Mitä tapahtuu vuonna 2021?
Korona saavuttaa huippunsa vauraissa länsimaissa vuoden alkukuukausina. Vasta kesän tulo ja rokotusten vauhdittama taudin leviämisvauhdin hidastuminen alkavat helpottaa tilannetta. Tämän ansiosta uskaltaudumme vähitellen liikkumaan ihmisten ilmoilla ilman kasvomaskejakin. Uusien virusten tai nykyisten mutaatioiden leviäminen voi kuitenkin alkaa milloin tahansa mistä hyvänsä. Sitäkään emme vielä tiedä, kuinka covid-19 käyttäytyy jatkossa köyhissä ja väkirikkaissa kehitysmaissa, joista useat ovat toistaiseksi selvinneet ainakin käytettävissä olevien lukujen valossa paljon pohjoisia maita vähemmällä. Niillä ei ole vauraiden maiden kaltaisia mahdollisuuksia ihmisten eristäytymiseen, joukkotestausten järjestämiseen, tartuntaketjujen jäljittämiseen, sairastuneiden hoitamiseen tai rokotteiden hankintaan ja jakeluun.
Siksi maailmantalous ei elvy vielä ensi vuoden alkupuoliskolla ennustetusti eikä koko vuoden kasvu yllä 5,2 prosenttiin siten kuin IMF ennustaa. Lisääntyvän velanoton turvin toteutettavista julkisista elvytysohjelmista huolimatta monet yritykset joutuvat sulkemaan ovensa ja työpaikkansa menettäville joudutaan etsimään uusia toimeentulomahdollisuuksia. Tämän tehtävän eteen joudutaan samaan aikaan kun yhteiskunnat etsivät uusia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon liiallisen kuormituksen hidastamiseksi. Siksi uusien investointien painopiste suuntautuu kestävän kehityksen vaatimusten mukaisiin liiketoimintoihin. Eteneminen ei ole kuitenkaan itsestäänselvää, sillä läheskään kaikki yritykset eivät pyri toimimaan vastuullisesti. Lisäksi edessä on monien ristikkäisten pyrkimysten yhteensovittaminen. Terveysriskien välttämiseksi ihmiset hakeutuvat väljemmille asuma-alueille ja liikkuvat mieluiten omalla autolla, kun taas ekologian kannalta pitäisi pyrkiä elämään kompaktimmin ja lisäämään joukkoliikennevälineiden käyttöä.
Joe Bidenin nousu USA:n 46. presidentiksi 20. tammikuuta tuo lisää järkeä kansainväliseen politiikkaan. Tämä ei kuitenkaan estä USA:n ja Kiinan välisen johtajuuskisan muuttumista entistä tiukemmaksi ja tasavertaisemmaksi. Trumpin aikaisesta Kiina-hutkimisesta siirrytään kyllä asiallisempaan edunvalvontaan, joka ei sulje pois yhteistyötä molempien osapuolten tärkeiksi kokemilla alueilla. Lähestymistapa sopii hyvin myös Kiinan johdolle, vaikka se joutuu samalla varomaan USA:n johdon vaihtumisen antamia sysäyksiä demokratiapyrkimyksille heidän omassa maassaan.
Läntinen Eurooppa menettää keskeisimmän poliittisen johtajansa Angela Merkelin eron myötä, ja taloudellisesti vuosi tulee olemaan vaikea. Paljon on kiinni siitä, miten Britannian kanssa neuvotellun kauppasopimuksen täytäntöönpano onnistuu käytännössä. Poliittisesti EU on kuitenkin vahvistunut unionin kyettyä pysymään yhteisrintamana Britannian kanssa käydyissä neuvotteluissa. Myös yhteinen kamppailu koronan ja sen aiheuttamien taloudellisten menetysten lievittämiseksi on opettanut kansalaisia arvostamaan unionia. Joe Bidenin hallinto on paljon Trumpin hallintoa valmiimpi hoitamaan Eurooppa-suhteitaan Brysselin kautta Siten vaikka esimerkiksi Puolan ja Unkarin oikeistopopulistinen johto ehkä uhkailee EU-erolla, kummallakaan maalla ei ole todellisuudessa varaa lähteä.
Suomi joutuu kamppailemaan muiden EU-maiden tavoin ainakin vielä alkuvuoden ajan koronan nujertamiseksi. Vaikka maamme selviää pandemiasta useimpia muita Euroopan maita pienemmin menetyksin, talouden jälleenrakennus tulee olemaan iso urakka. Vaikeusastetta lisää vanhojen kasvun veturien hiipuminen. Siksi Suomen viime aikoina saama myönteinen goodwill on kyettävä muuntamaan nopeasti uusien osaajien ja investointien virraksi, jos emme halua menettää asemiamme kansainvälisen työnjaon hierarkioissa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sävyttää uudelleen vilkastuva keskustelu Suomen mahdollisesta NATO-jäsenyydestä. Tähän vaikuttavat sekä USA:n hallinnon vaihtuminen että Ruotsissa tapahtuva kehitys.
Putinin Venäjä ei yllä enää vuonna 2021 havittelemaansa maailmanluokan poliittisen toimijan rooliin. Vakavaan häiriköintiin Venäjä pystyy toki edelleen muun muassa ydinpelotteensa, agenttiverkostojensa, uusien varusteluohjelmiensa sekä valtion komentamien trollien ja verkorikollisten avulla. Maan johdolla ei ole kuitenkaan eväitä paremman tulevaisuuden lupaamiseen ankeudesta kärsiville kansalaisille. Venäjän alamäkeä ilmentää euron arvon kipuaminen yli sataan ruplaan. Siten vaikka Putinin asema näyttää ulospäin vahvalta, maassa kaivataan tuoreempaa voimaa maan johtoon. Kulissien takana todennäköisesti jo kilpaillaan seuraajan paikasta. Venäjän länsinaapurissa Valko-Venäjällä Aljaksandr Lukashenko tuskin pystyy sinnittelemään virassaan vuoden loppuun saakka.
Kansainväliset konfliktipesäkkeet pysyvät vuonna 2021 pääosin samoina kuin edeltävänä vuonna. Vanhat toimijat ovat vastakkain Lähi-idässä, vaikka Joe Bidenin USA:n strateginen merkitys kasvaa Trumpin ajan sekoilujen jäätyä taakse. Iranin ja Pohjois-Korean ydinaseisiin liittyviä uhkia pyritään hallitsemaan Trumpin hallintoa järkiperäisemmin, mutta neljän vuoden takaisia vaikeammista lähtöasemista käsin. Jännitteet Kiinan lähialueilla jatkuvat puhkeamatta avoimiksi konflikteiksi, ja samaa maailma toivoo Intian ja Pakistanin välisistä kiistoista. Demokratiapyrkimykset voivat saada uutta virtaa muuallakin kuin Kiinassa.
Eniten inhimillistä kärsimystä kasvattavat nälän ja köyhyyden lisääntyminen eri puolilla maailmaa vuoden 2021 aikana. Tähän vaikuttavat muun muassa koronapandemian ja ilmastonmuutoksen eteneminen, ulkomailta tulevien rahavirtojen ehtyminen ja kehitysmaiden velkaongelmien kärjistyminen. Vauraampien maiden vaihtoehdoiksi jäävät joko köyhiin maihin suunnattavan rahan määrän merkittävä lisääminen tai uuden suuren muuttoaallon kohteeksi joutuminen.
Oleellisimmaksi vuoden 2021 kehitystrendiksi nousee ihmisten mielissä tapahtuva kulttuurinen muutos. Moni on joutunut ja joutuu vielä hautaamaan läheisen ihmisen – usein etänä – koronan vuoksi. Moni näkee myös, ettei entisenlaiseen elämään ole enää paluuta koronan vähittäisestä väistymisestä huolimatta. Jatkossa ihmiset haluavat elää viisaammin ja monet haluavat hankkia elantonsa tekemällä jotakin merkityksellistä. Tämä huomataan yrityksissä, jotka joutuvat muuttamaan liiketoimintojaan samansuuntaisesti.
Pandemia on saanut eri yhteiskuntien päättäjät näkemään, että riistäessämme luontoa se vastaa meille omilla tavoillaan. Siksi yhteiskunnat pyrkivät vahvistamaan resilienssiään eli kykyään reagoida paremmin niiden joustovaroja koetteleviin tapahtumiin. Samalla yhteiskunnallisen kehityksen seuraamiseksi joudutaan ottamaan käyttöön uudenlaisia mittareita, sillä pelkkiin bkt-kasvuprosentteihin tuijottamisessa ei ole enää mieltä. Valistuneimmat poliittiset johtajat ymmärtävät myös sen, että kansallisen itsekkyyden sijasta maailma tarvitsee tulevaisuudessa entistä enemmän koko ihmiskunnan yhteisiä ponnisteluja eteen nousevien ongelmien ratkomiseksi.
Aika näyttää, ehtivätkö uudelleenarvioinnit pelastamaan sivilisaatiomme. Jos eivät, emme pelastu. Pelivaroja ei juurikaan jää enää vuoden 2021 jälkeen, jos senkin vielä missaamme.
Kyllä minä sen tiedän. Saanko kertoa?
Ilmoita asiaton viesti
Ole hyvä vain, sitä vartenhan tämä kommentointimahdollisuus on olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs kun tehdään se yhdestoista munaus?
Kannattaisi ottaa huomioon myös se musta joutsen. Asia jota kukaan ei ole muistanut ottaa huomioon.
Voidaanhan sitä keikutella kaiteella sadan metrin pudotus toisella puolella ja sanoa ettei meille kuinkaan käy. Mutta entäs jos se paha skenaario alkaakin toteutua. Mitenkäs suu sitten pannaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ratkaiseeko todennäköisyys? Ei todellakaan!
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoisin blogia Venäjän osalta…
Kun korona helpottaa maailmalla, öljyn hinta nousee nykyisestään, mikä nostaa ruplan arvoa ja parantaa Venäjän taloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä öljyn hintaa siinä nostaa? Ai niin, yleinen talouskehitys.
Mutku – tiedätkö mutku?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo mahdollisuus on olemassa. Öljyn kysyntä ei kuitenkaan välttämättä piristy samassa tahdissa kuin tuon raaka-aineen tuottajat haluavat päästä hyötymään kysynnän kasvusta.
Siksi pidän todennäköisimpänä, että vuoden kuluttua rupla on nykyistä heikompi. Toki ruplan ja euron välinen vaihtosuhde riippuu myös euron arvon kehittymisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopassa aurinko laski jokin aika sitten, Suomessa paljon aikaisemmin.
Aivan hullua kirjoittaa EU:n ”yhteisestä toiminnasta” koronan hillitsemiseksi, kun sellaisesta ei ole ollut mitään merkkejä. Elvytyspaketit asettavat eri EU-maat kilpailullisesti eriarvoiseen asemaan ja Suomi on selvin häviäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Toki eri EU-maat asettivat liikkumisrajoituksia alkuvaiheessa aika paljon toisistaan välittämättä, mutta rokotteet tilattiin yhdessä ja rokotukset alkoivat samanaikaisesti koko EU-alueella.
Elvytyksen tarkoituksena ei ole vain rahojen siirtäminen taskusta toiseen, vaan ennen kaikkea koko EU:n taloudellisen aktiviteetin tason nostaminen. Tai Sinun perspektiivistäsi katsottuna auringonlaskun hidastaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Minkäänlaista koordinaatiota ei ollut koko touhussa, kaikki maat toimivat täysin toisistaan välittämättä, enkä tarkoita matkustusrajoituksia. Varsinaista solidaarisuutta sieppailla toisille valtioille tarkoitettuja suojavarustetoimituksia!
EU:no elvytyspaketit lisäävät tietenkin aivan valtavasti eriarvoisuutta, en ymmärrä, miksi tätä on vaikea tajuta. Viro saa puolet vuosibudjetistaan lahjana ja sillä on lisäksi veroetu. Bulgaria sitten, samaa sarjaa. Noihin maihin siirtyvät vähäisetkin työpaikat ja teollisuus. Suomi kiristää veroruuvia entisestään, mieletöntä. Koko touhu on täysin päätöntä.
Euroopan auringonlaskua ei mikään hidasta, em. toimet toki nopeuttavat sitä. Sitten kun seuraavien muutaman vuoden aikana kymmenkunta miljoonaa maahanmuuttajaa Afrikasta ja Lähi-idästä saapuu rikastamaan Eurooppaa, korttitalo kaatuu lopullisesti.
RCEP-maissa kiitetään eurooppalaisten hölmöyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan kohtalo on sinetöity.Ei aikaakaan, kun Vietnamin rajavartijat löytävät kymmenien suomalaisten ruumiit ilmatiiviiseen merikonttiin sullottuina.
Ilmoita asiaton viesti
95 miljoonaa kansalaista, alle 1500 korona-tapausta ja 35 kuollutta. Mitenkäs ne eurooppalaiset hyvinvointivaltiot ovat tässä selvinneet?
Lindgrenin kommentti edustaa jälleen kerran upeasti sitä oikeaa eurooppalaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
EU joutuu yhä enemmän natisemaan liitoksistaan rahaliiton takia. Brexit oli varsin erikoinen näytelmä, jonka tiimon Unioni näytti todelliset karvansa Saksan ja varsinkin Ranskan uhotessa muiden jäsenvaltioidenkin puolesta aivan liiankin kanssa.
Trumpin hallinto johtaa nyt 5-0 coronarokotusten suhteen ja EU: n jäsenille on jäämässä käteen todellisuudessa vain pääosin AstraZenecan vaihtoehto, mutta mitäpä tuosta.Taitaa Oxfordin rokote olla kuitenkin ehkä se paras mahdollinen ns. ilmaisrokotteena voittoa tuottamattomana vaihtoehtona.
Euroopassa ongelmavyyhti vain pahenee täysin itse aiheutettuna. Talous oli pahasti kuralla jo ennen pandemiaa. Nyt sitten corona kurittaa Eurooppaa pahimman päälle EU:n epäonnistuttua täysin pandemiahallinnassa. Maailma ei ole entisellänsä pandemian jälkeen, mutta vain britit taitavat sen ymmärtää – EU ei.
Onnittelut Britannialleberonntäydellisetä ajoittamisesta.
Bidenille on asetettu paljon toiveita seuraavalle kaudelle EU:n taholta. Kuitenkin kannattaisi muistaa tämän kahta edellistä täyssurkeaa kautta Obaman varalla ja sitä, mitä Obaman kaudet Eurooppaa käytännössä todella hyödyttivät v. 2009 – 2017.
Ilmoita asiaton viesti
Koska koronan uhreista suurin osa on yli 80-vuotiaita, eli sotaveteraanien sukupolvea, on rokotteen ottaminen heidän suojelemistaan ja siitä kieltäytymiseen pitäisi suhtautua rintamakarkuruutena ja kyseisten henkilöiden tulisi luovuttaa sotilaspassinsa ja heidät tuomita sotilastuomioistuimessa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta vanhusten velvollisuus on kuolla hiljaa ja rauhassa, ilman tönimistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Trumpin hallinto johtaa nyt 5-0 koronarokotusten suhteen (…)”
Trump lupasi ensin 100 miljoonaa rokotusta vuodenvaihteeseen mennessä, sitten 40 miljoonaa ja sitten 20 miljoonaa. Rokotuksia on todellisuudessa jaettu nyt reilu 2 miljoonaa.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmänkin tarkoitin rokotteiden saatavuutta. Unionilla on suuria vaikeuksia rokotteiden saatavuuden ja jakelun kanssa. Jokohan rokotteet jaetaan tasapuolisesti väestömäärien perusteella Unionin sisäisesti ?
USA ja Britannia julkaisevat päivittäin rokotusmääränsä, EU:sta ei rokotusmääristä tietoja löydy.
Ranskalainen Sanofin kehittämä rokote on kuitenkin täysi susi, kun taas Oxfordin taitaa olla käytännössä maailman paras ja halvin, jota on joidenkin näköjään hankala ääneen sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Varsin todennäköisiä skenaarioita. Yksi vaikeimmin ennustettavia asioita on ihmisten käyttäytyminen koronarajoitusten vähitellen purkautuessa. Osa varmaan rynnistää kulutusjuhlan kimppuun yrittäen ottaa takaisin sen mikä 2020 jäi väliin. Toinen osa on löytänyt elämälleen uudenlaista merkitystä. Jos pitäsi arvata, niin kaupungistuminen hidastuu oleellisesti etätöiden sujumisen myötä. Jos siellä konttorilla jatkossa pitää käydä kerran kaksi viikossa, niin asuinpaikan voi vapaammin valita sen mukaan millainen asuminen miellyttää. Henkinen kahtiajako suomalaisten kesken kärjistynee itsekkäiden ja vastuullisten välillä. Ainakin tämä tulee näkymään somessa.
Ilmoita asiaton viesti
Se useinmainittu ”tulevaisuuden ennustamisen ” vaikeus…
Tarkistin juuri Antin blogin yhden vuoden takaa. Olen kommentissani todennut, että vuonna 2020 siviili-ilmailun kasvu jatkuisi tasaisesti. Hah hah hah! Eipä tosin näkynyt pandemiajuttuja muussakaan keskustelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastotoimet ja euron setelirahoitus katkaisevat EU:n selkärangan.
Putin osaa käyttää tätä hyväkseen laajentamalla etupiiriänsä. Turkki toimii mielellään Putinin apukätenä. Erdogan Putin -sopimuksessa (Molotov Ribbentrop) sovitaan Kaakkois-Euroopan etupiirijaosta.
Ilmoita asiaton viesti
Jakavatko ihan Ukrainan keskenään? Kovia poikia…
Ilmoita asiaton viesti
Ei siitä katkennut kuin Porin jääprinsessan selkäranka. Tai olisi katkennut jos sillä sellainen olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Setelirahoitukseen liittyy todella isoja riskejä, joihin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Mutta paljonko nykyisin löytyy taloudellisia toimijoita, jotka luottaisivat enemmän ruplaan kuin euroon? Tuskin ainakaan Venäjältä.
Erdogania on vaikea nähdä Putinin apukätenä. Erdogan ei kysellyt Putinilta lupaa napatessaan osan Venäjän perinteisestä etupiiristä. Viime aikoina Ukraina ja Turkki ovat tehostaneet yhteistyötään ja Turkki toimittaa Ukrainalle droonejaan, jotka todettiin varsin tehokkaiksi Nagorno-Karabahista käydyissä taisteluissa.
Se on kyllä totta, että keskinäisestä kilpailusta huolimatta Putin ja Erdogan pystyvät myös sopimaan asioita keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Tänä vuonna aloitettu poikkeustila jatkuu. Jos alkusyksystä alkaa näyttää siltä, että koronaviruksesta ei enää ole tekosyyksi, keksitään uusi tekosyy.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat nyt puhua Unkarista etkä Suomesta. Vai purkiko ne poikkeustilan jo Unkarissakin?
Ilmoita asiaton viesti