Länsi lähti – kuka tilalle Afganistanissa?

Yhdysvaltalaisjoukkojen lähtö Afganistanista muuttaa oleellisesti alueen geopoliittista tilannetta.

Valta maassa siirtyy todennäköisesti ennen pitkää talebaneille, joita Kiina tullee tukemaan Pakistanin välityksellä. Tuen ehtona on, että maan turkmeeniryhmittymät lopettavat tuen antamisen Kiinan hallintoon kriittisesti suhtautuville uiguureille. Kiinasta tulee siten muun muassa Britannian, Neuvostoliiton ja USA:n jälkeen seuraava suurvalta, joka koettelee kykyään alistaa vaikeasti hallittava maa talutusnuoraansa.

Afganistanin ajautuminen Kiinan etupiiriin herättää takuuvarmasti huolta Intiassa muun muassa siksi, että Kiina tulee hyödyntämään sekä Pakistania että Afganistania käytävänä rakentaessaan yhteyksiä Intian valtamerelle. Lisäksi Intian kokonaan omakseen katsoma ja jatkuvasti konfikteja aiheuttava Kashmirin alue työntyy paikoin vain runsaan kymmenen kilometrin levyistä käytävää lukuunottamatta kiilana Kiinan sekä Pakistanin ja Afganistanin väliin. Siten vaikka Kashmirin alueen tosiasiallinen hallinta on jo pitkään jakautunut Intian, Pakistanin ja Kiinan kesken, alueetta koskevat kiistat voivat kasvaa kokonaan uusiin mittasuhteisiin tulevina vuosina.

Länsimaiden poistuttua myös Iran tulee varmasti seuraamaan tarkkaan naapurimaansa Afganistanin tapahtumia jo sen vuoksi, että mailla on ollut paljon historiallisia yhteyksiä. Niiden yhteinen raja-alue on kuutisensataa kilometriä pitkä, Iranissa asuu paljon sotaa paenneita afganistanilaisia, maassa on merkittävä shiiavähemmistö ja läheisesti persiankielen sukuinen dari palvelee muun muassa pääkaupunki Kabulissa monikielisen maan tärkeimpänä yhteisenä kommunikaatiovälineenä.

Omat intressinsä Afganistania kohtaan tulee olemaan myös maan aiemmalla miehittäjällä Venäjällä ja sunni-islamilaisen maailman johtajuutta tavoittelevalla Turkilla. Länsimaatkaan – siis me – emme voi jättää maata täysin oman onnensa nojaan, jos haluamme osoittaa edes jonkinlaista lojaliteettia aiempia yhteistyökumppaneitamme kohtaan ja puolustaa maan kansalaisten ihmisoikeuksia. Lisäksi alueella toimivat terroristiset järjestöt ja sieltä maailmalle virtaavat huumeet ovat uhka tulevaisuudessakin.

Sitä vaihtoehtoa ei ole tarjolla, että pois lähdettyämme vosimme vain unohtaa koko Afganistanin ja keskittyä muihin asioihin.

+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu