Mies ja unelma

Naapurimaamme presidentti on intoutunut seuraamaan Hitlerin ja Stalinin jalanjälkiä maailmanherruusunelmineen.

Yksinvaltias uskoo pääsevänsä tavoitteeseen pitämällä oman kansansa kurissa sekä palauttamalla kaikki tsaarin Venäjän ja Neuvostoliiton joskus hallitsemat alueet takaisin Venäjän määräysvaltaan.  Uusilla superaseilla Putin haluaa varmistaa sen, että mikään muu mahti ei uskalla asettua vastustamaan Venäjän asevoimien liikeitä. Hybridioperaatioilla hän pyrkii halvaannuttamaan läntisten demokratioiden toimintakyvyn ja hajoittamaan niiden rivit.

Kaikilla unelmilla on kuitenkin hintansa. Venäjän kokoon ja suorituskykyyn nähden ylisuuren aseellisen voiman ylläpitäminen ja valtaeliitin rahanhimon tyydyttäminen pitävät luonnonvaroiltaan rikkaan maan väestön köyhyydessä. Tämä synnyttää kansalaisten keskuudessa kasvavaa tyytymättömyyttä, jota pidetään kurissa propagandan, sensuurin sekä toisinajattelevien ahdistelun, vangitsemisten ja murhien avulla.

Ongelmia on myös Venäjän lähimpien veljeskansojen kanssa. Valkovenäläiset eivät halua elää Kremlin tukeman diktaattorin alaisuudessa. Georgialaisia ja ukrainalaisia on jouduttu panemaan kuriin sotavoimien avulla, ja nyt Ukrainaa uhataan vielä paljon isommalla hyökkäyksellä. Kazakstanilaisia ammutaan joukoittain heidän vastarintansa nujertamiseksi. Ramzan Kadyrov on ehkä jo lähettänyt maahan omia kiduttajiaan.

Baltian maiden pitäisi olla vain suupala Venäjän asevoimille, mutta ne ovat livahtaneet Naton siipien suojaan. Suomi ja Ruotsi eivät suostu Kremlin uhkauksista huolimatta luopumaan Nato-optiosta eikä länsi taida olla ihan helpolla taivutettavissa Kremlin ajamaan etupiirijakoon.

Syntynyt asetelma on äärimmäisen vaarallinen sen vuoksi, että Putin pelkää oman asemansa olevan uhattuna suurvaltalupauksista huolimatta. Kazakstanin kaduilla huudettu ”häivy ukko” -huuto kuulunee nykyisin hänenkin unissaan. Hallitsijan ja hänen lähipiirinsä kannalta kyse on kaikki tai ei mitään -asetelmasta, sillä menettäessään asemansa ja joutuessaan vastuuseen rikoksistaan useat heistä voivat päätyä loppuiäkseen vankilaan. Myös heidän satumaisia varallisuuksiaan vaadittaisiin todennäköisesti palautettaviksi. Tällaisten vaihtoehtojen edessä mitkään riskit – ydinasein käytävän sodan puhkeamisen uhka mukaan luettuna – eivät tunnu liian suurilta tämän joukon yrittäessä pelastaa oman nahkansa.

Globaalista näkökulmasta katsottuna Venäjän johdon toimet ovat kuitenkin vain häiritsevä sivujuonne, sillä maailmanpolitiikkaa hallitsee Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kamppailu maailman johtavan suurvallan asemasta. Objektiivisesti vielä paljon tärkempi on ihmiskunnan yhteinen kamppailu ylikuormitetun planeettamme pitämiseksi elinkelpoisena. Molempia kamppailuja käydään pitkällä aikajänteellä, eivätkä ne erityisemmin kaipaa Kremlin nykyisen uhon kaltaisia epävarmuustekijöitä.

Jos Yhdysvaltojen ja Kiinan johtajat olisivat todellisia valtiomiehiä, he ryhtyisivät nyt työskentelemään yhdessä Venäjän valtaklikin aiheuttamien riskien eliminoimiseksi. Tämä ei estäisi heitä kilpailemasta keskenään kaikessa muussa, mutta he voisivat jatkaa kilpailuaan ennustettavammissa oloissa.

+18

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu