Kärsimysnäytelmämme
Olemme tienneet jo pitkään ihmiskunnan – etenkin vauraiden länsimaiden – kuluttavan maapallon resursseja ja kuormittavan ympäristöä yhä kestämättömämmin. Ongelmat moninkertaistuvat kehittyvien maiden paljon suurilukuisemman väestön pyrkiessä nauttimaan samankaltaisista kulutusmahdollisuuksista kuin mihin me olemme tottuneet.
Joitakin aikoja sitten näytti siltä, että voisimme edetä tosi toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mutta sitten Donald Trump nousi USA:n presidentiksi. Hän pysäytti ilmastonmuutoksen vastaisen työn vuosiksi ja aloitti aggressiivisen kauppasodan Kiinaa vastaan. Kauppasodan tavoitteena oli estää Kiinan nousu Yhdysvaltojen rinnalle talousmahtina, vaikka yli nelinkertaisella väestöllä varustetun maan nousua tällaiseen asemaan ei voida pitää millään muotoa kohtuuttomana.
Kiinalaisten ärtymys saamansa kohtelun vuoksi on auttanut KKP:n autoritaarista johtoa vahvistamaan asemiaan. Kiina ei keskity enää vain kasvattamaan talouttaan, vaan on kiihdyttänyt sotilaallista varustautumistaan ja ryhtynyt harjoittamaan laajentumishakuista suurvaltapolitiikkaa. Monet ovat alkaneet pitää maailmanlaajuisesta johtoasemasta keskenään kilpailevien supervaltojen yhteenottoa väistämättömänä, ja uuden suursodan odotus on kiihdyttänyt varustelua kaikkialla.
Maailmanlaajuinen koronapandemia pysäytti hetkellisesti talouden ja sen myötä myös kasvihuonepäästöjen kasvun. Sitä seurasi kuitenkin jättimäisten elvytyspakettien vauhdittama uusi kasvu sekä luonnonvarojen kulutuksen ja ympäristökuormien kääntyminen samaan suuntaan. Ilmastopolitiikassa on otettu takapakkia muun muassa sen vuoksi, että ihmiset ovat alkaneet suosia yksityisautoilua joukkoliikenteen kustannuksella ja myös asuntoja halutaan vaihtaa isompiin etätyön mahdollistamiseksi.
Nyt sitten rikollisen johdon alaisuuteen ajautunut Venäjä on ryhtynyt vyöryttämään länttä pois etupiiriksi lukemiltaan alueilta Euroopassa. Yli neljänkymmenen miljoonan asukkaan Ukraina on joutunut äärimmäisen raa’an tuhoamissodan kohteeksi ja iso osa väestöstä on ajettu pakolaisiksi. Tämä on herättänyt Euroopan maat lisäämään varustelua tietoisina siitä, että sota Ukrainassa on tarkoitettu vasta Kremlin maailmanvalloitussuunnitelmien ensi askeleeksi.
Kiina ja Venäjä syyttävät länttä ylivaltapyrkimyksistä, eivätkä niiden väitteet ole jääneet vaille vastakaikua ei-läntisissä maissa. Autoritaarisesti hallituissa maissa Ukrainassa tehdyistä sotarikoksista ei välttämättä kerrota mitään. Monet tavalliset kansalaiset uskovat lännen olevan vastuussa sodan puhkeamisesta Ukrainassa. Mielikuva on länsimaiden kannalta ongelmallinen sen vuoksi, että sota kasvattaa voimakkaasti muun muassa viljan, lannoitteiden ja energian hintoja kaikkialla maailmassa. Nyt tämän kehityksen synnyttämä tytymättömyys uhkaa kaatua lännen niskaan.
Tilanne ei ole helppo länsimaiden omassakaan piirissä. Unkarilaiset valitsivat jo Viktor Orbànin jatkokaudelle maan johtajana. Ranskalaiset voivat valita Kremlin suosikin Marine Le Penin maan seuraavaksi presidentiksi. Tämä vaikeuttaisi oleellisesti länsimaiden yhteistä päätöksentekoa sekä EU:ssa että Natossa. EU:n kannalta ongelmia kasvattaa se, että Ranska on unonin ainoa ydinaseilla varustettu maa.
Ensi marraskuussa Donald Trumpia kannattavat republikaanit ottavat todennäköisesti Yhdysvaltojen kongressin hallintaansa ja kaksi vuotta myöhemmin Trump itse voi palata takaisin presidentin virkaan. Viimeistään tuolloin ihmiskunta ajautuu pimeään vaiheeseen, jonka vallitessa vaihtoehtoina ovat lähinnä vain uuden suursodan aiheuttama totaalituho tai ajautuminen poliittisen repression, syvenevän eriarvoisuuden, resurssien ehtymisen ja ympäristökatastrofien nopeasti eskaloituvaan kierteeseen.
Vaikka ihmiskunta palaisikin vielä järkiinsä näiden valintojen tuottamien kokemusten jälkeen, esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen näkökulmasta peli on tuolloin käytännössä jo hävitty.
Itsekkäänä lohdutuksena voin tietenkin aina sanoa, että oma sukupolveni – joka on omilla toimillaan vaikuttanut oleellisesti nykyisten ongelmien syntyyn – ei ole todennäköisesti seuraamassa tämän kärsimysnäytelmän etenemistä enää kovin pitkään. Yleisinhimillisestä ja jälkeläistemme näkökulmasta katsottuna tämä ei tietenkään muuta tilannetta yhtään sen valoisammaksi.
Kuulen todella mielelläni kaikkia, jotka pystyvät esittämään vielä näissä oloissa edes jollakin tavoin uskottavan toivon perspektiivin. Ehkä minunkin ikäluokkani voisi vielä tehdä jotakin positiivista sen vahvistamiseksi.
Jos tarkoitus on hillitä merkittävästi ilmastonmuutosta, nykyinen politiikka, jossa pidetään maailmanlaajuisia kokouksia muutaman vuoden välein, ei toimi. Yksi keskeinen syy on se, että noin menetellen edetään todennäköisesti kaikkein hitaimpien maiden tahtiin. Syy ilmastotoimien viivästymiseen ei siis ole noiden hitaiden maiden hitaus, vaan se, että me (Suomi, ja myös EU) olemme itse sitoneet oman etenemisemme tuohon (arvattavissa olevaan) hitaaseen tahtiin.
Jos siis haluamme oikeasti hillitä ilmastonmuutosta, oikea tapa on lähteä liikkeelle niiden maiden kesken, jotka oikeasti haluavat päästöjä vähentää. Tuo on taloudellisesti mahdollista niin, että vielä saastuttavien maiden tuotteille asetetaan hiilitulleja ja vastaavia rajoitteita, jotta oma talous ei kärsi liikaa hiilivuodosta ja kansainvälisen kilpalukyvyn heikkenemisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen päästöjä vähentävä toimi hillitsee kiihtyvää ajautumistamme kohti putousta. Valitettavasti esimerkiksi metaanipäästöt voivat jo piankin karata hallinnastamme itse itseään vahvistavaksi prosessiksi. Tilanne on todennäköisesti pahin Pohjois-Siperiassa, mistä emme saa edes ajan tasalla olevia mittaustuloksia.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi nähdä kohtaa Juhon mainitsemaa ratkaisua vaikeammin, jos nyt ILMU on jotain reagoitavaa, ja liittyy hiilidioksidiin, ja muihin kasvihuonekummituksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogikirjoitus on vähän höttösen oloista kerrontaa.
Vallitseva rakentelutapa voi olla tavoitteellisesti sitä, että jotain yllätyksellistä todennäköisesti on toteutumassa jossain vaiheessa, kun ihmisryhmät tahtovina ovat entistä väistämättömämmin toistensa tiellä, ellei järjestetysti jopa, ja kullakin tavoittelijalla on laittaa voimaa, pyrkimysten taakse, eikä voimankäyttövalmius ole välttämättä kovin samantyyppistä, äärimmilleen tyyliin: talous/info-valta vs ydinjytkyt.
***
… sota Ukrainassa on tarkoitettu vasta Kremlin maailmanvalloitussuunnitelmien ensi askeleeksi.
Aivan kuin tässä menisi laukalle, tai maalailuun.
Venäjä on toistuvasti ilmoittanut NATO-vyörytyksen olevan sille uhka, ja on sanonut toimivansa näissä jollain tapaa.
Lännen vastaus on ollut, että jos vain puhutaan, sanat menettävät merkitystään. En tiedä, onko muuta ”rauhanedistämistoimea” sitten myös mukana, lännen taholta.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanäänestykset kun ovat muotia, tekisi mieli esittää sellaista aiheesta, kumpi on ”höttösen oloista kerrontaa”: blogikirjoitus vai kommenttisi 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Voi tuo toimi hyvin olla, juuri tämänkaltaisia tilanteita varten, jos epäselvyyttä on.
Noin muuten, tärkeysarvo tässä tuskin ylittää sitä kynnystä, että kansanäänestystä ehdotettaisiin vakavasti, asian selvyyteen saattamisen tiimoilta.
Itseäni ei kyllä kiinnosta ollenkaan.
***
Ennakoinnit ja skenaariot tuntuvat menevän liikaa jos-poljin pohjassa, sekä onhan-näin-oletusvaihde silmässä. Tykkäisin enemmän paketoinneista, jotka kestävät ja kasaavat tarvittavan ja vain tarvittavan matkaan, jossa samalla kunnnon kantokahva. Muuten jätän salkut jatkokasattaviksi mieluiten. Tarkoitan, että odotan paljon löytämistä, ja rakentamista.
Ilmoita asiaton viesti
En pysty näkemään ilmastonmuutosta isona asiana. Luonto kulkee tavallaan, pääasia on että evoluutio toimii. Mikään ei sitä uhkaa, ellei ihminen molekyylitasojen jalostuspuuhillaan.
Ties kuinka monetta kertaa sama esimerkki: ”Joutsenten ja kurkien valiot ovat jo Perä-Pohjolassa valtaamassa parhaat pesintäpaikat. Upeimmat uroot ja naaraas. Jos tulee ankara takatalvi, tuo populaatio menetetään”.
– Ympäristöönsä nähden liian varomattomien geenit eivät enää etene evoluutiossa. Se lienee elämän peruslaki kaikkina aikoina elävien keskuudessa.
*** ***
Nyt pyrkimällä ratkaisuun ilmastonmuutoksessa säätelyn, markkinapakotteiden, kontrollin ja yhteiskunnallisen ohjauksen avulla lisäämme juuri sitä ”mikä on tuottanut syvimmältään ilmastomuutoksen”. – kuvitelmaa, että kykenemme maailman lakeja hallitsemaan.
**** *****
Jotta nihilismini ei olisi täydellistä, arvostan sellaisia toimia ja tapoja, joiden avulla opimme arvostamaan a) vähempää kulutusta, b) pienempää kilpailua keskenämme, c) eläintensuojelua ja eläinten oikeuksien vahvistamista – miten ja millä tavalla eläimestä voisi tulla oikeussubjekti, ketä edusstaisi asianajaja.
– nykyistä selvästi pienempään ilmastokuormitukseen nuo arvostamani kehityssuunnat johtavat. Mutta ilmastonmuutoksen hidastaminen ihmisen itsensä vuoksi – onko siihen sisäänrakennettu ”lisää samanlaista” -lääke? Krapula katoaa, jos heti herätessä rykäisee kunnollisen mukin uutta viinaa, ettei vanha viina haisisi.
Keino tuollaista maailmaa kohden olisi lähinnä kasvatus, valistus ja sivistys. Valitettavasti ne eivät nykyisissä koulutusjärjestelmissä taida juuri painaa arvoina.
– ja kun tätä palstaa lukee, niin päällimmäisenä tuntemuksena on ihmisten taisteluhalukkuus keskenään. Ja taipumus muodostaa kilpailevia ryhmiä.
Kohtuuden kaunes, maltillisuus, kärsivällisyys ja harkitsevuus… sekä velanoton laaja välttäminen niin yksilö- kuin valtiotasoillakin saattaisivat olla tapoja, joiden seurauksena ”Ilmasto kiittäisi”.
Mottona: Pentti Linkola oli fanaatikko, mutta ankara ja rehellinen ajatuksissaan, kait eli paljolti niin kuin opetti.
Ilmoita asiaton viesti
”En pysty näkemään ilmastonmuutosta isona asiana.”
Pitää ymmärtää sen ilmastonmuutoksen aiheuttama seuraus.
Se on käytännössä samaa mitä eurooppalaiset näki pääsiäissaarilla, tapahtuu vain maapallon mittakaavassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kutsutaan evoluutioksi. Jos jotakin on maapallolla resurssina riittävästi, olisiko tuo elämän ilmiö?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä ei nyt taideta haluta.
Ilmoita asiaton viesti
Päästöjä ei tulla saamaan koskaan vähenemään tai luontotuhontaa hillittyä länsimaiden ulkopuolella.
Naiivia edes uskotella moista globaalissa mittakaavassa.
Siitä on jo neljä vuotta, kun Kiina ohitti päästöissä EU: n per capita, ja Kiina lisää edelleen rajusti kivihiilen polttoa ja kaiketi nyt venäläisen fossiilisen käyttöä yhä edelleen 2050 – vuosikymmenelle asti, jos ei pidemmällekin. Samaan aikaan hiilinieluja tuhotaan vauhdilla rotantavoin lisääntyvän kehitysmaiden väestönkasvun tarpeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Se väheneminen tapahtuu sitten väkivaltaisesti.
Onhan täällä sitten kymmenen miljardia ihmistä mistä vähentää. Kyllä se heinäsirkkapopulaatiokin romahtaa kun ruoka on syöty.
Ilmoita asiaton viesti
”Se väheneminen tapahtuu sitten väkivaltaisesti.”
Ongelmien takana on jo väkivalta, suoran havaittava, tai hiljaismpi väkivalta.
Tuon takia ollaan tässä.
Vaikka ILMUn saisi muutettua väkivallalla, seuraus voi olla jopa pahempi. Ei tavallaan rajaa siinä, miten jatko voi taas näkyä, oli pienemmäksi jäävää, tai isompaa.
Ilmoita asiaton viesti