Mailmanpolitiikan vaikeat askelkuviot

Jännitys kasvaa eikä hallintakeinoja löydy

Putinin mafia käyttää yhä häikäilemättömämpiä keinoja reviirinsä puolustamiseksi ja sen edelleen laajentamiseksi. Juuri nyt tuo väki tappaa ukrainalaisia sekä rintamalla että miehittämillään alueilla, palelluttaa loppuja hengiltä, sotkee parhaansa mukaan Euroopan energiamarkkinoita, riehuu palkka-armeijoineen Afrikassa ja uhkaa muuta maailmaa ydinaseillaan.

Kiina varustautuu vauhdilla ja vaatii entistä voimallisemmin Taiwania määräysvaltaansa. Yhdysvallat ja Kiina näyttävät olevan ajautumassa ennemmin tai myöhemmin kohti sotilaallista välienselvittelyä. Vaikka Kiinan yksinvaltainen johto on aiemmin pyrkinyt operoimaan pitkäjänteistä strategiaa toteuttaen ja varman päälle laskien, talouskasvun jyrkkä hidastuminen ja kansalaisten protestointi koronarajoituksia vastaan voi hermostuttaa Xi Jinpingin ja ajaa hänet hätäisiin ratkaisuihin.

Lisävaaroja aiheuttavat jo ydinaseen hankkineen Kim Jong-unin Pohjois-Korean ohjuskokeet ja uhoaminen maan iskukyvyn vahvistamisella tulevaisuudessa. Kuolemaa Israelille ja Yhdysvalloille julistavat Iranin pappisjohto ja vallankumouskaarti voivat käyttäytyä hyvin ennustamattomasti jouduttuaan ahtaalle yltyvien kansalaisprotestien puristuksessa. Turkin presidentti yrittää korjata hupenevaa kannatustaan kylvämällä kuolemaa kurdien keskuudessa.

Normaalisti tällaisten ongelmien käsittely ja niiden hallintakeinojen etsiminen kuuluisi YK:n ja sen turvallisuusneuvoston tehtäväksi, mutta etenkin Venäjä on vetoillaan halvaannuttanut turvallisuusneuvoston toimintakyvyn. Putin on lisäksi vetääntynyt viime aikoina sen verran syvälle omiin maailmoihinsa, että on vaikea nähdä hänen kanssaan käytyjen keskustelujen tuovan enää mitään lisäarvoa. Joe Bidenin ja Xi Jinpingin äskettäinen tapaaminen herätti hieman toivoa, mutta supervaltojen keskinäinen kilpailu jatkuu kovana sen jälkeenkin.

Yksi seuraus tästä on se, että myös kylmän sodan päättymisen jälkeen puolustusvalmiuttaan laskeneet Euroopan maat varustautuvat jälleen. Suomi ja Ruotsi odottavat Nato-jäsenyytensä ratifiointia ja lisääntyvän taloudellisen kanssakäymisen sijasta kaikki maat pyrkivät turvaamaan huoltovarmuutensa kriisitilanteiden varalta. Ilmastonmuutoksen hillintä, köyhyysongelmien ratkominen ja muut kestävämmän tulevaisuuden rakentamiskeinot saavat jäädä odottamaan aikaa parempaa.

Mitä aktiivisemmin sotilaallisiin konflikteihin valmistaudutaan eri puolilla maailmaa, sitä todennäköisempää on sellaisten tosiasiallinen puhkeaminen. Maton alle siivotut kestävyysongelmat lisäävät pahentuessaan oleellisesti väkivaltaan ajautumisen riskejä.

Jonkinlainen koreografia sentään löytyy

Vladimir Putin ja Xi Jinping tapasivat toisensa Kiinassa Pekingin talviolympialaisten aattona. Tapaamisen yhteydessä valtiojohtajat julistivat maidensa välistä rajatonta ystävyyttä ja allekirjoittivat ison joukon erilaisia yhteistyöasiakirjoja solmimatta mitään varsinaista liittolaissuhdetta keskenään. Äskettäin on kuitenkin esitetty julkisuudessa väite Venäjän ja Kiinan tuolloin allekirjoittamasta salaisesta lisäpöytäkirjasta, jossa maat olisivat sitoutuneet Naton perustamissopimuksen viidennen artiklan tavoin keskinäiseen avunantoon jommankumman joutuessa sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi omalla alueellaan. Kiinalaisen osapuolen sanotaan varmistaneen, ettei puolustusvelvoite ulotu koskemaan Venäjän Ukrainalta tai muilta mailta valtaamia alueita (Owen Matthews: The red line: Biden and Xi’s secret Ukraine talks revealed. The Spectator 26 November 2022).

Putinin määräämä Venäjän joukkojen massiivinen hyökkäys Ukrainaan pian tuon tapaamisen jälkeen tuli Kiinan johdolle yllätyksenä. Vielä vähemmän Kiinaa miellytti Putinin vain vähän myöhemmin esittämä avoin uhkaus turvautumisesta ydinaseisiin.

Tämän jälkeen supervallat ovat noudattaneet keskenään huolellista koreografiaa muun muassa siten, että Kiina on kieltäytynyt toimittamasta Venäjälle sen sodassaan tarvitsemia aseita. Kiinalaiset pankit ovat myös kunnioittaneet Yhdysvaltojen pakotemääräyksiä, vaikka Kiina on samalla YK:ssa Venäjän toimien tuomitsemisen sijasta tyytynyt enimmäkseen äänestämään tyhjää. Yhdysvallat on puolestaan huolehtinut siitä, että Ukrainalle annetusta lisääntyneestä aseavusta huolimatta maan ilmatilaa ei ole määrätty lentokieltoon eikä Ukraina ole saanut kehittyneitä hävittäjiä, pitkän kantaman risteilyohjuksia tai muita sellaisia aseita, jotka voisivat ajaa Kiinan lisäämään tukeaan Venäjälle.

Aika näyttää, riittävätkö tämän koreografian mukaiset tukitoimet pitämään ukrainalaiset hengissä ja hyökkääjän työntämiseen pois Ukrainalta vallatuilta alueilta. Tällä hetkellä ukrainalaisten olosuhteet ovat samankaltaiset kuin natsien saartamassa Pietarissa toisen maailmansodan aikana. On siten selvää, ettei riittävän avun toimittamiselle ole inhimillisestä näkökulmasta katsoen ole vaihtoehtoja. Parasta olisi saada myös Kiinan johto tunnistamaan tarve niin, ettei se ryhdy omilla toimillaan vaikeuttamaan pyrkimyksiä humanitaarisen katastrofin lievittämiseen.

Monet muut asiat jäävät silti edelleen hiertämään pahasti Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä suhteita. Kiinan johto on ehdoton Taiwania koskevissa vaatimuksissaan, Yhdysvaltojen käyttöön ottamat uudet teknologian vientirajoitteet ovat vakava isku monien merkittävien kiinalaisyritysten toiminnalle ja vaarana on todella brutaalien keinojen käyttöönotto Kiinassa äskettäin puhjenneiden mieltenilmausten tukahduttamiseksi. USA:n kongressin edustajainhuoneen tuleva republikaaninen puheenjohtaja on ilmoittanut aikovansa vierailla Nancy Pelosin tavoin Taiwanilla, mikä todennäköisesti käynnistää uuden entistä agressiivisemman reaktion Kiinan taholta.

Parhaillaan kuitenkin valmistellaan USA:n ulkoministerin vierailua Pekingiin ja myös ilmastopolitiikassa on päästy jälleen vuoropuhelun alkuun. Sekä Kiinan että Yhdysvaltojen johdossa on tahoja, jotka näkevät sekä maiden keskinäisten taloudellisten siteiden purkautumisen valtavan hinnan että uuteen kylmään tai kuumaan sotaan ajautumisen aiheuttaman uhan koko maailman tulevaisuudelle.

Toive paremmasta

Tässä huterassa tilanteessa on kaikki syy toivoa, ettei mikään nykyisistä isoista ongelmista levähdä täysin käsiin, vaan että riskeiltä vältytään samalla kun etenemme askel kerrallaan kohti järkevämpää ja turvallisempaa kansainvälisten suhteiden järjestelmää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu