Mistä huomenna äänestetään?

Tästä on kyse huomisessa äänestyksessä.

Koronan seurauksena maailmantalous supistui viime vuonna 3,4 prosenttia ja euroalueella yli kuusi prosenttia. Tänä vuonna maailmantalouden odotetaan elpyvän käyttöön otettujen laajojen elvytystoimien vauhdittamana runsaaseen viiden prosentin kasvuun.

Euroopan unionin alueella käytiin viime vuonna pitkälliset neuvottelut käyttöön otettavista elvytystoimista. Niiden tuloksena laadittiin suunnitelma yhteensä 750 miljardin euron suuruisesta paketista, jonka tuella euroalueen talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna noin 4,5 prosenttia ja ensi vuonna 4,1 prosenttia.

Elvytystoimien käyttöönotto edellyttää kuitenkin kaikkien 27 jäsenmaiden hyväksyntää. Jos yksikin maa vastustaa, paketin rakentaminen pitää käytännössä aloittaa uudelleen. Samalla joudutaan neuvottelemaan uusiksi myös noin 450 miljoonan asukkaan unionin seitsenvuotinen budjettikehys.

Lähes kaikilla intressitahoilla on perusteltua syytä tyytymättömyyteen joihinkin kompromissina syntyneen elvytyspaketin piirteisiin. Aktiivisia elvytystoimia pidetään kuitenkin sen verran välttämättöminä, että Suomea lukuunottamatta hyväksyntää pidetään käytännöllisesti katsoen varmana kaikissa jäsenmaissa.

Kremlistä katsottuna tilanne näyttää erilaiselta sen vuoksi, että maata hallitseva mafia haluaa heikentää EU:tä ja koko läntistä Eurooppaa kaikin mahdollisin tavoin. Se haluaa myös heikentää kansalaisten uskoa demokraattisten instituutioiden toimivuuteen.

Kyse ei ole vain sivustakatsojan toiveista. Kreml on sotkeutunut ja sotkeutuu jatkuvasti läntisen Euroopan asioihin muun muassa rakentamalla yhteyksiä alueen EU-kriittisiin ja oikeistopopulistisiin liikkeisiin, rahoittamalla niiden toimintaa sekä harjoittamalla ammattimaista trollausta erilaisilla sosiaalisen median kanavilla.

Nyt Suomi on noussut koko EU-alueen talouden jälleenrakentamispyrkimysten heikoksi lenkiksi. Näin tapahtui etenkin sen jälkeen, kun Keskustan edustajat perustuslakivaliokunnassa päättivät opposition mukana vaatia elvytyspaketin hyväksynnän ehdoksi kahden kolmanneksen määräenemmistöä.

Tilannetta pahensi Kokoomuksen päätös ensin äänestää tyhjää ja sitten olla puolueena päättämättä mitään. Perussuomalaiset järjestivät oman jarrutuskeskustelusirkuksensa. Sen aikana puoluetta edustava varapuhemies vaani mahdollisuutta tilapäisen enemmistön saamiseen päätöksen jättämiseksi pöydälle niin kauas tulevaisuuteen, että paketin käyttöönotto vesittyisi sitä kautta.

Kremlin kontrolloimat mediat raportoivat yleensä melko aktiivisesti Suomen tapahtumista, mikä onkin ymmärrettävää jo täällä asuvien ja matkustavien venäläisten kohtalaisen suuren määrän vuoksi. Elvytyspaketin käsittelyn osalta on kuitenkin vallinnut viime aikojen poliittisen kädenväännön aikana lähes täydellinen radiohiljaisuus. Kreml haluaa selvästi pitää omat korttinsa piilossa ratkaisun hetkien lähestyessä.

Huomenna eduskunta äänestää elvytyspaketista. Vaikka kahden kolmasosan enemmistön syntymistä voidaan pitää melko todennäköisenä, lopputulos on kiinni parista kourallisesta kansanedustajasta, jotka ovat takuuvarmasti tällä hetkellä hyvin monenlaisen vaikuttamisen kohteena. Todennäköisesti heidän sometililleen tulee paljon viestejä, joiden perusteella näyttää kuin moni heidän äänestäjänsä toivoisi heidän liittyvän paketin kaatajien rintamaan. Yhteydenottoja on varmasti tullut ja ehkä vielä tulee myös ulkomaisilta yhteistyökumppaneilta, onhan kyse koko Euroopan tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeästä asiasta.

Vaikka jokainen kansanedustaja tekee päätöksensä itsenäisesti, huomenna mitataan myös sitä, kuinka tehokkaasti suomalaiseen politiikkaan kyetään vaikuttamaan ulkoa päin.

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu