Kursk

Ukrainan asevoimien – mukanaan ilmeisesti Putinin hallintoa vastaan kapinoivia venäläisiä – tunkeutuminen syvälle Venäjän puolelle Kurskissa on synnyttänyt monenlaisia mielipiteitä.

Arvostelijat huomauttavat siitä, että Ukrainalla on riittävästi pulaa väestä ja kalustosta jo pitkällä kotimaisella puolustuslinjallaan, minkä vuoksi ei ole järkevää hajauttaa voimia myös Venäjän puolella käytäviin taisteluihin.

Liittolaiset ovat toimittaneet Ukrainalle aseapua nimenomaan oman alueen puolustamista varten, ja konfliktin eskaloitumisen välttämiseksi maan ei ole haluttu käyttävän niitä Venäjällä sijaitsevien kohteiden tulittamiseen.

Putin aloitti valloitussotansa Ukrainassa käyttäen tekosyynä maan Venäjälle aiheuttamaa turvallisuusuhkaa. Nyt hän voi väittää uhan olevan todellinen, minkä ohella hän pääsee käyttämään uutisia venäläisten siviilien kokemista menetyksistä propaganda-aseenaan.

Operaatiota voidaan kuitenkin perustella sillä, että tunkeutumalla Kurskin alueelle voidaan vaikeuttaa Venäjän toimituksia sen Ukrainassa toimiville hyökkäysjoukoille. Samalla Venäjä on pakotettu vahvistamaan joukkojaan tuolla alueella, mikä verottaa heidän hyökkäysvoimaansa Ukrainan alueella.

Kurskin operaatio on ilmeisesti yllättänyt venäläisen sodanjohdon ja asettanut Putinin noloon asemaan. Putinhan on koko ajan uhonnut Venäjästä superaseilla varustettuna ja siksi koskemattomana sotilasmahtina. Kurskilaisista ja belgorodilaisista ei enää tunnu lainkaan siltä.

*

Todennäköisintä lienee, että joukot pysyvät vielä hetken aikaa Kurskissa ja palaavat sen jälkeen takaisin Ukrainaan. Siten se jäisi vain yksittäiseksi mutta pysyvämmän näpäytyksen Kremlille antaneeksi episodiksi kohta jo kaksi ja puoli vuotta jatkuneessa sodassa.

Mutta voisiko operaatio muodostua paljon merkityksellisemmäksi käännepisteeksi Putinin tuhatvuotisen valtakunnan rakennuspuuhissa? Julkisuuteen rajatusti tihkuneiden tietojen mukaan operaatioon osallistuu Ukrainan armeijan yksiköiden ohella ainakin jonkin verran myös Putinin hallintoa vastaan kapinoivia venäläisiä.

Viime aikoina Venäjä on joutunut sekä pakottamaan että lahjomaan suuret määrät uusia sotilaita rintamalle kaatuneiden ja haavoittuneiden korvaamiseksi. Kun tämä väki – jonka taistelumoraali ei lähtökohtaisestikaan ole erityisen korkea – kohtaa taistelukentällä vallitsevan karun todellisuuden, moni kokee tulleensa petetyksi ja jotkut ehkä haluavat liittyä kapinaan Putinin mafiaa vastaan.

Siten ennen pitkää valtaosa Kurskin alueella operoivista sotilaista onkin ehkä ukrainalaisten sijasta venäläisiä, jotka operoivat entistä itsenäisemmin vaikka edelleen Ukrainan puolelta logistista ja tiedustelutukea saaden.

Riittävästi momentumia saadessaan tällainen kehitys voi johtaa samankaltaisiin reaktioihin kuin runsas vuosi sitten Wagnerin joukkojen lähtiessä vähän idempää Voronezhista marssille kohti Moskovaa. Välittömän reagoinnin sijasta monet sotilasyksiköt komentajineen halusivat aluksi odottaa ja katsoa, mihin päin vaaka alkaisi kallistua.

*

Tilanteen kehittymiseen vaikuttaa luonnollisesti paljon myös Venäjällä vallitseva yleinen ilmapiiri. Päältä katsoen kaikki voi näyttää rauhalliselta, mutta tyytymättömyyttä on paljon esimerkiksi suurista sotaväenotoista kärsineillä alueilla ja eri vähemmistöryhmien keskuudessa. Etnisten ryhmien väliset jännitteet ovat kiristyneet huomattavasti Moskovan viimetalvisen terrori-iskun jälkeen, mikä nostattaa tunteita etenkin eteläisillä valtaosaltaan islaminuskoisilla alueilla.

Venäläiset ovat tunnetusti urheiluhullua kansaa, millä myös Putin on tavannut ratsastaa. Nyt venäläiset joutuvat katsomaan sivusta kansojen urheilujuhlaa Pariisissa Kremlin propagandakoneiston yrittäessä selittää pihlajanmarjoja happamiksi.

Paljon isompi riski sisältyy valtaviin ruplamääriin, joita Kreml syytää kiertoon sotansa ja sotataloutensa käynnissä pitämiseksi. Se johtaa väistämättä kiihtyvään inflaatioon ja elinkustannusten karkaamiseen tavallisten venäläisten ulottumattomiin. Tämä saattaa ajaa ihmiset kaduille jo lähikuukausien aikana. Vielä vaikeammaksi tilanne muodostuu, jos Kreml joutuu turvautumaan myös uuteen joukkomobilisaatioon.

*

Putin on ilmeisesti valmis pelaamaan juuri nyt upporikasta ja rutiköyhää odottaessaan Donald Trumpin paluuta Valkoiseen taloon ja sen jälkeen Ukrainan pakottamista taistelujen lopettamiseen hänen tavoitteidensa mukaisesti. Nyt kuitenkin Trumpin voitto uhkaa valua käsistä Kremlin metkuista huolimatta. Samankaltaiseen arvioon voivat ehkä päätyä jotkin Venäjän nykyisistä valtaryhmittymistä. Siksi he ovat ehkä jo alkaneet etsiä keskuudestaan seuraajaa, joka kykenisi Putinia tehokkaammin estämään Venäjän tilanteen ajautumisen täyteen kaaokseen.

Varoituksena kuitenkin: tämä kaikki on erittäin pitkälle vietyä spekulaatiota, jonka uskottavuuden jätän mielelläni lukijoiden arvioitavaksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu