Mitä USA:ssa tapahtuu seuraavaksi?

Presidentin toimivaltuudet siirtyvät Donald Trumpilta Joe Bidenille ensi viikon keskiviikkona klo 19 Suomen aikaa. Jo sitä ennen voi kuitenkin tapahtua kaikenlaista.

Varapresidentti Mike Pencen ja liittovaltion kabinetin on toivottu toteavan presidentin kykenemättömäksi hoitamaan virkaansa, jolloin varapresidentti astuisi hänen tilalleen. Koska näin ei tapahdu, edustajainhuone nostaa virkasyytteen presidenttiä vastaan ja asian käsittely siirtyy senaatille. Syyte halutaan nostaa sekä presidentin toimien törkeyden vuoksi että myös siksi, että käsittelyn päätteeksi Trump voidaan julistaa loppuiäkseen kelvottomaksi julkisiin virkoihin.

Trump itse pysynee aika lailla eristyksissä presidenttikauden viimeisten päivien ajan. Presidentti ei suostu tuomitsemaan oikeistoradikaalien toimia tai pahoittelemaan omia toimiaan tähänastista enempää, mutta hän ei uskalla myöskään esittää uusia julkisia kapinakehotuksia. Sen sijaan hän keskittynee tapaamisiin ja puhelinkeskusteluihin tukijoidensa kanssa. Lisäksi hän jatkaa armahdus- ja muita päätöksiään aina virkaanastujaisten aattoon saakka.

Vallanvaihdon vastustajat valmistelevat uusia levottomuuksia Washingtonissa ja osavaltiopääkaupungeissa virkaanastujaispäivänä ja sen alla, ja mukaan otetaan tähänastista enemmän aseita. Trump on suostunut määräämään Washingtoniin hätätilan virkaanastujaisten ajaksi, mikä mahdollistaa liittovaltion voimien tulon paikallisen poliisin avuksi. Samalla Trump uneksinee vielä vallan kaappaamisesta oikeistoradikaalien sekä sen tueksi tulevien sotilas- ja poliisivoimien tuella. Sitä ei tapahdu, mutta äärioikeiston kannatuksen laajuutta USA:n armeijan ja poliisivoimien keskuudessa ei pidä aliarvioida. Vapaalla olevia tai entisiä sotilaita ja poliiseja oli melko lukuisasti Capitolin valtaajien joukossa.

Joe Bidenin hallinto joutuu aloittamaan työnsä virkaanastujaisten aikaisten levottomuuksien saattelemana. Ex-presidentin toimintamahdollisuuksia rajoittaa oleellisesti hänen maineensa ja arvostuksensa romahtaminen viime viikon tapahtumien seurauksena niin politiikassa kuin liike-elämässäkin. Venäläisetkään tuskin enää pelastavat rahoineen heille hyödyttömäksi muuttunutta miestä.

Syvä jakautuneisuus jää kuitenkin sävyttämään Yhdysvaltojen poliittista elämää. Valkoisen miehen ylivaltaa havittelevalla radikaalilla oikeistolla on vankka asema republikaanisen puolueen keskuudessa. Esimerkiksi viime päivien aikana syntynyt kuilu Donald Trumpin ja Mike Pencen välillä on saattanut hieman hämärtää kuvaa  siitä, ettei miesten poliittisilla päämäärillä ole juurikaan eroa. Trump tuli vain valinneeksi äärimmäisen huonot keinot niiden saavuttamiseksi.

Presidentti Joe Biden ja muut demokraatit joutuvat tämän vuoksi kohtaamaan republikaanien taholta hyvin aggressiivista oppositiopolitiikkaa. Republikaanit käyttävät vaalien ja ääntenlaskennan legitiimisyydestä synnytettyä keskustelua hyväkseen muiden puolueiden kannattajien äänestysmahdollisuuksien heikentämiseksi, ja tulevissa esivaaleissa kaikki maltilliset poliitikot yritetään karsia pois republikaanien ehdokaslistoilta. Useimmat republikaanien vuoden 2024 presidenttiehdokkuuden tavoittelijat yrittävät välttää parhaansa mukaan joutumista laitaoikeiston arvostelun kohteeksi.

Näissä oloissa demokraattien tulevat menestymisen mahdollisuudet riippuvat oleellisesti siitä, millaisia konkreettisia tuloksia he saavat aikaan jo uuden hallinnon ensi kuukausina. Paljon riippuu myös siitä, miten hyvin he onnistuvat rakentamaan yhteistyötä maltillisten republikaanien kanssa sekä millaisen luottamuksen he kykenevät saavuttamaan tavallisten amerikkalaisten keskuudessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu