Olkiluoto opettaa

Huomenna sen sitten ilmoitetaan tapahtuvan: OL3:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa lähes 14 vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulustaan.

Siitä eteenpäin voimalan on määrä syöttää omistajilleen sähköä 1,6 gigawatin teholla pitkälle tämän vuosisadan jälkipuoliskolle saakka.

Voimala on rakennettu Mankala-periaatteella, mikä tarkoittaa sitä että voimalan omistajat ovat sitoutuneet käyttämään sen tuottaman sähkön omakustannushintaan.

Voimalan tosiasiallisesta hinnasta on esitetty erilaisia arvioita eikä lopullinen hinta liene vielä edes omistajan tiedossa. Sen kuitenkin tiedämme, että voimalan rakentamisen aikana TVO:lle on kertynyt kuutisen miljardia euroa velkaa, jonka korot ja lyhennykset joudutaan nyt hoitamaan. Itse voimalan pyörittäminen polttoaine-, henkilöstö-, huolto- ja ylläpitokuluineen sekä ydinjätehuoltomaksuineen, veroineen jne. maksaa satoja miljoonia euroja vuosittain. Näiden kulujen voidaan odottaa kasvavan kutakuinkin yleisen kustannustason nousun tahdissa.

Toimiessaan keskeytyksittä täydellä teholla ydinvoimala tuottaisi noin 14 terawattituntia vuodessa. Ydinvoimaloiden keskimääräinen käyttöaste maailmalla on kuitenkin vain noin 77 prosenttia, mistä poiketen Suomen nykyisissä voimaloissa on ylletty peräti noin 90 prosenttiin. OL3:n rakennusaikaiset ja muiden samaa teknologiaa käyttävien voimaloiden ongelmat huomioon ottaen jouduttaneen olemaan tyytyväisiä, jos laitoksessa päästään esimerkiksi 85 prosentin käyttöasteeseen.

Tällaiseen käyttöasteeseen päästessään voimala tuottaisi vajaat 12 terawattituntia sähköä vuodessa. Nykymaailmassa on kuitenkin pakko varautua myös erilaisiin Nato-naapurin energiajärjestelmää vastaan suunnattuihin kiusanteko- ja  sabotointiyrityksiin, jotka voivat laskea myös OL3:n käyttöasteen paljon edellä arvioitua alhaisemmaksi.

Samaan aikaan Suomessa lisätään voimakkaasti uusiutuvan energian tuotantoa. Lisäksi tulevien vuosikymmenten aikana uusiutuvan energian tuotantovaihteluja opitaan hallitsemaan muun muassa parempien sähkön varastointimenetelmien ja tehokkaampien kulutusjoustojen avulla. Saatamme olla myös fuusioteknologiaan perustuvan uuden energiavallankumouksen kynnyksellä.

Siksi OL3:n omistajat joutuvat luultavasti maksamaan sähköstään tulevina vuosikymmeninä kilpailijoita enemmän. Tämä kokemus ei innosta kaupallisia toimijoita käynnistämään uusia isoja ydinvoimalahankkeita sen paremmin Suomessa kuin muuallakaan, vaikka Petteri Orpo uusien ydinvoimainvestointien perään kyseleekin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu