Maailman myrkyllisin kokki?

”Putinin kokkina” tunnetun Jevgeni Prigozhinin nimi on noussut esiin yhtenä mahdollisena Aleksei Navalnyin murhayrityksen taustahenkilönä. Tätä on perusteltu poliitikon paljastuksilla Moskovan koulujen ruokahuoltoon liittyneistä väärinkäytöksistä, joihin Prigozhin reagoi vaatimalla Navalnyilta ja tämän säätiöltä valtavia vahingonkorvauksia. Prigozhin on myös uhonnut julkisesti päättäneensä ”riisua tältä tunnottomalta joukkiolta vaatteet yltä ja kengät jaloista”.

Navalnyi itse ei kuitenkaan oleta Prigozhinia murhan tilaajaksi, vaan hän näkee Kremlin päävastuullisena tapahtuneeseen. Navalnyi perustelee tätä sillä, että ilman Putinin siunausta kenelläkään ei olisi ollut mahdollisuutta saada novitshokia käyttöönsä. Silti kannattaa katsoa, mikä Prigozhin oikein on miehiään.

*

Jevgeni Viktorovitsh Prigozhin syntyi 1. kesäkuuta 1961 Leningradissa, missä hän kävi liikuntapainotteista koulua, harjoitteli murtomaahiihtoa ja tuli jo varhain osaksi Vladimir Putinin ystäväpiiriä. Hän sai kuitenkin 18-vuotiaana ehdollisen tuomion varastelusta ja parikymppisenä hänet tuomittiin kahdeksitoista vuodeksi vankeuteen muun muassa ryöstelyn, petosten ja teinityttöjen prostituutioon pakottamisen vuoksi.

Yhdeksän vuotta istuttuaan Prigozhin pääsi vapauteen, minkä jälkeen hän pani isäpuolensa kanssa pystyyn hot dog -kioskeja. Pian Prigozhinille alkoi virrata rahaa ja hän pääsi mukaan koulutoverinsa perustamaan ruokakauppaketjuun. Vähän myöhemmin Prigozhin perusti liikekumppaneineen Pietarin ensimmäiset kasinot, minkä jälkeen vuoroon tulivat huippuravintolat. Yhdessä niistä Prigozhin palveli vuonna 2001 henkilökohtaisesti Vladimir Putinia ja tämän isännöimää Jacques Chiracia, ja vuotta myöhemmin vieraana oli USA:n presidentti George W. Bush.

Prigozhinin keskeisimmäksi bisnekseksi on noussut etenkin Putinin Moskovaan siirtymisen jälkeen Concord Catering -niminen ruokapalveluja tuottava yhtiö, joka on saanut valtavan suuria ja rahakkaita tilauksia muun muassa Venäjän valtionhallinnolta, puolustusvoimilta ja Moskovan kouluilta. Ongelmaksi tosin on muodostunut yhtiön massoille tarjoileman ruoan raaka-aineiden surkea laatu, minkä seurauksena moskovalaislasten keskuudessa puhkesi vakava punatautiepidemia. Toisaalta mitä vähemmän rahaa tuhlattiin itse ruokaan, sitä enemmän sitä virtasi omistajan tileille.

Melko pian Prigozhin laajensi yhteistyötä armeijan kanssa ruokahuollosta yksityisiin turvallisuuspalveluihin. Wagner Group -niminen yhtiö on ollut mukana useissa sotilaallisissa operaatioissa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa, minkä lisäksi se on viime aikoina pyrkinyt ulottamaan toimintojaan myös muualle Afrikkaan. Yhtiö on toiminut aktiivisesti etenkin Keski-Afrikan tasavallassa. Kun kolme venäläistä tutkivaa toimittajaa lähti maahan ottamaan selvää yhtiön puuhista, heidät tapettiin. Kiinnostava piirre yhtiön toiminnassa on se, että Venäjän laki kieltää yksiselitteisesti palkka-armeijat, joita Wagner ilmiselvästi pyörittää. Laki ei siis syystä tai toisesta koske tätä yhtiötä.

Näiden aktiviteettien lisäksi Prigozhinia pidetään Pietarissa massiivista internet- ja somevaikuttamista harjoittavan Internet Research Agencyn keskeisimpänä taustahenkilönä.

Prigozhin on naimisissa apteekkarin koulutuksen saaneen Ljubov Valentina Prigozhinan kanssa, joka omistaa useita luxustuotteita ja hyvinvointipalveluja myyviä liikkeitä Pietarissa.

*

Menestys kertoo siitä, että Prigozhin onnistui todennäköisesti jo vankilavuosinaan solmimaan hyvät yhteydet erityisesti Pietarin seudulla toimineisiin rikollisliigoihin. Ne ovat sittemmin kietoutuneet erottamattomasti yhteen maan taloudellisen ja poliittisen eliitin sekä turvallisuuspalvelujen kanssa. Yhteistyösuhde Putinin kanssa on taannut oikeudellisen koskettamuuden Prigozhinin rakentaessa omaa bisnesimperiumiaan, ja paljon hyötyä on ollut myös hyvistä suhteista armeijan turvallisuuspalvelun GRU:n johdon kanssa.

Mielikuvitusta käyttäen voidaan spekuloida jopa sillä, onko Prigozhin mahdollisesti noussut jopa Venäjän todelliseksi kummisedäksi. Tällöin hänellä olisi mahdollisuus toimia halutessaan myös Putinilta lupaa kysymättä. Epäilys nousee esiin erityisesti Navalnyin myrkytysyrityksen kohdalla siitä huolimatta, että Navalnyi itse pitää Putinia pääepäiltynä.

Oletusta Putinin osallisuudesta tukee se, että Venäjän turvallisuuspalvelut seurasivat hyvin tarkkaan Navalnyin jokaista liikettä hänen Siperian matkallaan. Tällöin heidän tutkaansa olisi kaiken järjen mukaan pitänyt jäädä edes joitakin havaintoja myrkyn toimittamisesta Navalnyin elimistöön, jos he eivät olleet itse asialla. Kukaan tuskin olisi saanut lupaa novitshokin käyttöön ilman maan ylimmän johdon valtuutusta, ja myrkytysyrityksen paljastuttua Venäjän hallinto on kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä tapahtuman selvittämisessä.

Toisaalta mitä hyötyä Putin olisi voinut odottaa saavansa myrkytysyrityksestä aikana, jolloin hänen hallintonsa kannatus  on ollut muutoinkin alamäessä? Jos Navalnyi olisi todella menehtynyt – mikä oli odotettavin tulos -, Venäjän oppositio olisi saanut uuden marttyyrin ja väki olisi takuuvarmasti lähtenyt kaduille. Kun Navalnyi kuitenkin selvisi hengissä, Venäjä on saanut juuri sellaisen näkyvän oppositiojohtajan, jota on pitkään turhaan kaivattu ja jollaisen ilmaantumista Putin on pelännyt.

Prigozhin on varmasti kokenut tarvetta reagoida Navalnyin ryhdyttyä penkomaan hänen liiketoimiaan. Vastaava reaktiohan tuli jo aiemmin kolmen murhatun toimittajan muodossa Wagnerin hämäräpuuhien selvitysyrityksiin liittyen. Jos Prigozhin on noussut Venäjän varsinaisen kummisedän asemaan, hänen ei tarvitse kysyä Putinilta lupaa mahdollisiin myrkytysoperaatioihinsa. Prigozhinia ei välttämättä edes haittaa, vaikka Putin joutuisikin hieman kärsimään hänen operaationsa seurauksista, jos hän kokee tämän uran olevan muutoinkin jo laskusuunnassa. Kummisetää kiinnostaa ehkä enemmän sellaisen seuraajan etsintä, jolta hän pystyy puristamaan itselleen riittävät toimintavapaudet.

Tämä tulkintavaihtoehto jättää jäljelle kysymyksen siitä, olisiko Prigozhin kyennyt hankkimaan novitshokia ja toimittamaan sen Navalnyin elimistöön turvallisuuspalvelujen tiiviistä valvonnasta huolimatta. Miehen GRU-yhteydet huomioon ottaen sekään ei tunnu mahdottomalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu