Myrkyllisiä tunnelmia Kremlissä

Putinin johtama mafia pelkää valta-asemiensa ja niihin liittyvien nautintaoikeuksien joutuvan uhatuiksi siinä vaiheessa, kun riittävän moni venäläinen kokee saaneensa tarpeekseen ja ryhtyy toden teolla vaatimaan muutosta.

Tuo uhkakuva voi jossakin vaiheessa toteutuakin. Nuorten kannatuksen Putinin väki on jo menettänyt, enemmistö suurissa kaupungeissa asuvista on heitä vastaan ja vastarinta on voimistumassa Venäjän kaukoidän ohella muillakin alueilla. Valkovenäläisten protestit Lukashenkan valtaa vastaan inspiroivat monia venäläisiä ja 13. syyskuuta pidettävät aluevaalit tarjoavat heille yhden mahdollisuuden ilmaista tyytymättömyytensä nykyjohtoon.

Aleksei Navalnyi teki ennen myrkytetyksi joutumistaan aktiivisesti töitä ihmisten saamiseksi liikkeelle aluevaaleissa. Kohtalokkaaksi muodostuneelle Tomskin matkallekin hän lähti tavatakseen paikallisia aktivisteja ja tukeakseen heidän ponnistelujaan. Myrkytysoperaatio kertoo Putinin väen olevan peloissaan samalla kun se kertoo siitä, kuinka alas heidän moraalinsa on vajonnut.

Operaation tarkoituksena oli ilmeisesti Navalnyin saaminen pois pelistä ja varoituksen antaminen oppositiovoimille yleisemminkin siitä, mitä liiallisesta aktivoitumisesta voi seurata. Putinin väelle tuli kuitenkin ikävänä yllätyksenä iskun osakseen saama laaja huomio maailmalla. Jälkien huolellinen peittäminen ja epätietoisuuden lietsominen runsaalla disinformaatiolla on tietysti ollut alusta saakka mukana suunnitelmissa, mutta nyt Kreml on ajautunut puolustusasemiin tavalla, jota se ei ehkä osannut täysin ennakoida.

Putinin väen ongelmana on se, että erilaisten myrkkyjen kehittely ja niiden käyttäminen hankaliksi koettujen ihmisten eliminoimiseen on heidän omissa silmissään ihan normaalia toimintaa. He varmasti tuntevat tiettyä ammattiylpeyttäkin tuotekehittelyjensä tuloksista – ensin poloniumista, sitten novitshokista ja nyt koliiniesteraasin estoaineesta. Omasta kuplastaan käsin heidän on vaikea ymmärtää, miksi muualla maailmassa heidän toimiaan pidetään niin kuohuttavina.

Nykytilanteessa Kreml tekee kaikkensa myös Lukashenkan pitämiseksi Valko-Venäjän johdossa niin pitkän kuin mahdollista. Toki Putinin ja Lukashenkan välillä on ollut matkan varrella joitakin perheriitojakin. Juuri nyt Putinin väki kokee kuitenkin ylivoimaisesti suurimmaksi uhakseen sen, että kansalaiset ajaisivat Venäjän lähimmässä naapurimaassa Putinin kaltaisen autokraatin luopumaan vallasta. Kreml haluaa saada omat kansalaisensa näkemään, ettei moinen operaatio onnistu kovin helposti, vaikka autokraatin tosiasiallinen kannatus olisi huvennyt hyvin ohueksi.

Samalla Kreml toki joutuu varautumaan myös siihen mahdollisuuteen, että sen antamasta aktiivisesta tuesta huolimatta Lukashenka joutuu lähtemään. Siksi sillä lienee työn alla myös vaihtehtoinen suunnitelma sen varmistamiseksi, että Valko-Venäjä pysyy Venäjän puskurivaltiona ja sen etupiirissä vallanvaihdon jälkeenkin.

Kaiken tämän jälkeen Kreml joutuu luopumaan toiveista päästä vähitellen eroon Krimin valtauksen jälkeen Venäjää vastaan kohdistetuista sanktioista. Sen sijaan Venäjä on ajautumassa jälleen etäämmälle läntisistä naapureistaan. Myös Venäjän oikeus pysyä demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta toimivan Euroopan neuvoston jäsenenä jouduttaneen jälleen asettamaan kyseenalaiseksi. Tällöin Venäjä joutuisi samaan asemaan Lukashenkan diktatorisesti hallitseman Valko-Venäjän kanssa.

Ehkä pulmallisinta Putinille on nykytilanteessa se, että hänen on hyvin vaikea löytää keinoja tapahtumien monentumin kääntämiseksi jälleen omaksi edukseen. Donald Trumpin voitto USA:n presidentinvaaleissa toki helpottaisi hänenkin elämäänsä ja siksi Kreml tekee omalta osaltaan aktiivisesti töitä moisen tuloksen saavuttamiseksi. Samalla Putin joutuu kuitenkin tunnustamaan, että Trumpin eteneminen takamatkalta yllätysvoittajaksi voi olla epärealistinen toive tällä kertaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu