Kompastuuko Putin koronaan?

Korona alkaessa levitä maailmalla Kreml ylpeili Venäjän korkeatasoisella virologisella osaamisella. Maassa otettiin pikavauhtia käyttöön sikäläisen teollisuuden kehittämät rokotteet. Niiden kehittelyssä oiottiin mutkia sen verran, ettei rokotteille edes yritetty hakea kansainvälistä hyväksyntää. Toki rokotteita silti myytiin maihin, jotka eivät olleet turhan tarkkoja sertifiointien suhteen.

Venäläiset eivät ole oppineet luottamaan viranomaisiinsa ja siksi rokotteitakin on otettu harvakseltaan. Rokotetodistusten ja koronapassien väärentäminen on yleistä eikä turvavälien pitämisessä tai maskien käytössä olla järin tunnollisia.

Niinpä viranomaisten käyttämien kriteerien mukaan koronaan sairastuu nykyisin noin 40 000 ja tautiin kuolee pitkälti yli tuhat venäläistä joka päivä. Kansainvälisestä käytännöstä poiketen viimemainittuun ryhmään ei lasketa kaikkia koronatartunnan saaneita menehtyneitä, vaan ainoastaan ne, joiden kohdalla korona on määritelty pääasialliseksi kuolinsyyksi. Oikeamman kuvan saakin tarkastelemalla kuolleisuuden yleisen tason nousua. Ennen pandemiaa kuukausittaisten kuolemien määrä oli Venäjällä noin 140 000:n tasolla, kun taas viime aikoina se on ollut tyypillisesti yli 200 000:n tasolla.

Jos Suomessa oltaisiin Venäjän kaltaisessa tilanteessa, meillä todettaisiin pitkälti yli 1500 uutta koronatartuntaa joka päivä ja koronaan kuolleiden määrä lisääntyisi noin puolella sadalla päivittäin. Vuosittain kuolleiden kokonaismäärä nousisi nykyisestä noin 55 tuhannesta lähes 80 tuhannen tasolle, ja kaikki nämä luvut kasvaisivat koko ajan suhteellisen vauhdikkaasti.

Tilanne Venäjällä on muodostunut sen verran vakavaksi, että maan viranomaiset ovat määränneet kutakuinkin kaikki työpaikat ja valtaosan palveluista suljettaviksi noin kymmenen päivän ajaksi. Rokotuksiin ihmisiä houkutellaan myöntämällä rokotuksen ottaneille kaksi palkallista vapaapäivää. Nämäkään toimet eivät kuitenkaan todennäköisesti riitä aikaansaamaan mitään oleellista helpotusta tilanteeseen.

Kremlissä taidetaan olla kohtalaisen huolestuneita tästä kehityksestä ja syytä varmasti onkin. Tavallisten venäläisten elämä on muotoutunut Putinin yli kahden vuosikymmenen vallassaolon jäljiltä ilman koronaakin sen verran vaikeaksi, että pandemian tuomien lisäkoettelemusten myötä kansalaisten mitta alkaa ehkä jo täyttyä. Siten vaikka oppositiovoimien järjestelmällisen vainoamisen jäljiltä Venäjän poliittiset olot näyttäisivätkin tällä hetkellä suhteellisen rauhallisilta, kyse voi olla tyvenestä myrskyn edellä.

+15

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu