Länsi kestää Putinia paremmin

Venäjä käy hyökkäyssotaansa Ukrainassa jo 129:ttä päivää. Kuinka paljon maan armeija onkaan syytänyt kranaatteja, pommeja, raketteja ja ohjuksia ukrainalaisten ja heidän maataan puolustavien joukkojen niskaan? Venäjän armeijan ja sen aseistuksen valtavasta koosta huolimatta jokainen päivä kuluttaa paljon enemmän sotamateriaalia kuin maan aseteollisuus pystyy varsinkin nykyisten pakotteiden vallitessa tuottamaan tilalle. Uusimmat ja tarkimmat aseet alkavat jo olla ydinaseita lukuunottamatta vähissä, ja siksi Venäjä joutuu ottamaan käyttöönsä yhä vanhempaa ja heikommin ohjattavissa olevaa kalustoa.

Tästä huolimatta Putin on päättänyt selvästi pelata upporikasta tai rutiköyhää eli jatkaa hyökkäystään entistä sitkeämmin ja häikäilemättömämmin siihen saakka, kunnes ukrainalaisten voimat loppuvat. Hän odottaa myös länsimaiden yhtenäisyyden murenevan sitä mukaa kun energian hintojen kohoaminen alkaa toden teolla tuntua ihmisten kukkarossa. Muuta maailmaa Putin kiristää ennen kaikkea viljantoimituksia vaikeuttamalla.

Viime aikoina Putin on pyrkinyt vetämään Valko-Venäjän mukaan Ukrainaa vastaan käytäviin sotatoimiin. Samaan aikaan Venäjä uhkailee Baltian maita käyttäen tekosyynä EU:n rajoitteita, joita Liettua on ryhtynyt soveltamaan sen kautta eteneviin kuljetuksiin Kaliningradin ja muiden Venäjän alueiden välillä.

Oman tilanteensa helpottamiseksi Venäjä toivoo lännen saavan muuta mietittävää esimerkiksi Kiinan Taiwan-operaatioiden, Pohjois-Korean ärhentelyjen tai Iranin ydinasehankkeiden etenemisen vuoksi.

Todellisuudessa Putinin peliasetelmat ovat kuitenkin heikkenemässä muun muassa sen vuoksi, että Ukraina on jo osoittanut kykynsä puolustautua tehokkaasti aseistukseltaan musertavan ylivoimaista hyökkääjää vastaan. Vaikka Ukraina kärsii joka päivä erittäin raskaita tappioita, sen puolustuskyky tulee todennäköisesti ennemmin vahvistumaan kuin heikentymään sitä mukaa kun sen joukot saavat käyttöönsä lännen toimittamia tähänastista tehokkaampia aseita.

Länsi on myös herännyt näkemään Putinin aikeet aiempaa selvemmin. Siksi lännessä ei enää odoteta, että esimerkiksi energiatoimitukset Venäjältä olisivat palautettavissa jo lähitulevaisuudessa entiselleen, vaan eri maat valmistautuvat tulemaan toimeen ilman niitä. Lännen puolustus on tiivistymässä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden nytkähdettyä eteenpäin ja Yhdysvaltojen luvattua lisätä merkittävästi sotilaallista läsnäoloaan itäisessä Euroopassa.

Siten Putinin mahdollisuudet jatkaa nykyisellä sotaisella linjallaan ehtyvät todennäköisesti paljon nopeammin kuin Ukrainan ja lännen kyvyt ja halut puolustaa omia asemiaan. Myös Venäjän kansalaisten tuki Putinin politiikalle alkaa horjua sitä mukaa kun sen todelliset seuraukset alkavat näkyä ihmisten arjessa.

Lienee turha odottaa Putinin enää pystyvän tunnustamaan virhearviointejaan ja ohjaamaan maansa politiikkaa realistisemmalle pohjalle. Siksi venäläisten tehtäväksi jää nykyjohdon vaihtaminen sellaiseen, joka kykenee tähän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu