Muutoksen aika USA:ssa – ja vähän muuallakin

Joe Bidenin juuri varmistunut vaalivoitto on tavattoman merkityksellinen Yhdysvalloille ja koko maailmalle, vaikka tiukka tulos ei tarjoakaan mahdollisuutta mihinkään täyskäännöksiin maan politiikassa. Tulevaisuuden näköalat näyttäisivät oleellisesti huonommilta, jos Donald Trump jatkaisi presidenttinä vielä seuraavat neljä vuotta.

Koronan hallintaan saaminen nousee Bidenin hallinnon kiireellisimmäksi tehtäväksi. Virkaanastujaisiin mennessä tartunnan saaneiden määrä ehtinee nousta Yhdysvalloissa jo reippaasti yli kahteenkymmeneen miljoonaan. Kuolleiden määrä kasvanee noin kolmannesmiljoonan tasolle. Trumpin ajasta poiketen uusi hallinto antaa täyden tuen maan terveysviranomaisten tekemälle työlle ja panee toimeen sen suosittelemat rajoitustoimet.

Tämän olella tarvitaan liittovaltion pikaisia toimia pandemian aiheuttamien taloudellisten menetysten lievittämiseksi. Trumpin hallinto tuskin kykenee enää sopimaan kongressin kanssa mistään uudesta isosta tukipaketista, jolloin sellaisen rakentaminen jää Bidenin hallinnon kontolle. Lisäksi Bidenin hallinto aloittanee saman tien valmistelut USA:n liittämiseksi uudelleen Pariisin ilmastosopimukseen. Ulkopolitiikassa hallinto ryhtyy korjaamaan Trumpin kauden vaurioittamia liittolaissuhteita. Kauppapolitiikassa hallinto siirtyy Trumpin merkantilismista karsimaan taloudellisen yhteistyön esteitä eri maiden välillä.

Isoiksi kasvaneet jännitteet USA:n ja Kiinan välillä eivät katoa minnekään USA:n hallinnon vaihtumisesta huolimatta. USA ei lakkaa tukemasta aasialaisia liittolaisiaan niiden puolustautuessa Kiinan alueellisia laajentumispyrkimyksiä vastaan. USA ei myöskään lakkaa vaatimasta Kiinaa kunnioittamaan niitä kansainvälisen taloudellisen kanssakäymisen pelisääntöjä, joihin se on sitoutunut liittyessään WTO:n jäseneksi. Kiinan totalitaarinen johto kokee todennäköisesti itseensä kohdistuvien paineiden kasvavan Yhdysvaltojen kansainvälisen roolin vahvistuessa ja USA:n ryhtyessä jälleen painottamaan demokratian ja ihmisoikeuksien merkitystä omassa politiikassaan. Tämä todennäköisesti rohkaisee kansalaisia suurempaan aktiivisuuteen oikeuksiensa puolesta myös Kiinassa.

Samankaltaisia huolia kuin Pekingissä koetaan todennäköisesti myös Kremlissä. Venäjää vastaan suunnatut sanktiot eivät katoa minnekään ennen kuin maa oikeasti muuttaa käyttäytymistään. Uutta on kuitenkin se, että Valkoisen talon uusi isäntä uskaltaa tuomita Putinin toimet.

Venäjänkin puolella saatetaan kokea piakkoin johtajanvaihdos USA:n tapaan. Viime aikoina on liikkunut huhuja Putinin terveydentilasta ja Kremlin tiedottajan kumoamisyritykset vain vahvistavat kuvaa siitä, että väitteiden takana saattaa todella ollakin jotakin. Vallansiirron valmisteluksi voidaan lukea duumaan tuotu lakiesitys, joka takaa Putinille oikeudellisen koskemattomuuden myös presidentin virkakauden päätyttyä.

Muualla maailmassa Trumpin valtakauden päättyminen ja Bidenin nousu presidentiksi Yhdysvalloissa on hyvä uutinen monille perinteiseen länsimaiseen demokratiaan ja oikeusvaltioon sitoutuneelle poliittisille johtajille, kun taas Unkarin Viktor Orbánin ja Brasilian Jair Bolsonaron kaltaiset autokraattiset johtajat ja eri maiden oikeistopopulistiset liikkeet kokevat menettäneet tärkeän tukijan. Ilmapiirin muutoksen vaikutukset voivat näkyä lähiaikoina pidettävissä vaaleissa.

Entä mitä tekevät Donald Trump ja Yhdysvaltojen republikaanit? Toistaiseksi tilanne on kaksijakoinen niin, että Trump perheenjäsenineen ja lähimpine tukijoineen haluavat edelleen kieltäytyä hyväksymästä vaalitulosta ja pyrkivät sen muuttamiseen oikeusteitse. Yhä useampi republikaanipuolueen vaikuttaja haluaisi kuitenkin jo tunnustaa tosiasiat ja ryhtyä katsomaan eteenpäin. Toisaalta he eivät halua joutua intohimoisimpien trumpistien vihan kohteeksi, ja siksi he pitävät enimmäkseen matalaa profiilia.

Monet olettavat Trumpin ottavan päätavoitteekseen paluun presidentin virkaan vuoden 2024 vaaleissa sekä valjastavan republikaanit palvelemaan häntä tässä pyrkimyksessä. Samaa tarkoitusta varten Trumpin on ounasteltu perustavan oman TV-kanavan. Itse epäilen kuitenkin vahvasti moisen pyrkimyksen onnistumista. Trump on vuonna 2024 jo 78-vuotias ja hän on kertaalleen jo epäonnistunut presidenttinä uusimaan virkakautensa. Lisäksi hän on jo kahdesti peräkkäin hävinnyt selvästi kilpailijalleen äänimäärissä. Trumpin niskaan nyt langennut häviäjän leima ei ehdi hävitä mihinkään vuoden 2024 vaaleihin mennessä.

Siksi oletan monen republikaanin haluavan haudata Trumpin toiveet kolmannesta presidenttiehdokkuudesta. Ennen pitkää esiin nousee nuorempia oikeistolaiset kredentiaalinsa riittävän hyvin osoittaneita poliitikkoja, jotka haluavat valloittaa puolueen johtoaseman itselleen ja nousta presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 vaalissa. Esimerkiksi USA:n taannoisella YK-lähettiläällä Nikki Haleylla saattaa hyvin olla tällaisia ambitioita.

Tätä ennen monet republikaanit haluavat vaikeuttaa Bidenin hallinnon työtä niin, että heillä itsellään on mahdollisuus vahvistaa asemiaan vuoden 2022 välivaaleissa ja ottaa takaisin presidenttiys vuonna 2024. Tämä ei lupaa hyvää Bidenin hallinnon ajamille uudistushankkeille, joihin tarvitaan myös senaatin tuki. Toisaalta Joe Biden on tottunut rakentamaan yhteistyötä yli puoluerajojen. Lisäksi kaikki Trumpia ja republikaaneja äänestäneet yli seitsemänkymmentä miljoonaa amerikkalaista ja heidän kongressiin valitsemansa poliitikot eivät ole äkkivääriä oikeistolaisia, vaan mukana on myös täyspäisiä ja kansakunnan edun etusijalle asettavia ihmisiä. Uuden senaatin jäsenistä yhteistyöhalukkaisiin poliitikoihin luetaan muun muassa Mainesta valittu Susan Collins ja Alaskasta valittu Lisa Murkowski.

On täysin mahdollista, että Biden ottaa kabinettiinsa oman väen lisäksi yhden tai kaksi näkyvää republikaanipoliitikkoa ja että puoluerajat ylittävän yhteistyöhön avautuu edes joitakin mahdollisuuksia. Kääntöpuolelle jää kuitenkin tällöin sitoutuminen sellaisiin poliittisiin linjauksiin, joita demokraattien vasemman laidan on vaikea hyväksyä. Bidenin tiimin varsinaiseksi taidonnäytteeksi jää siksi optimaalisen tasapainon löytäminen niin, että tehtyjen valintojen aiheuttamat kustannukset saadaan minimoitua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu