Kohti vaarallisia aikoja

Putinin Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota jatkunee lähiviikkoina ja -kuukausina yhtä hedelmättömänä kuin tähänkin saakka. Ulospäin tihkuneiden tietojen mukaan presidentti on yrittänyt pelastaa operaatiotaan ohjailemalla sitä yhä yksityiskohtaisemmalla tasolla, minkä ainoana seurauksena ovat olleet entistä kuolettavammat virheet. Putinin tukijoiden joukko harvenee kotimaassa ja ulkomailla, eikä presidentin ansioluetteloa kohenna Suomen ja Ruotsin pikavauhdilla tekemä päätös Naton jäsenyyden hakemisesta.

Tällä menolla Venäjä etenee kohti johdon vaihtamista.

Sodan vuoksi käyttöön otetuista taloudellisista pakotteista liikkeelle lähtenyt iso pyörä jatkaa etenemistään niin, että Eurooppa irtautuu venäläisestä öljystä ja kaasusta. Tämä ei tapahdu kovin nopeasti etenkään EU:n taivuttua hyväksymään laskujen maksamisen Putinin vaatiman valuutanvaihtojärjestelyn mukaisesti. Esimerkiksi Uniper tullee pitäaikaisten ostosopimustensa mukaisesti välittämään venäläistä kaasua eurooppalaisille asiakkaille vielä monien vuosien ajan.

Läntiset yritykset jatkavat irtautumista Venäjän liiketoimistaan sitä mukaa kun toteuttamiskelpoisia ratkaisuja löytyy. Jo kärsityt ja vielä edessä olevat jättitappiot ovat sellainen opetus, että kestää pitkään ennen kuin hyväuskoisimmat alkavat jälleen suunnitella paluuta Venäjälle.

Lähikuukaudet ovat erittäin riskialttiita sen vuoksi, että Putin ja hänen lähipiirinsä ovat valmiit tekemään miltei mitä hyvänsä varjellakseen ryöstösaaliitaan. Esimerkiksi taktisten ydinaseiden käyttöönotto on varmasti ollut jo nyt vakavasti harkinnassa. Johdon vaihto ei välttämättä poista riskejä. Osa Putinin vastustajista kyllä haluaisi normalisoida Venäjän taloudelliset suhteet länteen. Vähintään yhtä hyvin valta voi kuitenkin siirtyä voimille, jotka olisivat jo halunneet ottaa kovemmat keinot käyttöön Ukrainan puolustuksen nujertamiseksi ja maan saaman läntisen avun pysäyttämiseksi.

Siten sodan eskaloitumisen ja ydinaseiden käyttöönoton riski on juuri nyt kohtuuttoman suuri. Tiedot Venäjän asevoimien kaoottisesta tilasta kasvattavat edelleen riskiä. Jos laitteet brakaavat Ukrainassa milloin mistäkin syystä ja kuskit ajavat tankkinsa kännissä jokeen, mikä takaa sen, ettei vastaavia ongelmia esiinny lainkaan maan ydinasejoukkojen keskuudessa? Ovatko hälytysjärjestelmät niin sataprosenttisen luotettavia, ettei virhehälytyksistä ole pelkoa? Ja onko varma, ettei yksi vodka liikaa saa yhtenä kauniina päivänä jossakin päin maailmaa mopoa karkaamaan käsistä?

Tämän pitäisi huolestuttaa nykymaailman molempia supervaltoja eli Yhdysvaltoja ja Kiinaa sen verran, että keskinäisistä ristiriidoista ja epäluottamuksesta huolimatta ne näkevät yhteiseksi ja erittäin kiireelliseksi tehtäväkseen ryhtyä pienentämään Venäjän nykyisin aiheuttamaa totaalituhon riskiä. Kiinalla on nykyisin selvästi Yhdysvaltoja paremmat mahdollisuudet vaikuttaa Venäjään ja painostaa sitä käyttäytymään maltillisemmin, mutta myös Yhdysvalloilla on omat keinonsa käytettävänään. Lisäksi supervaltojen keskinäinen koordinaatio vähentäisi vastapuolen toimiin kohdistuvien virhetulkintojen ja väärien reaktioiden riskiä.

Kulissien takana yhtä ja toista voi tapahtua jo nyt. Meidän kaikkien on syytä toivoa hartaasti, ettei se ole pelkkää toiveajattelua.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu