Mitä Kremlillä on mielessään?

Kreml on ottanut kovat otteet käyttöön demokratiamielenosoitusten tukahduttamiseksi Venäjällä. Se on myös tiukentanut selvästi suhtautumistaan länsimaihin. EU:n ulkopolitiikan korkeaa edustajaa kohdeltiin nöyryyttävästi tämän Moskovan-vierailulla, maan ulkoministeri uhkaili suhteiden katkaisemisella EU:hun ja Venäjä on ryhtynyt jälleen esittämään muistutuksia asevoimastaaan.

Taustalla on ennen kaikkea pelko, jota Putin ja hänen liittolaisensa tuntevat oman asemansa puolesta kansalaisten lisääntyvän tyytymättömyyden vuoksi. Kreml etsii myös sopivia askelmerkkejä Bidenin hallinnon kanssa käytäviä kädenvääntöjä ajatellen.

Tilanne ei ole kuitenkaan helppo. Putin ei saa enää venäläisiä unohtamaan hänen suuruudenhulluja palatsihankkeitaan. Valkovenäläisen poliittisen viruksen leviämistä äiti-Venäjälle ei myöskään ole enää mahdollista estää.

Entä millä tavalla Kreml toteuttaisi käytännössä suhteiden katkaisemisen EU:hun? Esimerkiksi kaasuputkien kerääminen takaisin Itämeren pohjalta ei tunnu kovin hyvältä ajatukselta.

Länttä uhkaillessaan Putin joutuu ottamaan huomioon sen, mitä Pekingissä hänen tekemisistään ajatellaan. Kiinan kommunistijohto haluaa määritellä hyvin tarkkaan ne tavat, joilla se kilvoittelee Yhdysvaltojen uuden hallinnon kanssa maailman johtavan supervallan asemasta. Tätä strategiaa toteuttaessaan se ei kaipaa minkäänlaista häiriköintiä Moskovan taholta. Sillä on myös käytössään kaikki tarvittavat keinot Putinin rankaisemiseksi, jos hän ei osoittaudu riittävän kuuliaiseksi.

Pekka Haavistolla on kiinnostava tiedustelutehtävä hänen matkustaessaan maanantaina tapaamaan venäläistä virkaveljeään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu