Onko meillä varaa tähän?

Kuvakaappaus Ylen eduskuntalähetyksestä 12.3.

Oikeistohallitus ja elinkeinoelämän järjestöjen jyrkin väki haluaa viedä läpi työmarkkinavallankumouksensa hinnalla millä hyvänsä.

Ja kyllä hintaa kertyykin muun muassa ay-liikkeen hyökkäyksen torjumiseksi käynnistämien työtaistelutoimien ja työnantajien vastaiskuna toteuttamien tuotanto- ja palkanmaksukeskeytysten seurauksena. Hallitus pahentaa ilmapiiriä jättämällä mielenosoituksellisesti lehterinsä tyhjiksi eduskunnan käsitellessä sen esittämiä työttömyysturvaleikkauksia.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että tilanteen annetaan kärjistyä vielä pitkään ja kustannusten kasvaa ennen kuin halua neuvotteluihin tilanteen rauhoittamiseksi löytyy.

Venäjällä alkavat huomenna kolmipäiväiset presidentinvaalit, joiden tultua hoidetuksi Putin aikoo saada sodan Ukrainassa haluamaansa päätökseen joko mobilisoimalla lisää väkeä rintamalle tai turvautumalla taktiseen ydinaseeseen.

Yhdysvaltojen Euroopan-joukkojen entinen komentaja varoitti vähän aikaa sitten Ylen haastattelussa Putinin saattavan testata Naton reaktioita rajatulla operaatiolla jossakin länsirajoillaan.  Vaikka hän piti Baltian maita Suomea todennäköisempänä kohteena, muut asiantuntijat ovat sanoneet testin voivan kohdistua jollekin asumattomalle alueelle. Ja sellaisiahan löytyy ennemmin itä- ja pohjois-Suomesta kuin Baltiasta.

Kannattaako nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa ajaa Suomea keskeltä kahtia jyräämällä lakimuutoksia, joiden tuomat käytännölliset hyödyt elinkeinoelämälle jäisivät parhaassakin tapauksessa hyvin rajallisiksi?

Presidentti Stubb on virkaanastujaisten jälkeen vasta uuden tehtävänsä perehdytysvaiheessa, mutta nyt olisi kiireellinen tarve hänen kampanja-aikana lupaamalleen arvojohtajuudelle. Sotkun selvittämistä ehkä helpottaisi, jos pääministerille keksittäisiin kasvot säilyttävä keino perääntyä nykyisistä maksimalistisista vaatimuksista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu