Kiina tienhaarassa
Olemme tottuneet näkemään Kiinan aseman kehittymisen toisiaan seuraavien hyvien ja huonojen aikojen sarjana.
Ennen modernia aikaa maailmantalouden keskus oli Kiinassa, jonka rikkauksia Marco Polo ja muut eurooppalaiset vierailijat ihmettelivät silmät pyöreinä. Uudella ajalla Eurooppa ja läntinen maailma nousivat kehityksen kärkeen kun taas Kiina ajautui syvään alennustilaan. 1800-luvulla tsaarin Venäjä anasti Kiinalta isoja maa-alueita, länsi pakotti Kiinan avaamaan satamansa oopiumin myyjille ja hieman myöhemmin Japani pystytti maahan julman miehityshallinnon.
Toisen maailmansodan ja raskaan sisällissodan päätyttyä Kiina oli kommunistien johtama rutiköyhä maa, jota Neuvostoliitto yritti kohdella isovelimäisin elkein. Suuren hypyn ja kulttuurivallankumouksen kaltaiset kokeilut eivät ratkaisseet Kiinan ongelmia, mutta runsaat neljä vuosikymmentä sitten aloitettu uudistumispolitiikka nosti maan huikeaan taloudelliseen nousuun. Sen ansiosta Kiina on noussut lähes Yhdysvaltojen kokoiseksi kansantaloudeksi – ostovoimatasoitetuin luvuin jopa suuremmaksi -, ja samansuuntaisen kehityksen jatkuessa Kiina nousee ennen pitkää ykköseksi myös markkinahintaisin luvuin mitaten. Henkeä kohti laskettuna Kiina on kuitenkin vasta lähestymässä kehittyneiden maiden tasoa ja vielä kaukana Yhdysvaltojen jäljessä.
Nykyisin Kiina tavoittelee maailmanlaajuisen johtovaltion asemaa myös poliittisesti ja sotilaallisesti. Selvimmin voimasuhteet ovat muuttuneet entiseen supervaltaan Neuvostoliittoon ja sen perilliseen Venäjään verrattuna. Vaikka Venäjällä on edelleen muhkea ydinpelote, taloudellisesti Venäjä on supistunut kääpiöksi Kiinaan verrattuna. Esimerkiksi IMF odottaa Venäjän markkinahintaisen bkt:n jäävän pian alle kymmenesosaan Kiinan vastaavasta ja myös henkeä kohti lasketuin luvuin Kiinan ennakoidaan ohittavan Venäjän jo lähivuosina.
Putinin johdolla Venäjä on alkanut havitella takaisin Neuvostoliiton hajotessa menettämäänsä suurvalta-asemaa. Riitautuminen lännen kanssa on kuitenkin ajanut Venäjän kasvavaan riippuvuuteen Kiinasta. Maa joutuu myymään Kiinalle halvalla raaka-aineitaan samalla kun Kreml joutuu anelemaan Pekingiltä tukea omille poliittisille pyrkimyksilleen. Vaaraksi tulee tällöin se, että Kiina alkaa ajan myötä isännöidä Venäjän alueelta löytyviä luonnonvaroja samalla kun Venäjän poliittinen johto joutuu poliittisesti täysin riippuvaiseksi Pekingin ohjauksesta.
*
Mutta onko tämä tulkinta suurten valtojen keskinäisten voimasuhteiden kehitysnäköaloista oikea?
Kiinan taloudellinen nousu ja maan lisääntynyt poliittinen ja sotilaallinen ominaispaino ovat kiistattomia tosiasioita. Xi Jinpingin noustua maan johtoon Kiina on kuitenkin ajautunut pahaan välirikkoon Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden kanssa. Tämän seurauksena myös Kiinan kasvua oleellisesti vauhdittanutta laajaa länsikauppaa ollaan nyt purkamassa. Samaan aikaan Kiinan kasvu on ajautunut sisäisistä tekijöistä johtuen suuriin vaikeuksiin, ylitiukat koronarajoitukset ovat pahentaneet tilannetta entisestään ja epäedulliseksi muuttuva väestörakenne heikentää maan tulevia kasvunäkymiä. Siksi Kiina voi olla ajautumassa aiempien vuosikymmenten superkasvusta kohti syvenevää stagnaatiota.
Kauppasodan ohella Kiina on joutunut lännen kanssa aseellisen yhteenoton partaalle tiukkoine vaatimuksineen Taiwanin pikaisesta alistamisesta Pekingin määräysvaltaan. Kiina on myös haalinut Etelä-Kiinan meren alueita hallintaansa ja reagoinut aggressiivisesti syytöksiin maassa harjoitetuista ihmisoikeusrikkomuksista. Länsisuhteiden huonontuminen – josta toki Yhdysvallatkin itsekkäine protektionistisine toimineen kantaa osavastuun – on ajanut Kiinan tiivistyvään yhteistyöhön Venäjän kanssa. Vaikka Peking korostaa kaikissa käänteissä omaa itsenäistä linjaansa, todellisuudessa Putin on onnistunut valjastamaan Kiinan johdon tukemaan omia pyrkimyksiään.
Kuvaava esimerkki on Putinin vierailu Pekingin olympialaisten avajaisissa runsas vuosi sitten, jolloin Xi Jinping hehkutti Venäjän ja Kiinan välistä ”rajatonta ystävyyttä”. Putin ei kuitenkaan välittänyt kertoa Kiinan johdolle aikeistaan hyökätä Ukrainaan, vaan operaation käynnistyminen tuli kiinalaisille täytenä yllätyksenä. Vaikka Kiinan johto ei ilahtunut tapahtuneesta, se katsoi tarkoituksenmukaiseksi tukea Kremlin toimia yhteiseksi koettua vihollista eli Yhdysvaltoja ja Natoa vastaan. Jatkossa Kiina saattaa hyvin ryhtyä tukemaan Venäjän paikoilleen jumittunutta hyökkäyssotaa omilla materiaalitoimituksillaan.
Onko siten käymässä niin, että uuden suuruuden ajan sijasta Kiina onkin ajautumassa Xi Jinpingin epäonnisten valintojen seurauksena kohti uutta heikkouden aikaa niin taloudellisesti kuin poliittisestikin? Paljon on tällä hetkellä kiinni siitä, onko Kiinan johto valmis irtautumaan Putinin talutusnuorasta sekä aloittamaan vakavat keskustelut Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden kanssa nykyisten jännitteiden lievittämisestä ja keskinäisten taloussuhteiden normalisoinnista. Oleellista on myös päästä ratkomaan yhdessä koko maailman tulevaisuutta uhkaavia sosiaalisen ja ekologisen kehityksen ongelmia. Jos tähän ei päästä, pahenevien kriisien seuraukset tulevat näkymään keskimääräistä rajumpina Kiinan omalla alueella.
Pelkään pahoin, että esimerkiksi Pekingin ensi perjantaiksi lupaama uusi aloite Ukrainan sodan lopettamiseksi ei vie asioita oikeaan suuntaan, vaan tulee jäämään vain yhdeksi yritykseksi tarjota sivustatukea Venäjän nykyjohdon imperiaalisille pyrkimyksille. Lupaan kyllä olla iloinen, jos ennustukseni osoittautuu vääräksi.
Kiina sentään yrittää, kun länsi heti näkemättä tyrmää rauhan ehdotuksen ja kuin haluaisi USA:n johdolla sodan jatkuvan.
Sota loppuu heti, kun istutaan neuvottelupöytään ja kaikkia osapuolia kuunnellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sota loppuu kun Venäjä vetää joukkonsa pois naapurimaasta, johon ne ovat väkivalloin tunkeutuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Sota jatkuu nykyisellään sitten pitkään ja osapuolet tulevat alati vain vihaisemmiksi toisilleen.
Putin jatkaa jo siksikin, ettei rauhasta haluta neuvotella, vaan häntä, suurvallan johtajaa: käsketään, ei kunnioiteta, pilkataan, syytetään kaikesta. Hän ei koe asioita niin.
Amerikkalainen tapa, että vihollisen kanssa ei neuvotella, tulee Ukrainalle ja lännelle todella kalliiksi. Se on myös se, joka aiheuttaa sen seuraavan suursodan (nyt tai myöhemmin) ja siksi itse en haluaisi kuulua USA:n kanssa liittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Vladimirin kanssa ole jo neuvoteltu usein Krimin valtauksen jälkeen, mutta Venäjä vain hyökkää? Ilmeisesti Venäjä aloittaa lopulta suursodan, jonne sinäkin vielä joudut, jos kuulut reserviin.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla että tuo on ”Amerikkalainen tapa”, tuskin kuitenkaan. USA tarjosi aikanaan Japanille rauhanneuvotteluja mutta Japanilla oli tiukka ehto sille, keisarin tulee pysyä maan johtajana. He eivät luopuneet tästä vaateestaan atomipommien jälkeenkään mutta USA suostui neuvotteluihin Japanin ehdoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Putin on tämän päivän Hitler. Hilerkin lopetti sotimisen vasta kun oli aivan pakko. Valehtelikin sujuvasti yhtä hyvin kuin Kreml. Natsit nauroivat hyväuskoiselle Chamberlainille ja samoin teki myös Kreml lännelle hyökkäessään Ukrainaan. Läntisten maiden johtajat ovat olleet hyväuskoisia hölmöjä sekä suhteessa Natsi-Saksaan että Kremliin.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko kertoa, miksi Venäjä ja Ukraina sotii?
Ilmoita asiaton viesti
Nykytilanteeessa on kieltämättä yhtäläisyyksiä 1930-luvun tapahtumille.
Molemmissa tapauksissa on taustalla halu kaikin keinoin välttää menneisyyden katastrofit: WW1 ja WW2.
Samoin molemmissa tapauksissa on edellisestä johtuva sinisilmäisyys joka on luonut mahdollisuuden niin Hitlerille kuin Putinillekin.
Molemmat diktaattorit ovat käyttäneet juuri tuota sinisilmäisyyttä hyväkseen, sinisilmäisyyttä joka osaltaan perustuu pelkoon vanhan toistumisesta.
Hitlerin tapauksessa oli toki Stalin, kommunistidiktaattori joka oli pidettävä mukana laskelmissa.
Mielenkiintoista on myös se että sekä Hitler, Stalin että Putin ovat jo ennakkoon kertomaan pyrkimyksensä:
Hitler kommunismin tuhoamisen ja saksalaisen yli-ihmisen asettamisen vähintää Euraasian johtoon, Stalin kommunistien maailmanvalloituksee ja Putin lopulta kuitenkin vain, ainakin ensi alkuun, tsaarin Venäjän rajojen palauttamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Antti avaa tässä mielenkiintoisen ja ajankohtaisen teeman.
Nyt näyttää siltä, että tilanne tulee kehittymään näin:
1) Putinin järjetön hyökkäys Ukrainaan pudotti Venäjän jo ennestään heikon ”suurvaltastatuksen” lopullisesti rupusakkiin, Kiinan alusmaaksi.
2) Maailma palasi takasin kaksinapaiseksi systeemiksi, jossa Kiina ja USA ottavat mittaa toisistaan globaalissa taloudessa, teknologiassa ja sotilaallisesti.
3) Taistelu käydään akselilla brutaali diktatuuri – länsimainen vapaa markkinatalous-kapitalismi + Renessanssista peräisin olevat arvot, jotka eivät koskaan rantautuneet han-johtoiseen Kiinaan.
4) Kiinalaiset katsovat olevansa ihmiskunnan kehto, muita kansoja korkeammalla tasolla, sillä muut ovat ”sivistymättömiä apinoıta”.
Kiinalaiset toimivat satavuotisen strategian perspektiivillä, jossa itsekkäänä periaatteena on ”me voitamme ja te häviätte”.
5) Sekavasti johdettu Eurooppa ei näytä tässä taistelussa pärjäävän. Sen rooliksi näyttää jäävän loputonta proxi-sotaa käyvän Ukrainan aseistaminen, finansiointi ja jälleenrakentaminen.
6) Nykymenolla traagisella tavalla kaikki asiansa sössinyt isänmaamme Nato-Suomi kuihtuu pikkuhiljaa pois…
Pahan pessimismi-kohtauksen saanut Seppo Korppoo, joka toivoo suomalaisten tulevan vihdoin järkiinsä tulevissa vaaleissa!
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni Eurooppa on joissakin suhteissa selvinnyt odottamattoman hyvin Putinin hyökkäyksen luomasta uudesta tilanteesta, johon ei oltu lainkaan valmistauduttu.
Emme ajautuneet sellaiseen energiakriisiin ja sen synnyttämiin tyytymättömien kansalaisten protesteihin, joita Putin odotti kaasuhanat sulkiessaan ja vielä varmuuden vuoksi putkia räjäytellessään.
Eurooppa on myös asettunut Putinin pettymykseksi odottamattoman yhtenäisenä tukemaan Ukrainan käymää puolustustaistelua, vaikka asetoimitusten määrissä ja nopeudessa on vielä kosolti toivomisen varaan.
Putinin entistä härskimmäksi käymä ydinaseiden heristelykään ei näytä synnyttävän repeämiä eurooppalaisten riveissä, vaan päinvastoin tiivistävän niitä edelleen.
En osaa nähdä tässä kokonaisuudessa minkäänlaisia merkkejä Suomen poishiipumisesta – ikäisiäni ja vielä vanhempia ikäluokkia lukuunottamatta.
Ilmoita asiaton viesti
En arvioisi ehkä noin.
Eurooppa on kärsinyt valtavat tappiot lähtemällä USA:n ideoimiin Venäjä-pakotteisiin:
Kaupankäynti loppui aiemmin tärkeän Venäjän kanssa, elintärkeät kaasuhanat poikki, syntynyt energia kriisi kaatanut tuhansia yrityksiä, -talouksia, inflaatio noussut huippulukemiin, korkojen nousu tuhonnut ja tuhoaa talouksia ja yrityksiä, sotakalustoihin uponnut jo kymmeniä miljoonia ja asetuesta syntyvä Venäjän varsinainen kosto vielä näkemättä.
EU:ssa on syistä nyt valtava kriisi ja loppua ei sille välttämättä näy.
Jos EU olisi tiennyt mitä pakotteet tulevat EU:lle maksamaan, se ei olisi ikinä lähtenyt tähän nykyisellään. Ukraina on kuitenkin Euroopan reunalla sijaitseva alkukantainen, hyvin korruptoitunut- ja osin kovin venäjämielinen maa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen 2014 vuodesta lähtien asunut -Koronan alkamiseen saakka-puolet vuosista Kiinan Chongqing kaupungissa. Seurannut politiikan näkymiä ja uutisointia siellä ja täällä. Venäjän ja Kiinan ”ystävyys” on suuri näytelmä. Siinä on kaksi merkittävää elementtiä. Kiinan taskussa on kaksi sormea ristissä, kun se puhuu ystävyydestä.
Se koko näytelmän koossa pitävä voima on omakustannus hintaan ja sen alle saatavat materiaalit ja kannatus YK äänestyksissä asiaan, kuin asiaan.
Ilman sotaa saadaan energia ja muu varasto täyteen. Kas sodassa on paljon maksettavaa kulua, jos väkisin otetaan. Ja nasse sedät on jossakin samaan aikaan hyvin vihaisia. Nyt voi XI vain syödä lounaita ja nauttia samaan aikaan tilanteesta. Kiinan sekunda merkkisiä autoja ja paljon muuta on Venäjän pakon edessä ostettava ja ihan sillä Kiinan ehdolla. Muualta et vastaavaa määrää edes saa-kiitos pakotteiden.
Eli Kiina puukottaa Venäjää selkään samalla hetkellä, kun hyötyminen loppuu.
Lännen voitettua menossa olevan kahinan alkaa Venäjän loputon sotakorvausten maksaminen ja siihen se tarvitsee kaikki luonnon ja muut varansa monia vuosia. Venäjän armeija on nyt savijaloilla ja ammukset loppuu sielläkin. Venäjä 143 miljoonaa asukasta / EU 500 miljoonaa ja USA siihen päälle. Ei epäselvää kenen grande finale on vain ajan kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Antti hyvä,
Eurooppa näyttää nykymenolla häviävän globaalin taistelun ja Kiina ilmeisesti voittaa, kun saa pilkkahintaan kaapattua Venäjän valtavat luonnonrikkaudet.
Mitä tulee Suomeen, kantasi varmaankin heijastelee laajempaakin kansamme mielipidettä: ”Rahaa on ja liian alhainen syntyvyys ei ole ongelma.”
Näin ollen yritysvihamielinen, vihersosialistinen, taloustodellisuudesta irrallaan oleva politiikka tulee meillä jatkumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää pohdiskelua isoista asioista. Itse olen veikannut Kiinan demokratisoitumista jo viimeiset 20 vuotta mutta merkit siitä ovat vähenemään päin. Kiinalla olisi nyt hyvä tilaisuus ottaa ”vihreillä miehillä” Uralin itäpuoli hallintaansa. Ehkä siihen ei ole tarvetta kun Venäjä myy luonnonvarojaan omakustannehintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Xin ja Putinin välisen yhteistyön kestävyys taitaa olla juuri nyt koetuksella.
Eilisessä valtakunnan tilaa käsitellessä puheessa Putinilla ei ollut tarjottavanaan ratkaisuja siihen umpikujaan, johon hyökkäys Ukrainaan on ajanut hänen maansa. Korvikkeeksi Putin heilutteli viimeistä valttikorttiaan ydinaseita tavalla, joka sai jopa hänen valikoidun kuulijakuntansa naamat vakaviksi. Riski Venäjän turvautumisesta taktisiin ydinaseisiin Ukrainassa on Putinin puheen jälkeen selvästi suurempi kuin ennen sitä.
Vain vähän ennen Putinin puhetta Peking julkaisi globaalia turvallisuutta käsittelevän asiakirjan, jossa ydinasemaita kehotettiin tekemään kaikkensa ydinsodan uhan vähentämiseksi. Asiakirjan julkistamisesta tehtiin kiinalaisissa medioissa paljon Putinin puhetta tärkeämpi uutinen.
Viime vuoden lopulla Putin yritti tosissaan vokotella ”rakasta ystäväänsä” vierailulle Moskovaan, mihin Xi ei sanonut juuta jaata. Korkea-arvoinen kiinalainen ulkoasioiden hallinnon edustaja Wang Yi kävi alkuviikosta Moskovassa tunnustelumatkalla, jossa hän tapasi turvallisuusjohtaja Nikolai Patrushevin.
Nyt Xillä on tehtävälistallaan monenlaista päätettävää. Hänen on ratkaistava muun muassa, miten suhtautua ilmiselvästi hänen linjausten kanssa ristiriidassa oleviin Putinin ydinasepuheisiin. Lisäksi hän joutuu tarkistamaan uudelleen sekä Kiinan perjantaina julkistettavan Ukrainan sotaa koskevan rauhanaloitteen painotukset että sen, ryhtyykö Kiina omilla toimituksillaan täydentämään Venäjän nopeasti tyhjeneviä ase- ja ammusvarastoja.
Mahdollista Moskovan matkaakin koskevilla päätöksillä on paljon tavanomaisia valtiovierailuja isompi merkitys. Valinta voi vaikuttaa oleellisesti siihen, pysyykö Putinin palli vielä pystyssä vai kaatuuko se. Eikä se ole yhdentekevä Xin omankaan poliittisen tulevaisuuden kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomaista pohdintaa faktojen pohjalta. Kiina on toistuvasti vaatinut ydinaseista pidättäytymistä. Samaan aikaan Putin niillä uhkaa.
Sotilaat Toveri ja Linnberg juutuubissa nauraa noille uhkauksille. Kas Euroopassa voittopuolisesti ilmavirtaukset suuntautuvat Ukrainasta sinne Venäjän suuntaan. Kai Kremlissäkin yksi Pekka Pouta löytyy, eli ydinaseen käyttäjä Putin saa omaakin lääkettään.
Putin on, kuin Pikku-Jussi niminen lammaspaimen 1800 luvun Härmässä, joka valtansa huipulla totesi lampaille niitä pelotellakseen : minoon kauhia miäs.
Ilmoita asiaton viesti
Isossa kuvassa tulee käymään niin että energiasta riippuvainen Kiina tekee yhteistyösopimuksen Venäjän kanssa ja sitouttaa toimintansa Venäjän markkinoille. Tämä ajaa pikkuhiljaa länsimaisia toimijoita pois Kiinasta, näin pitkällä tähtäimellä…?
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsenko oikein kirjoitustasi. Onko Kiina luopunut tai luopumassa heille tyypillisestä pitkän tähtäimen toiminnasta. Että kaikkea ei pidä saada heti, aikaa kyllä on.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan johto on todella aiemmin tehnyt ratkaisujaan pitäen etusijalla niiden pitkän aikavälin vaikutuksia. Lähtökohtana on tällöin ollut oletus siitä, että aika on heidän puolellaan.
Xi Jinping tuntuu kuitenkin olevan edeltäjiään selvästi kärsimättömämpi. Kiina on esimerkiksi alkanut käyttäytyä supervallan elkein jo siinä vaiheessa, jolloin sen olisi kannattanut vielä keskittyä kasvattamaan muskeleitaan. Taustalla on ehkä se, että Xi on jo kolmannella viisivuotiskaudellaan ja joutuu kokemaan kansalaistensa tyytymättömyyden hallinnon aikaansaannoksia kohtaan.
Siksi Xillä on tarve aikaansaada merkittäviä näyttöjä mahdollisimman pian. Hätäillessään hän voi myös tulla veikanneeksi vääriä hevosia – kuten nyt Putinia.
Ilmoita asiaton viesti
…Uusi maailmanjärjestys järjestäytymässä – uuden kylmän sodan aika alkamassa…
USA ja länsi, vastaan Venäjän ja Kiinan johtoinen blokki.
– Näinkö se menee ja onko jopa kolmas maailmansota ovella…?
Eikö suurvallat ja suurvaltojen johtajat opi historiasta mitään-ainakaan Kiinan ja Venäjän blokkiin lukeutuvat…?! Mitä pitkässä juoksussa valitsee esim. Turkki ja muut ”oman tiensä kulkijat?”
Meneekö mm. kansanväliset lait, YK:n peruskirja ja jopa ihmisoikeuksien julistus uusiksi, koska mm. Kiinan ja Venäjän johtajat pitävät niitä ja länsimaista demokratiaa kansalaisvapauksineen ”vanhanaikaisina?”
(… Kun ette leiki MINUN kanssa MINUN ehdoillani ja säännöilläni, niin hajotan hiekkalinnanne ja vetelen teitä kaikkia nenuun… ja onko sitten kellään mukavaa…?!)
Ilmoita asiaton viesti
Kiinasta ja kiinalaisena kun maailmaa katselee, se näyttää hyvin erilaiselta kuin meillä täällä. Kasviokin tarkastelee asioita ja maailmanjärjestystä kovin yksipuolisesti.
Puheenvuorossa toistetaan jo kliseiksi käyneet pikainen interventio Taiwanille, mahdollinen materiaalinen tuki Venäjälle, Xi Jinpingin puutteet johtajana ja talouden ongelmat, jopa stagnaatio, kuten Kasvio maalailee.
Kaikki suoraan USAn median tuottamaa informaatiovaikuttamista, ilman mitään kriittistä analyysia tai tarkastelua.
Koronarajoitusten purun jälkeen, talouskasvu on ollut jopa odotettua nopeampaa, kaikki sotilaallinen uhka Taiwanille ja aseellinen apu Venäjälle on kiistetty moneen kertaan. Todellinen pohjanoteeraus on väite Putinin talutusnuorasta. Se on suorastaan hupaisa, kun kaikki varteenotettavat asiantuntijat näkevät asian juuri päinvastoin.
Kasviollakin on kuitenkin jonkun verran kokemusta Kiinasta, niin voisi kuvitella, että analyysit olisivat vähän objektiivisempia. Nyt ei oikein aukea kenelle tämäkin kirjoitus oli osoitettu? Ohjeeksi kiinalaisille? Vai meille vahvistamaan uskoa siihen, että on vain yksi totuus? Sen voi kääntää CNNltä suoraan suomeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Johnny Harris julkaisi videonsa USA vs China, The War You Can’t See jo kuukausi sitten ja siitäkin on aikaa, kun sen katsoin, mutta tuli taas vastaan ja katsoin uudelleen ajatellen tätä kirjoitusta.
Se kertoo aika paljonkin yksinkertaistaen mikropiirien huipputason valmistuksen ympärillä käytävästä ”sodasta”. Kyllä siinä dramatisoidaankin aika paljon, mutta vain korostamalla tai jättämällä kertomatta, että sirutuotanto on myös omien historiallisten syidensä takia kriisiytynyt tai ennemminkin tullut niille alttiimmiksi ja koronakin heilutteli ja häiritsi markkinoita aika paljon.
Tuossa videossa on tekstitys englanniksi mukana, joten automaattikäännös voi käyttää sitä ja suomennos näytti pikaisesti tarkistettuna aika hyvältä.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy vielä kehua Harrisin lähdeaineistolistaa. Sieltä löytyi mm. linkki jo melkein pari vuotta sitten julkaistuun WaPon juttuun China builds advanced weapons systems using American chip technology, jossa kerrotaan, miten Kiina käyttää amerikkalaista tietotekniikkaa kehittäessään mm. hypersonisia ohjuksiaan. Minä en ole enää WaPon tilaaja, joten en voi ”lahjoittaa” artikkelia, mutta kun oli vanhat tiedot, kolmen päivän ilmaistilaus oli nopea tehdä.
Ilmoita asiaton viesti