Kaasua, arvoisa liittokansleri!

Saksan politiikkana on ollut mahdollisimman normaalien kauppasuhteiden ylläpitäminen Venäjän kanssa siinä toivossa, että molemminpuolisesti edullinen taloudellinen kanssakäyminen edistäisi myönteistä poliittista kehitystä kumppanimaassa. Saksan teollisuus myös tarvitsee venäläistä maakaasua voidakseen luopua hiilestä ja ydinvoimasta.

Kremlissä valtaa pitävää mafiaa kiinnostaa Venäjän yleistä kehitystä enemmän se, miten se kykenee käyttämään maan fossiilisia resursseja oman vaurastumisensa ja valta-asemiensa pönkittämisen välikappaleina. Nord Stream 2:ta ei ole tarvittu kaasun kuljetuskapasiteetin lisäämiseen, vaan poliittisen painostuksen välineeksi.

Nyt mafialla on erinomainen tilaisuus kaasuaseen käyttämiseen, vaikka maailmalta löytyy periaatteessa riittävästi kaasua ilman Venäjän varantojakin. Maailmantalouden eläessä noususuhdannetta kaasun kysyntä on korkealla tasolla, ja sitä lisää paine hiilen käytön vähentämiseen. Aurinko- ja tuulivoiman kapasiteetti ei ole kasvanut riittävästi eikä esimerkiksi USA ole ehtinyt rakentaa valmiiksi laajamittaisen kaasun viennin vaatimaa infrastruktuuria.

Tässä tilanteessa Saksa ja EU todennäköisesti taipuvat mafian painostuksen edessä niin, että Nord Stream 2 saa jo lähitulevaisuudessa putken käyttöönottoon tarvittavat luvat ja kaasu alkaa virrata putkea pitkin Eurooppaan. Samalla Ukrainan kautta kulkevan kaasun määrää vähennetään oleellisesti. Kreml hyötyy sekä kaasun nykyisen hintapiikin että jatkossa lisääntyvien vientimäärien tuottamista tuloista, joista mafia ohjaa muhkean osuuden omille tileilleen.

Venäjän hallitseva mafia tietää, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi maakaasun käyttöä joudutaan vähentämään radikaalisti lähivuosikymmenten aikana. Se ei kuitenkaan ole enää heidän huolensa, sillä Putinkaan ei pysy vallassa lopullisesti ja hänen seuraajansa rakentaa itse oman sisäpiirinsä. Nykymafian kannattaa siksi takoa vielä niin kauan kuin rauta on kuumana sekä varmistaa omat poistumistiensä ja varallisuutensa säilytyspaikat niin, että he voivat siirtyä viettämään mukavasti loppuelämänsä ja järjestää kunnon pesämunat jälkeläisilleenkin.

Vaihtoehtoisesti EU ja Saksa voisivat valvoa toden teolla, että Nord Stream 2 avataan kilpailulle siten kuin EU-säädökset edellyttävät ja että Ukrainan kautta kuljetettavan kaasun määrä pysyy entisellä tasollaan. Tämä todennäköisesti siirtäisi uuden kaasuputken käyttöönottoa ja kaasun hinta nousisi hetkellisesti korkeammalle tasolle. Venäjä menettäisi kuitenkin hintapiikin tuoman hyödyn vientimäärien vähenemisen seurauksena samalla kun maa saisi maineen epäluotettavana toimittajana. Tämä lisäisi Venäjän nykyhallintoa kohtaan tunnettua tyytymättömyyttä ja siten toisi ehkä omalta osaltaan lähemmäs sitä aikaa, jolloin maa vapautuu sitä kuristavan mafian määräysvallasta.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu