Koronan opetuksia

Tässä mielestäni tärkeimmät:

1) Me ihmiset olemme biologisia olentoja, joiden elossapysyminen ja terveys perustuvat jatkuvaan vuorovaikutukseen lukemattomien muiden elävien organismien kanssa. Jotkut elimistöömme tunkeutuvat organismit ovat vaarallisia, kun taas toiset suojaavat meitä niiltä. Toistaiseksi tunnemme vain hyvin rajatun osan näistä vuorovaikutuksista ja vielä pienempää osaa pystymme hallitsemaan. Kyse on miljoonia vuosia kestäneen evoluution tuloksena syntyneistä äärimmäisen monimutkaisista ja häiriöherkistä tasapainorakenteista.

2) Modernin sivilisaation kehitys on siirtänyt meidät aivan toisenlaisiin biologisiin ympäristöihin kuin mihin evoluutio on meidät valmistanut. Tämä heikentää elimistömme suojamekanismeja samalla kun joudumme vuorovaikutuksiin sellaisten elämän muotojen kanssa, joilta elimistömme ei ole oppinut suojautumaan. Esimerkiksi tästä käy alkujaan lepakoista lähtöisin oleva koronavirus.

3) Voimme yrittää suojata itseämme uusissa oloissa esimerkiksi kaikkien tarvittavien ravintoaineiden hankkimisen, hygienian tarkan noudattamisen, fyysisen kunnon ylläpitämisen ja rokotusten avulla. Ongelmana kuitenkin on se, että tiede ei koskaan opi hallitsemaan tyhjentävästi meidän kaikkia elintoimintojamme ja vuorovaikutuksiamme muiden elämän muotojen kanssa. Ennen kaikkea yrittäessämme optimoida omien tarpeidemme tyydyttämisen me samalla tuhoamme kiihtyvällä vauhdilla olemassaolomme ja terveytemme perustan muodostavia muita maapallolla kehittyneitä elämän muotoja.

4) Koronavirusepidemian puhkeaminen on vain yksi ilmentymä isosta systeemisestä ongelmasta eli juuri siitä, että elämämme muuttuu koko ajan keinotekoisemmaksi samalla kun terveytemme ja hyvinvointimme varsinaiset perustat ovat tuhoutumassa. Nyt kuitenkin keskitymme osaoptimointiin eli koronaviruksen leviämisen hillintään, sen kukistamiseen tähtäävän rokotteen kehittelyyn ja talouden palauttamiseen mahdollisimman nopeasti vanhalle kasvu-uralleen.

5) Tämä varmistaa sen, että jatkossa kohtaamme entistä useammin entistä vakavampia terveysuhkia samalla kun nykyinen kasvumalli jyrää elämämme ja terveytemme biologisen perustan yhä pahemmin jalkoihinsa. Elämämme hallitsevaksi piirteeksi nousee pelko kaikkea muuta elävää kohtaan. Koemme sen potentiaaliseksi viholliseksemme ja siksi haluamme eristäytyä siltä mahdollisimman tehokkaasti.

6) Jos tämä skenaario ei houkuttele, kannattaa ryhtyä pikaisesti töihin toimintojemme saattamiseksi edes jollakin tavoin tasapainoon olemassaolomme luonnollisten perustojen kanssa. Kun vanha talous on joka tapauksessa kuolemassa, uutta kannattaa ryhtyä rakentamaan viisaammin ja ekologisesti kestävämmälle pohjalle. Tämä on terveytemme ja hyvinvointimme – kirjaimellisesti elämästä nauttimisen – perusedellytys.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu