Kolmas romahdus
Tsaarin Venäjä romahti 1. maailmansodan ja lokakuun vallankumouksen myötä. Seuraava iso pudotus tuli runsaat kolme vuosikymmentä sitten keskisen Itä-Euroopan maiden hylättyä kansandemokratian ja entisten neuvostotasavaltojen itsenäistyessä. Putinin Venäjä romahtaa silmiemme edessä ilman että näköpiirissä olisi maan uutta nousua.
Kriisi alkoi viime joulukuussa Kremlin lähetettyä suuruudenhullut uhkavaatimuksensa USA:lle ja Natolle. Tyytymättömänä saamiinsa vastauksiin Putin käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan. Vaikka sota jatkuu todennäköisesti vielä kuukausia ja matkan varrella koettaneen vielä lisää hyvin ikäviä asioita – ehkä jopa taktisten ydinaseiden aiheuttamia tuhoja – lopputuloksena on se, että sodan pahasti rampauttama Venäjä joutuu tyytymään häviäjälle tarjolla oleviin rauhanehtoihin.
Tämä kehitys päättää myös Putinin valtakauden. Joko hänen voimansa hiipuvat lopullisesti tai hänet siirretään syrjään. Mitään demokraattista kumousta lienee turha odottaa, vaan kovan linjan väki valitsee keskuudestaan Putinin seuraajan.
Venäjä jää edelleen väkiluvultaan – noin 140 miljoonaa – Euroopan suurimmaksi maaksi ja koko maailman himoitsemat luonnonrikkaudet pysyvät edelleen sen maaperällä. Todellisuudessa Venäjä ei kuitenkaan pysty itse hyödyntämään tehokkaasti rikkauksiaan, joista Peking on jo kaapannut ison osan omaan määräysvaltaansa.
Venäjä jää siten köyhäksi ja autoritaarisesti johdetuksi maaksi, jonka väestökehitys hiipuu sekä luonnollisten väestönmuutosten että kansainvälisen muuttoliikkeen seurauksena.
Tämä ei sulje pois sitä mahdollisuutta, etteikö Venäjä nousisi vielä tulevaisuudessa uuteen kukoistukseen suurvaltaunelmat hylänneenä, kestävää hyvinvointia tavoittelevana ja demokraattisen oikeusvaltion periaatteita kunnioittavana maana. Muutosprosessi voisi olla samankaltainen kuin minkä Saksa ja Japani läpikävivät toisen maailmansodan jälkeen. Kestää kuitenkin varmasti ainakin yhden sukupolven verran ennen kuin tällainen muutos voisi tulla käytännössä mahdolliseksi.
Muun maailman on syytä seurata tarkkaan, näkyykö kuolinkamppailujaan käyvien imperiumin ja sen johdon käyttäytymisessä merkkejä valmiudesta laajamittaisen ydinsodan käynnistämiseen. Tuolloin on pakko yrittää tukahduttaa moiset aikeet alkuunsa. Valtavan vaikea ja riskialtis tehtävä voisi helpottua edes hieman, jos myös Peking saataisiin ymmärtämään tukemansa regiimin vaarallisuus Kiinan omankin tulevaisuuden kannalta.
Tällaisen tehtävän eteen joudumme kuitenkin vain, jos Venäjän johto todella päätyy pitämään kollektiivista itsemurhaa parhaana vaihtoehtonaan. Pidän tällaista vaihtoehtoa äärimmäisen epätodennäköisenä kaikista uhitteluista huolimatta. Mutta jo ydinaseilla uhitteleminenkin on hyvin vaarallista tulella leikkimistä. Siksi joudumme todennäköisesti pidättelemään Kremlin vuoksi henkeämme vielä aika pitkään.
Minä vertaisin Venäjän imperiumin häviötä toiseen imperiumiin, Iso-Britanniaan.
Maailman mahtavin valtio putosi maailmansodan jälkeen elintasossa melkein Portugalin tasolle ja menetti siirtomaansa.
Siitä ollaan samaa mieltä että tässä on käsillä imperiumin taantuminen tasolle jossa se ei ole ollut kuin 1600-luvulla, siis verrattuna muihin maihin.
Ikävä piire tässä kehityksessä on, että uusi kilpailija Kiina ei ole uutena diktatuurina yhtään sen kummoisempi kuin Neuvostoliitto.
Xi Jinping on valittu elinikäiseksi johtajaksi ja otteet on kovat ja yhä kovenee.
