Lännen valinta
Länsi on vaarassa hävitä nykyisen maailmanpoliittisen pelin.
Vielä 1990-luvulla kansalliset rajat näyttivät menettävän merkitystään tiedon, rahan, tavaroiden ja ihmisten helpottuvan maailmanlaajuisen liikkuvuuden myötä. Demokratia tulisi etenemään, koska itsevaltiaiksi pyrkivät eivät pysty sensuroimaan maailmanlaajuisissa tietoverkoissa liikkuvaa tietoa ja siellä käytäviä keskusteluja. Autoritaariseen hallintoon tyytymättömät voivat äänestää jaloillaan ja kansainvälisen työnjaon ulkopuolelle jäävät maat putoavat muiden kehitystahdista. Sotilaallinen varustautuminen menettää merkitystään, koska ihmiset ovat kiinnostuneempia hyvästä elämästä kuin toistensa tappamisesta. Verkottuneessa maailmantaloudessa vastustajaa ei ole mahdollista tuhota tuhoamatta samalla oman hyvinvoinnin edellytyksiä.
Tänä päivänä olemme kuitenkin edenneet hyvin kauas Francis Fukuyaman ”historian lopuksi” nimeämästä – tai meidän maailmanlaajuiseksi tietoyhteiskunnaksi kutsumastamme – utopiasta. Kommunistisen puolueen johtama Kiina on noussut Yhdysvaltojen kanssa kilpailevaksi talousmahdiksi. Demokratian leviämisen sijasta yhä useampi maa on ajautunut autoritaarisen johdon alaisuuteen. Tietotekniikan kehittyessä sensuurin ja ihmisten valvonnan mahdollisuudet ovat heikentymisen sijasta lisääntyneet. Maailmanlaajuisten toimitusketjujen kehittymisen sijasta talous on jakautumassa erillisiin blokkeihin ja yksittäiset maat pyrkivät lisäämään omavaraisuuttaan. Myös länsimaat ovat ryhtyneet suojaamaan omia markkinoitaan ja sulkeneet rajansa muualta tulevilta maahanmuuttajilta. Sotilaallinen varustautuminen kiihtyy ja varteenotettavien asiantuntijoiden mielestä uuden suursodan puhkeaminen USA:n ja Kiinan välillä on vain ajan kysymys.
Iso askel huonompaan otettiin viime joulukuussa Venäjän lähettäessä uutta etupiirijakoa vaatineet ultimaatuminsa USA:lle ja Natolle. Vähän myöhemmin Kiina ilmoitti tukevansa Venäjän vaatimuksia ja helmikuun lopulla Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Länsi vastasi ottamalla käyttöön laajat Venäjää vastaan suuntautuvat pakotteet, joita on sodan jatkuessa ja sotarikosten paljastuessa kiristetty. Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet Naton jäsenyyttä.
Alkuvaiheessa Venäjän hyökkäysjoukot kärsivät nöyryyttäviä tappioita, jotka pakottivat Kremlin muuttamaan strategiaansa. Myös talouspakotteet näyttivät tehoavan ja monet koulutetut venäläiset lähtivät maasta. Länsimaat saivat YK:n jäsenmaiden enemmistön tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen. Sodan pitkittyessä näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että suurista tappioista huolimatta Venäjä kykenee jatkamaan hyökkäystään ilman että se synnyttäisi hallinnon asemia horjuttavia protesteja kotimaassa. Maan talouskaan ei ole romahtamassa, vaan Venäjä saa muhkean rahavirran fossiilisten polttoaineiden ja muiden raaka-aineiden kallistumisen siivittämänä. Tämä on iso haaste ukrainalaisille maanpuolustajille, jotka kärsivät isoja menetyksiä joka päivä ja joilla ei ole mahdollisuutta hengähdystaukoihin. Läntinen aseapu tulee tuskastuttavan hitaasti.
Sodan pitkittyessä kiinnostus sitä kohtaan alkaa vähitellen hiipua. Etusijalle nousevat sodan haittavaikutukset, joista päällimmäisenä on energian hintojen nopea kohoaminen. Julkisen velan hoitokustannusten nousu hillitsee länsimaiden haluja ottaa uutta velkaa Ukrainan tukemiseksi. Tiukempaa ja varovaisempaa linjaa kannattavien maiden keskinäiset syyttelyt heikentävät läntisen rintaman yhtenäisyyttä. Turkki on torpannut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten etenemisen ja Naton toiseksi vahvimman armeijan omaava maa näyttää olevan muutoinkin liukumassa lähemmäs Kiina-vetoista euraasialaista liittoutumaa. Yhdysvalloissa voi vahvistua jo ensi marraskuun vaalien myötä linja, joka keskittyy nykyistä enemmän Kiinaan ja joka vaatii siksi Naton eurooppalaisia jäsenmaita ottamaan ensisijaisen vastuun Venäjän uhan torjumisesta.
Länsimaiden ulkopuolella USA ja Nato nähdään melko laajalti pääsyyllisinä Ukrainan sodan puhkeamiseen ja kehittyviä maita uhkaavaan ruokakriisiin. Protektionismin ja maahanmuuttovastaisuuden nousu länsimaissa on herätellyt henkiin vanhoja anti-imperialistisia tuntemuksia. Monen kehittyvän maan johto laskee Kiina-yhteistyön hyötyjen kasvaneen läntisen yhteistyön etuja suuremmiksi. Siten länsi uhkaa jäädä entistä useammin vähemmistöön YK:ssa ja muilla tärkeillä kansainvälisillä foorumeilla.
Vielä pahemmaksi asetelma muodostuu läntisen Euroopan kannalta, jos Ukraina joutuu taipumaan Kremlin voitoksi luettavissa olevaan rauhansopimukseen. Venäjä pääsee tällöin suuntaamaan tuoretta taistelukokemusta saaneet joukkonsa uusille painopistealueille, joista yksi voi hyvin olla Itämeren alue. Näin saattaa tapahtua aikana, jolloin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemukset ovat vielä jumissa, USA keskittyy Kiinaan ja Kiina käyttää entistä selvemmin fasistiseksi diktatuuriksi muuttunutta Venäjää Europpaa ahdistelevana bulldoggina. Länsi ja sen edustama liberaali maailma alkavat tällöin näyttää illiberaalien poliitikkojen ennusteiden mukaisesti uppoamassa olevalta sivilisaatiolta.
Länsimailla on vielä mahdollisuus korjata tilanne, mutta vain sellaisin keinoin, joiden poliittiset toteuttamismahdollisuudet ovat nykyoloissa melko rajallisia. Ensisijaista on 1990-luvulla vallinneen hengen uudelleenelvyttäminen niin, että protektionismin ja muukalaisvastaisuuden sijasta länsimaat ryhtyvät jälleen avaamaan rajojaan ja kannustavat muitakin tekemään samoin. Tämän ohella lännen on otettava kaikki keinot käyttöön sen ja Kiinan välisen jännityksen lievittämiseksi ja uuden suursodan vaaran vähentämiseksi. Kiina on saatava näkemään ne vaarat, joita fasistisen Venäjän tukeminen aiheuttaa sen omille kehityspyrkimyksille. Lännen on myös sitouduttava keskeisten globaaliongelmien ratkaisupyrkimyksiin niin, että demokratiaa ja turvattuja oikeuksia kaipaavat kehittyvien maiden asukkaat näkevät länsimaat oikeasti yhteistyökumppaneinaan. Venäjän hallitseva regiimi on eristettävä poliittisesti ja taloudellisesti niin, ettei se kykene enää säilyttämään valta-asemaansa. Aikaa myöten Venäjä on saatava palaamaan edes suhteellisen normaalisti käyttäytyväksi kansainvälisen yhteisön jäseneksi.
Toivottavasti länsimaista löytyy lähitulevaisuudessa edes joitakin riittävän kaukonäköisiä poliittisia johtajia ohjaamaan länttä oikealle kurssille.
Tämä Kasvion johtopäätös on täsmälleen sama joka tehtiin sosialistissa maissa kun sosialismi ei tuntunut toimivan: Tarvitaan lisää sosiaismia.
Eli ei korjata tehtyjä virheitä, ei sinne päinkään vaan lisätään niitä tekijöitä joiden johdosta lännestä on tullut heikko, lue: maahanmuuttoa ja todellisuudesta vieraantunutta ilmastonmuutosuskoa ja -toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota 1990-luvun henkeä väritti avoimuus kaikelle ja rajojen poistaminen eli käänteisesti päämäärättömyys ja se oli taas seurausta rationaalisen ajattelun vaihtamisesta subjektiivisiin tunteisiin joka sai aikaan länsimaissa myös älyllisen osaamisen laskun. Nyt Kasvio todellakin ehdottaa että lääkkeeksi sairauteen voisi tarjota lisää sairautta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä olisi tervehdyttävämpi vaihtoehto?
Ilmoita asiaton viesti
Suuntautuminen rationaaliseen ajatteluun ja päätöksentekoon. Antti Kuosmasen blogissa hiljattain käsiteltiin tätä muutosta kun 1900-luvun lopussa huomio kiinnittyi siitä mitä asiat ovat siihen miltä asiat tuntuvat se siirtyi myös päätöksenteon perusteiksi. Samaan aikaan myös älykkyysosamäärät kääntyivät laskuun. Suomessakin oli totuttu liian hyvään ja syntyi näkemys että hyvinvointi syntyy itsestään ilman vastuuta ja rajoja sekä negatiivisten tunteiden kohtaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Aika lailla eri mieltä näkemyksestä. Pääongelmaa on syytäkin työstää vaihtoehtoisemmalla, oli melkein mitä vain.
Aivottomuus-tilanteen älyvajeisempaa osuutta koskien, voi todeta, tosin tällaisen ilmentymää voi yrittää käsitellä nimenomaisesti, eikä pyrkiä blokkamaan pois, kun pahasti näyttää olevan sotkemassa kauniita (uni)kuvia.
Jos kikkailevuutta korostavaa suhtautumistaan ei hoksaa, ts koukuttumistaan johonkin tärkeään, saa toisaalta enemmän (joukko)suojaa, todellisuuden näkemiseltä ja ottamiselta, kuten se on.
Tietty puoli korostuu, vaikka korostaminen ei johtaisi oikein mihinkään, tai jotta johtaisi, vaatisi kehiin muutakin, mikä taas …
Oikeasti vuotokohdat ovat akuutteja, ts todellisia, vaikka ilmenevät hetkellisesti, ja hyvin kapeakontekstisesti. Miksi sitten näihin tilanteisiin hankkiudutaan, ehdoin tahdoin? Koska muutkin tekee.
Jos tilanne on tällä tavoin vaikea, eikä päätöksiä voi reaalisesti ottaen tehdä linjakkaana, mitä johtopäätöstä tästä voi yrittää rakentaa, kuvioiden pohjaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Menikö kehitys noin? Minun historiatietämykseni mukaan keskusjohtoisen suunnitelmatalouden epäonnistuttua Itä-Euroopan kansandemokratioissa lähdettiin suuntautumaan kohti demokraattista markkinataloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Puhe oli miten vanhoissa länsimaissa meni ja menee.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä.
Demokratia on käytännössä isomman härdellin nostattamista. Alkuun on ollut hyvää pohjaa, jollekin ihanteellisemmalle, ja todellakin tarpeelliselle.
Kun jotain tärkeää on nimetty, olkooon se vaikka Raamatun tolkun sanoma, tai käytännön perstuma, yhdistettynä hyvin tilannetta arvioivaan ihmiseen … saadaan alkuun tosiaan jotain kirkastetta kehiin.
Kun muuten mennään entisellä, pienet valinnat ovat aivan muuta kuin se, mitä isomman mukaisesti olisi syytä tehdä.
Toisaalta, kun ollaan isomman alla, ja siitä joku vastaa, vaikea ajatella, että jotain menisi ratkaisevasti pieleen. Isoja asioita ei välttämättä menekkään, mutta tasainen virta pienempiä, kunnes on mannerlaatat entistä vahvemmassa liikkeessä.
Menee kuin imagopeli, minkä mukaisesti asioita viimein järjestetään. Tämä on lännen valinta, suunnannäyttäjänä. Lyhyet on jäljet, mitäs tätä ihmettelemään.
Floppi on kommunistisen oloinen, vaikka siihen on pyritty tekemään isoa pesäeroa, vähän kuin mitä natsisaksa teki aikoinaan, suhteessa Venäjään.
Tilanne on aidosti vaikea kaiken aikaa, ja tämän tulisi myös näkyä käsittelyissä, joista voi sanoa, että tehokkaasti on onnistuttu nuijamaan alas.
Ei kuitenkaan niin, että alhaalta sitä voimaa olisi lähdetty hakemaan, ja perustaa. Joku sen hoitaa, ja joku varmasti takaisin taluttaa. Luottakaamme tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Poimin kaksi osuvaa lausetta lauseistasi Juha:
________________
1.Ensimmäinen on sinänsä itsestään selvä, eikä kuitenkaan, ennen kuin sanot sen:
Tilanne on aidosti vaikea kaiken aikaa, ja tämän tulisi myös näkyä käsittelyissä ….Hyvä eheä lause, ja yksi eheä ajatus!
_______________
2. Hyvä määritelmä konservatismista:
”Raamatun tolkun sanoma, tai
käytännön perstuma,
yhdistettynä hyvin tilannetta arvioivaan ihmiseen!”
Seuraavalla kerralla voit poimia parhaat itse?
Ilmoita asiaton viesti
2. Hyvä määritelmä konservatismista:
Tätäkin sanaa voi käyttää, tosin sanaan liittyy ristiriitaa.
Konservatiivisuuteen kuuluu vanhassa toimivassa pitäytyminen, mutta etenkin nykyisin, myös viittaaminen siihen, miten asiat parhaillaan ovat.
Kyseessä nykyisellä menemisen menelmä (NM-menetelmä).
Korostuneesti kun voi tarkoittaa käytännössä sitä, että konservatiivisuutta, siinä kun sitä tukevana ja kestävänä on löydettävissä,… jää tosiaan löytämättä, ja käyttöönottamatta, seikkailujen, kokeilujen ja ajautumisten jälkeen.
NM-menetelmä, siinä kun näyttää olevan uudistuva, on enemmän sitä vahvistava, mitä eletään. Näin paljon riippumatta siitä, miten tukevaa ja vähän rikkovaa konservatiivista rakennetta on päädytty elämään.
Konservatiivisuus NMM-tyyppisenä, liittyy siten jopa hyvin vahvahakuiseen liberalismiin.
Aktiivisanavarastooni ei nämä oikein kuulu, ja kun tällaisia näistä näköjään päätyy kirjoittelemaan, … en oikeastaan paljoa ihmettele.
Voi mainita, että kerronta on liitettävissä blogitekstiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, konservatiivisuus liittyy liberalismiin, siihen alkuperäiseen!
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjän hallitseva regiimi on eristettävä poliittisesti ja taloudellisesti niin, ettei se kykene enää säilyttämään valta-asemaansa. Aikaa myöten Venäjä on saatava palaamaan edes suhteellisen normaalisti käyttäytyväksi kansainvälisen yhteisön jäseneksi.”
Mitkä ovat ne työkalut Lännessä, jolla tuohon päästään ?
Julkinen paheksuminen ja yleinen Putinin toimien tuomitseminen ? Solidaarisuuslausuntojen mutta ei aseiden suoltaminen Ukrainalle ? Kauppasaarto ? Kunniallisen perääntymistien antaminen Putinille, niin että hän ei menettäisi kasvojaan ? Sen ymmärtäminen, että keskiverto ja jo vähän iäkkäämpi venäläinen ei ymmärrä mitä Ukrainan sodassa tapahtuu ? ( ks. esim. YouTubesta ”1420” moskovalaisten haastattelusarja ). Erilaisten EU -maiden valtionjohtajien muodostamien delegaatioiden lähettämien Moskovaan ”neuvottelemaan” ? Ukrainan painostaminen rauhantekoon Venäjän kanssa ? Sen hyväksyminen, että Venäjä voi pitää itsellään Ukrainaan kuuluvat Donetskin ja Luhanskin alueet.
Näilläkö saadaan Putinin ”Pietari Suuri -haaveet” haihtumaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän ensimmäinen ja välttämätön ehto ole se, että Putin pakotetaan palaamaan häviäjänä Ukrainan sotaretkeltään. Sen jälkeen venäläisiä on autettava hankkiutumaan eroon maan nykyisestä hallinnosta. Mutta maan suvereniteettia johdonmukaisesti kunnioittaen: päävastuu maan hallinnon järjestämisestä on ja tulee aina olemaan venäläisillä itsellään.
Ilmoita asiaton viesti
Sama kuin aikoinaan, Saksan tapauksessa?
Ilmoita asiaton viesti
Putinin Venäjä on seurannut sekä ideologialtaan että laajentumispolitiikaltaan viime aikoina hyvin samanlaista polkua kuin Hitlerin Saksa aikanaan. Toivottavasti siitä irtautuminen ei edellytä tällä kertaa uuden maailmansodan läpikäymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Antti kirjoittaa tärkeästä teemasta ”Lännen valinta”.
Antin pohdinnassa kysymyksenasettelu on kuitenkin vaillinainen / virheellinen.
Nyt ei ole kyse Lännen demokratioiden ja diktatuurien välisestä taistelusta, jossa ”…suursodan puhkeaminen USA:n ja Kiinan välillä on vain ajan kysymys”.
Toisaalta on totta, että ”Verkottuneessa maailmantaloudessa vastustajaa ei ole mahdollista tuhota tuhoamatta samalla oman hyvinvoinnin edellytyksiä”.
Verkostoitunut globalisaatio on tietenkin saanut siipeensä nykyisessä historiallisessa murroksessa: USA – Kiina konflikti + protektionismin lisääntyminen + Covid pandemia + Ukrainan sota.
Globalisaatio ei kuitenkaan ole poistumassa näyttämöltä. Päinvastoin, se on vain muuttamassa muotoaan!
Tällä hetkellä on menossa armoton globaalimarkkinoitten ja hirmuisella nopeudella kehittyvien uusien teknologioiden uusjako.
Tässä taistelussa voittajina ovat uudella tavalla dynaamisesti verkostoituneet, valtioiden ohjauksesta vapaat, rajat ylittävät massiiviset globaaliyhtiöt.
Noilla yhtiöillä on käytössään ”rajattomat” kassavarat, parhaat teknologiat ja automatisoidut toiminnanohjausjärjestelmät, sekä ketteränpätevä johto, joka 24/7 hakee varoilleen parasta globaalia tuottoa.
Nuo yhtiöt voittavat mennen-tullen poliittisesti / byrokraattisesti / hitaasti johdetut Lännen ja Idän valtiot.
Tässä rytäkässä traagisesti paikalleen jämähtänyt Suomi on häviäjien joukossa. Sen sosialistinen talouskokeilu on surkeasti epäonnistunut, niin kuin kaikkialla muuallakin…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän esimerkiksi sellaisilla yrityksillä kuin Alphabetilla, Applella ja Microsoftilla ole käytettävissään valtaisat kassavarat, mutta niiden toimintamahdollisuudet esimerkiksi Kiinassa ja Venäjällä ovat nykyisin hyvin rajatut. Lännessä ne joutuvat mukautumaan sääntelyyn, jota etenkin EU on kehittämässä. Puhumattakaan siitä, miten Xi:n hallinto on komentanut Kiinan suuret alustatalouden yritykset ruotuun.
Lännen avainkysymys on, linnoittautuako väkirikkaita kehitysmaita vastaan vai pyrkiäkö saamaan ne yhteistyökumppaneiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Antti hyvä,
Nuo mainitsemasi kolme firmaa ovat vain pieni osa tarkoittamistani globaaliyhtiöistä.
Katsoppa 100-200 maailman suurinta firmaa, niin pointtini kyllä selvenee. Eikä tämä ole minun keksimäni pointtini…
Yleisesti ottaen kaikki maat tavallisesti koettavat noita firmoja houkutella investoimaan juuri heillä…
Ilmoita asiaton viesti
Myös Ray Dalio – yli 140 miljardin sijoituspääomaa hallinnoivan Bridgewaterin perustaja ja vetäjä – esittää viikonvaihteen Der Spiegelin haastattelussa hyvin vakavan huolen länsimaiden tulevaisuudesta.
Hänen skenaariossaan kyse ei ole vain Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, vaan myös aivan todellisesta sisällissodan riskistä Yhdysvalloissa sekä USA:n ja Kiinan välisen suursodan puhkeamisen uhasta. Intian Dalio pelkää ajautuvan syvenevään yhteistyöhön Venäjän kanssa.
Vaihtoehtoja etsittäessä Dalio luottaa vapaampaan maailmanlaajuiseen kanssakäymiseen ja sellaisiin maihin, joilla on vakaa talous, riittävästi poliittista yhteistyökykyä ja vahva halu rauhaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ray Dalion arviot pitää ottaa vakavasti Suomessakin. Samanlaisia varoituksia tulee nyt monelta varteenotettevata taholta.
Johtopäätös: Suomen kuralla oleva talous pitää panna kuntoon HETI, jotta kykenemme paremmin ottamaan vastaan tuollaiset iskut, joita ovat nyt näköpiirissä.
Minulle on ollut käsittämätöntä ja surullistakin seurata isänmaamme holtitonta ja täysin vastuutonta taloudenpitoa viimeisten parinkymmenen vuoden aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Juttelin juuri hyvän ystäväni ja ”kaiken kokeneen” pörssi-tietäjän Heikin kanssa maailman / Suomen talouden nykytilanteesta.
Heikki kertoi seuraavaa:
1) Monen eri tekijän summa-vaikutuksen johdosta, viimeisen puolen vuoden aikana on merkittävästi lisääntynyt todennäköisyys sille, että on tulossa vakava taantuma.
Tämä näkyy selvimmin siinä, että matalien korkojen aika loppui. Nousevat korot iskevät nyt niihin, joilla on paljon velkoja. Tämä massiivinen velkakupla on siten vääjäämättömästi puhkeamassa.
2) Tuon kuplan puhkeamisen paikka ja aika ovat entisen Wall Streetin optio-traderin ja analyytikon, Nassim Talebin mukainen Musta Joutsen-ilmiö.
Puhkeaminen tapahtuu äkkiä ja yllättävällä tavalla, mutta jälkikäteen arvioituna täysin ymmärrettävästi.
Heikin mukaan tuon puhkeamisen voi laukaista esimerkiksi Italian velkapommi.
3) Heikin mukaan Suomessa tuo velkapommi voi laueta esimerkiksi näin: Kasvukeskusten ulkopuolella olevien kiinteistöjen ja asuntojen arvot romahtavat…
4) Mitä tulee Suomen turvallisuustilanteeseen, olen Heikin kanssa samaa mieltä siitä, että Turkin ongelma on hoidettu huonosti. Varsinkin kun Erdogan sai juuri ystävältään Putinilta luvan aloittaa hyökkäyksen Syyrian Kurdeja vastaan, palkkiona siitä, että torppasi Suomen ja Ruotsin Natojäsennyyden…
Tuo Ukrainan sota jatkuukin vielä pitkään ja vain lisää taantuman riskiä …
Ilmoita asiaton viesti