Ilmoita asiaton viesti
+ että Kiinan aseet ja armeija kykenevät jo laadullisesti haastamaan USA:n armeijan. Määrässä on vielä heikkouksia, mutta sehän ei ole kuin budjettikysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Xi:n henkilökultti on todella vastenmielinen ja vielä vastenmielisempää on uiguurien ja toisinajattelevien kohtelu. Kiinan johdon toiminta ei ole kuitenkaan yhtä holtitonta kuin Venäjän. Sama pätee näiden maiden toimintakulttuureihin yleisemminkin. Kiinalaiset tekevät kun taas venäläiset ovat tekevinään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole holtitonta, mutta ajaa ohi Venäjästä jo nyt.
Venäjällä on sentään jotain oikeusvaltion piirteita. Esim Navalnyi on pitänyt tuomita, ei ole voitu suoraan laittaa kiven sisään.
Ei Kiinassa mitään tuomiota tarvita. Uiguuri, kazakki tai falun gong-jäsen pistetään lukkojen taa eikä kukaan kysele mitään.
Kiina myy paljon elinsiirtoja, mistähän ne elimet saadaan?
Ilmoita asiaton viesti
Väite: Venäjällä on sentään jotain oikeusvaltion piirteitä.
Tämän todistaminen on työn ja tuskan takana.
Ei ole.
Tämän todistaminen ei vaadi juurikaan mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten ymmärtänyt lukemaasi? Esim. Navalnyi on pitänyt tuomita oikeudessa jotta on voitu laittaa kiven sisään. Aidossa ja kunnollisessa totalitaarisessa valtiossa ei tietenkään tarvita mitään oikeusistuntoa, ihminen otetaan vaikka kadulta ja viedään huppu päässä keskitysleiriin.
Pois pääsee jos pääsee. Useat katoavat kokonaan.
Näin nimittäin tapahtuu Kiinassa.
Ei Pohjois-Koreassakaan mitään näytösoikeudenkäyntejä tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsin aivan hyvin. Heidän oikeuskäyntinsä on teatteria. Ollut aina.
Ainoa hyvä ”oikeudenkäynti” heillä on ollut oikeudenkäynti
Lavrenti Berijania vastaan. Oikeudenkäynnin aikana B kuunteli häntä vastaan esitettyjä ”syytteitä” ja ymmärsi, että se on menoa nyt. Tätä samaa käytäntöä hän oli nimittäin itse harjoittanut vuosia. Tarvittavat syytteet löydettiin syyttäjien virkahuoneissa. B:lla ei ollut mahdollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö ymmärrä että Kiinassa ei vaivauduta järjestämään edes sitä teatteria. Eihän ero suuren suuri ole, mutta ero kumminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina kasvattaa ja levittää valtaansa talouden kautta-ja avulla.
– Venäjä on turvannut öljyyn. maakaasuun ja aseisiin ja sotimiseen. eri puolilla…etuoikeutetut korruptioon.
Putin ei kestänyt Ukrainan länsimaistumista ja maan talouden ja hyvinvoinnin hyvää kehitystä, verrattuna äiti-Venäjään.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä finaalivaihe näyttää etenevän jotensakin katastrofia enteilevän käsikirjoituksen mukaan.
Viikonloppuna lisääntyivät kansainvälisten sotilastahojen ja tutkijayhteisöken aprikoinnit siitä, että presidentti Putin on erottanut Ukrainan sotajoukkojen komentajan, kenraasi Dvornikovin, joka ehtikin huhkimaan tehtävässä vajaat pari kuukautta. Hänen tehtävänsä oli paikkailla Kreml-etäjohdetun sodankäynnin hajanaisuutta ja kaikkinaista koordinaation puutetta. Tehtävä osoittautui ilmeisen mahdottomaksi (mission impossible). Ja näin näyttäisi sodan II-vaihe käydyn loppuun.
Eri tahoilla arvellaan että Putin nimitti Ukrainan sotaväen komentajaksi apulaispuolustusministeri Gennadi Zidkon, jonka tehtävänä marraskuusta 2021 lähtien on apulaisministerinä ollut nimenomaan Venäjän federaation asevoimien sotilaspoliittiset tehtävät. Näin ollen Zidko on paitsi pääministeri Misutshinin ministerisön jäsen, myös sotaseikkailun sotilaspoliittisen osan vastuuhenkilö. Amerikkalaisten arvioiden mukaan, joihin yhdyn, hän on itseasiassa Ukrainan sodan korkein vastuuhenkilö. Manuaalisena kuskina toimivan presidentin jälkeen toki!
Ja jotta kuvio olisi vielä valmiimpi: näyttäisi ainakin eräiden lähteiden mukaan siltä, että presidentti on nyt – kun sodan III-vaihe ilmiselvästi on komentajavahidoksen ja kesäkuun alkamisen myötä alkanyt – on ottanut virallisemminkin sodan johdon omiin käsiinsä.
Kenraali Zidkon ”kummisetänä” hänen uranousuna varrrella näyttäisi toimineen Valeri Gerasimov. Nyt ministerikytkentä nivoo sodan vastuuseen myös pääministeri Misutshinen kabinetteineen.
Putinin siirto vaikuttaisi hämähäkin seitiltä, joka nivoo koko virallisen valtiojohdon nyt hänen henkilölkohtaiseen – pitkältihän sota on sitä – operaatioonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Viikonlopun tapahtumista kiinnitin huomiotani siihen, että Venäjän Kiovaan ja lännemmäs ampumien ohjusten sanotaan laukaistun sota-aluksilta Kaspianmereltä eli ainakin tuhannen kilometrin päästä. Aiempi vastaavankaltainen laukaisuyritys kohti Syyriaa epäonnistui nolosti niin, että ainakin jotkin ohjuksista putosivat matkan varrella kumppanimaa Iraniin. Tämänkertainen vähän onnistuneempi laukaisu on tarkoitettu varmasti myös pelotukseksi Ukrainan läntisille tukijamaille.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Ja täysin linjassa V.V.P:n viikonlopun lausunnolle:
Seuraavaksi iskemme sinne minne ette ole lainkaan sitä ajatellut.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten käy näin: https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/ven%C3%A4l%C3%A4isen-risteilyohjuksen-t%C3%B6rm%C3%A4ys-ydinvoimalaan-oli-pelottavan-l%C3%A4hell%C3%A4-ukrainassa-katso-voimalan-valvontakameravideo/ar-AAY7QpV?bk=1&ocid=msedgntp&cvid=5cb5015509a44650be5cffbc84cc0bca
Oliko läheltäpiti -tilanne vai me vain näytimme -tilanne?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on tätä kamppailua rakentanut luultavasti vuodesta 2006 alkaen, viimeistään Maidanista. Krim oli loistavasti organisoitu operaatio. Kaikki muu sen jälkeen onkin mennyt pieleen.
Venäjän väestö on laajamittaisesti sodan – sotilaallisen operaation kuten heillä päin puhutaan – puolella. Taloutta on rakennettu sotataloudeksi vuosikausia.
Silti sota vaikuttaa järjettömältä, jopa silloin kun pyrkii ajattelemaan ”putinilaisittain”.
– yksi mahdollisuus on, että kun Ukrainan jako ei pienin ponnistuksin onnistunut, niin Venäjä jäi ikävästi nalkkiin tämän sodan kanssa.
Toisaalta, omissa turvallisuusskenaarioissamme emme ota huomioon sitä, mitä voisi nykyiselläkin sodankäynnillä pahimmillaan tapahtua. Laajamuotoinen pakolaisongelma, EU -talouden sortumien sisältäpäin sekä EU -väestön raivostuminen talven aikana puuttuvaan riittävään hyvinvointiin.
Taloudellisesti oppimattomana mutta taloudesta silti leipäni tienaavana olen täydellisesti Wahlroonsin linjoilla. Käytetyt pakoitteet mittaavat myös meidän kestokykymme.
– ja se saattaa olla yllättävän heikko. Täällä on verrattu Venäjää ensimmäisen maailmansodan Saksaan häviön suhteen. Kotirintama petti. Paljon pystymme vielä ottamaan vastaan, mutta onko meidän ”eu-laisten” kotirintamat kestäviä!
Ps. En nimitellyt enkä pyrkinyt väheksymään ketään. Toivon, että jos ylipäätään ei ole muuta sanomista kuin tämän kirjoittajan väheksyntää, niin sen voi jättää tekemättä. Kiitos jo ennakkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Toki ahneutta ja periaatteetonta opportunismia löytyy kaikkialta, myös lännestä ja näköjään Suomestakin. Fortumin konserniyhtiö Uniper laittoi viime viikolla muhkean satsauksen Putinin sotakassaan – Kremlin vaatimusten mukaisesti ruplina kahden tilin taktiikkaa käyttäen. Neste näyttää haalivan varastoihinsa mahdollisimman paljon venäläistä raakaöljyä niin kauan kuin se vielä sallitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuo on vain järkevää toimintaa. Jää enemmän rahaa ukrainalaisten auttamiseen.
– Kas kun joku sen venäläisen öljyn kuitenkin alennushintaan ostaa. Ja kansainvälisessä kilpailutaloudessa – taloussodassa siis – vie kilpailuetua unionilta ja Suomelta.
– Me kärsimme liikahintavista tuotteista.
Ja kas, kykymme auttaa ukrainalaisia taitaa heiketä olemattomiin siinä vaiheessa kun talvi tulee. Ja kansan raivo asettaa rajat avustustoiminnalle.
– paha on olla empaattinen kun ainoa mitä jääkaapissa on, on valo. Ja asunnon lämpotila on vähän kymmenen asteen paremmalla puolella sähkön säästämisen (yms) vuoksi.
**** ****
Mainehaitta voi toki nyt olla jos moraaliposeeraajat niin huutavat. Huuto kyllä laimenee kun velkarahalla ylläpidettävä EU -korttitalo ja erityisesti Suomi on erittäin ahtaalla kun rahaa ei enää saa seinästä ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedät itsekin liioittelevasi rajusti Venäjän energiatoimitusten poisjäännin vaikutuksia Euroopassa.
Läntisten yritysten harjoittama polttoaineen hamstraus on kyllä ollut järkevää Kremlin kannalta varsinkin kun yritykset ostavat laskujen maksamiseen tarvittavat ruplat moskovalaisilla vaihtokursseilla. Tämä on nostanut Venäjän kansallisen hyvinvointirahaston pääoman kesäkuun alussa lähes 200 miljardin tasolle.
Kyllä sillä rahalla listii aika vielä aika ison joukon ukrainalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa Antti Kasvio, älkääpä käykö liian läheiseksi eli tulko pääkoppani sisälle!
Mutta asiaan: Kyllä seuraamissani lehdissä ennustetaan aika hankalaa aikaa Euroopalle. Siis Talouselämä -lehdessä sekä Kauppalehdessä. Ulkomaisia lehtiä en seuraa talousasioissa, kotimaisten sijoituslehtiä toki luen ja kuuntelen sijoittajien arvioita yms.
Öljyn hinta pysynee korkealla. Venäjän Urals -laatu olisi sotahintaisena ollut noin 30 prosenttia halvempaa ainakin pari kolme viikkoa sitten. Nyt joku muu sen ostaa ja käyttää kansakuntien kilpailussa saamansa kilpailuedun hyväkseen.
Katsotaan sitten syksyllä kun taantuma iskee syksyllä. Te tai minä tuskin olemme ensimmäisenä ruokajonossa. Mutta mutta… Suomessa on paljon perheitä ja erityisesti yksinäisiä, joille syntyvä tilanne on aika hankala.
– Energian hinta pysynee nykyisellä tasolla. Lämmitys- ja sähkölasku lienee lähes kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2020. Samalla ruoka kallistunee keskimäärin 15 prosenttia tämän vuoden tammikuusta.
– Bensiin kallistuu valtion veropolitiikan lähes kaksinkertaiseksi tämän vuoden tammikuusta (1,70 noussee 2,80-3,20.. halpaa etelässä, kallista Lapissa).
*** ***
Jos luette tarkkaan mainitsemiani lehtiä, niin taantumaa pidetään itsestäänselvänä nyt. Lamaa ei julisteta, mutta perustelut sen tulemattomuudelle ovat ponnettomia, pätemättömiä (noin siis oman arvioni mukaan). Lama -sanan käyttö on vielä pannassa. Taloudelliset ennusteet kun vaikuttavat sekä sijoittajien että kuluttajien käyttäytymiseen.
– Itse olen selvinnyt piensijoittajana pörssissä ”hengissä” vuodesta 1973. On mahtunut lamaa ja yksi Suuri lama. Merkit viittaavat melko selkeästi siihen, että taantuma ei pelkästään ole tulossa. Kyllä tästä lama tulee.
Ja jos tuohon yhdistetään viljan saatavuus sekä kotimaisen tuotannon heikentyminen (lannotteiden puute, kalleus, maanviljelys ei oikein elätä eikä karjatalouskaan sitten), niin ollaan aika tavalla ongelmissa.
– Yhtälö on yhtä paha tai pahempikin kuin vuosina 1989-1990. Silloin menetimme kilpailukykymme noin 35 -prosenttisesti kilpailijoihin verrattuna.
Mitenköhän käy nyt? Toivottavasti EU -painaa rahaa lisäää….. mutta kuinka kauan se on mahdollista ilman että inflaatio kiihtyy nykyisestä toiseen potenssiin hetkessä?
Ilmoita asiaton viesti
Hankala aika on varmasti edessä sekä Euroopalle että koko maailmantaloudelle.
Maailmantalous – ja ehkä omat sijoituksesikin – ovat hyötyneet paljon globalisaation aikakaudella syntyneistä maailmanlaajuisista verkostoista, jotka ovat halventaneet hintoja vauraissa maissa ja edistäneet modernisaatiota kehittyvissä maissa. Kääntöpuolella ovat olleet tämän kehityksen voittajien ja häviäjien ajautuminen vastakkain ja luonnon ylikuormittuminen.
Nyt maailma on jakautumassa jälleen keskenään vastakkaisiin leireihin ja yksittäiset maat opportunistisine johtajineen keskittyvät rakentamaan isompia ja pienempiä imperiumeja tarvittaessa asein. Globaalien toimitusketjujen sijaan suositaan taas kotimaista valmistusta ja korvat suljetaan vierailta kulttuurisilta vaikutteilta. Eläminen ei halpene vaan kallistuu, köyhät maat ajautuvat nälkäkriisin partaalle ja luonto kuormittuu entistä pahemmin. Vihamielinen kilpailu niukentuvista resursseista ajaa ihmiskuntaa kohti uutta ydinasein käytävää suursotaa.
Eurooppaan suuntautuvien venäläisen öljyn ja kaasun toimitusten tökkiminen on kiistatta yksi vaikuttava tekijä tässä prosessissa, mutta ei mitenkään käänteentekevä. Jos me ihmiset vielä joskus muistamme olevamme järjellisiä olentoja, Siperiaan miljoonien vuosien aikana kertyneet hiilivarannot tullaan joka tapauksessa jättämään rauhaan. Nyt irtautuminen joudutaan vain tekemään vähän nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on valmis sietämään ihan millaista Venäjää tahansa, jos sille on siitä etua, eikä haittaa. Venäjällä on vielä pitkä matka saavuttaa Pohjois-Korean taso.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta yritys sinne on kuitenkin kova😁
Puolen vuoden päästä rupeaa Venäjän ryöstämiä koneita putoilemaan huollon ja varaosien puutteessa. Kolme sataa ryssää kuolee per laaki. Minun ei tule heitä surku, itsepähän ovat valinneet millä lähtevät lentämään. Kiinakaan ei päästä noita koneita ilmatilaansa, ne ovat vaara heillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Ukrainan sota on edennyt kovin veriseksi, ja kansainväliset pakotteet alkavat todella puremaan Venäjää, tullaan näkemään, kun Putin katoaa vallasta.
Hänen hankkimansa syytesuojakin puretaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä mies on eri mieltä ! IS tänään: ”Medvedev: ”Aion tehdä kaikkeni, jotta ukrainalaiset pyyhitään maailmankartalta”
Venäjän ex-presidentti Dmitri Medvedev ei ole säästellyt sanojaan Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Nykyisin turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana toimiva Medvedev laukoi jälleen rajuja lausuntoja Ukrainasta Telegram-kanavallaan Guardianin mukaan.
Medvedev pohjustaa viestiään, että saa paljon kyselyitä, miksi hänen julkaisunsa ovat niin ankaria.
– Vastaus on, että vihaan heitä. Ukrainalaiset ovat paskiaisia ja friikkejä, Medvedev lataa julkaisussaan. Hän väittää myös, että ukrainalaiset tahtovat kuolemaa Venäjälle.
– Niin kauan kuin minussa henki pihisee, aion tehdä kaikkeni, jotta ukrainalaiset pyyhitään maailmankartalta.
Medvedev toimi Venäjän presidenttinä vuosina 2008-2012, jolloin Vladimir Putin siirtyi pääministeriksi. Medvedev palasi pääministeriksi Putinin palattua valtaan ja toimi virassa vuoteen 2020 asti.”
Ilmoita asiaton viesti
Medvedev ei puhunut kommentissaan ukrainalaisista, kontekstin perusteella hänen vihanpurkauksensa kohdistui ukrainalaisten ohella myös ”kollektiiviseen länteen” – eli meidätkin hän haluaisi poistaa elävien joukosta.
Miehen koventuneet äänenpainot selittynevät ennen kaikkea sillä, että hän haluaisi kovasti palata vielä presidentin virkaan. Se ei onnistu, jos hän ei pysty karistamaan jaloistaan Putinin sylikoiran ja lännen suuntaan pehmeämmän poliitikon mainetta. Mutta varmaan hän on oppinut oikeastikin inhoamaan meitä.
Ilmoita asiaton viesti
Medvedev, Putin ja Kirill ovat paskiaisia ja friikkejä. Venäjän moraalinen kuolema tapahtui jo vuosia sitten, talouden kuolema on jo ovella ja lopullinen romahdus edessä. Mutta itsepä ovat soppansa keittäneet. Sääli vain että myös ukrainalaiset joutuvat sitä lusikoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän mätää paskaa soppaa..
Ilmoita asiaton viesti
Eivät venäläiset tyhmiä ole joten luotan siihen että Putinin vaihtaminen on lähellä ja politiikkaa pakostakin vähän muuttaen.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin suuntaan luulet muuttuvan?
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti venäläisille edullisempaan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hoitaa Putinin ennen pitkää. https://www.verkkouutiset.fi/a/evp-eversti-ylella-vladimir-putin-voi-todella-olla-sairas/#96a4177e
Tähän aikaan ensi vuonna maalla on luultavasti jo toinen johtaja. Siirtymävaiheessa voi kyllä seurata vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Ilmoita asiaton viesti
Eilen Putin luki prompterista seitsenminuuttisen puheenvuoron maan taloustilannetta käsitelleen videotapaamisen osanottajille.
Erdogan kutsui vähän aikaa sitten Putinin ja Zelenskyn Turkkiin etsimään neuvotteluratkaisua taistelujen lopettamiseksi Ukrainassa. Kreml lähetti Lavrovin Putinin sijasta.
Yhdyn arvaukseesi Venäjän johdon vaihtumisen todennäköisestä aikataulusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinassa esiintyy ajatus, että Turkki on liittymässä tiiviimmin Euraasialaiseen blokkiin. Kiinasta tulleiden tietojen perusteella Suomi ja Ruotsi eivät saa vihreää valoa Nato hakemukselleen. Ilmeisesti siellä ollaan informoituja.
Toki Erdogan voi aina muuttaa kantaansa. Erdogan on kai laskenut, että EU (ja Ukraina) ovat se häviävä osapuoli. Turkki ja Venäjä solmivat laajat kauppasopimukset pari viikkoa sitten.
Ilmoita asiaton viesti
En pidä tuollaista kehitystä yhtään mahdottomana niin kauan kuin Erdogan on vielä vallassa. Se olisi sikäli iso muutos aiempaan, että tähän saakka Erdogan on yrittänyt puristaa itselleen ja maalleen etuja vuoron perään länneltä ja Venäjältä. Eri asia on, suostuvatko turkkilaiset pitämään tuollaista politiikkaa ajavaa Erdogania vielä johtajanaan. Hän nousi suosioon Turkin talouden hyvän kehityksen kannattelemana. Viime aikoina Turkin talous on kulkenut alamäkeen ja Erdoganin pinttymät vielä pahentavat tilannetta.
Ilmoita asiaton viesti
Gentlemen! Yritin löytää kirjoitustani Valtion perustaminen, mutta en löytänyt vielä. Kirjoitus valta ja vastuu löytyi! Valtion suhteen pitää olla huolellinen ja uskoa itseensä ja tulevaisuuteensa kuninkaallisena Jumalan tapaan. Maan päällä Jumalat elävät usein kuninkaallisina, mutta myös tavallisina tallaajina, kuten joissakin saduissakin kerrotaan. On melko helppoa arvostella työtä, joka on kesken ja vielä helpompaa(?) on arvostella työtä, jota ei vielä ole aloitettukaan. Jospa herroille löytyisi maapallolta (planeetoilta) kolkka, jossa voisivat itse toteuttaa omaa osaamistaan. Aluksi voisi miettiä, miten voi auttaa naapurimaiden johtajia näiden työssään ohjata kansaa ja kuten Venäjän tapauksessa, ohjata kansoja. Kirjoituksistani sivustollani voi olla aluksi apua, kun miettii tulevia toimiaan maan perustajana ja hallitsijana. Ei kuitenkaan nykyään kannata alkaa muita hallitsijoita kaatamaan, vaan alkaa joko näyttää taitojaan tuhatvuotisessa tehtävässään tai tehdä yhteistyötä ja olemassa olevien hallitsijoiden ja kuninkaallisten kanssa. Por favour: http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh9_tiedostot/tp9_valta_ja_vastuu.htm
Ilmoita asiaton viesti