Onko Trumpin comeback mahdollinen?

Näinä päivinä tulee kuluneeksi noin vuosi USA:n presidentinvaalista ja seuraavaan on vielä kolmisen vuotta. Bidenin hallinnon yrittäessä toteuttaa omaa linjaansa julkisuuteen on kertynyt lisää tietoja siitä, kuinka kaoottinen tilanne Valkoisessa talossa oli Trumpin virkakauden loppuvaiheissa ja kuinka lähellä Yhdysvallat oli todellista vallankaappaustilannetta vaalin hävinneen ehdokkaan kannattajien hyökätessä kongressiin.

Trump pystyy silti edelleen pitämään republikaanipuoluetta otteessaan ja puolueella on hyvä mahdollisuus saada kongressi hallintaansa vuoden kuluttua pidettävissä välivaaleissa. Näillä näkymin Trump pääsee halutessaan republikaanien ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaalissa. Tuohon mennessä vaalijärjestelmää ehditään muokata sen verran nykyistä epädemokraattisemmaksi, että vaalin voittamiseksi demokraattien presidenttiehdokkaan kannatuksen on oltava paljon Trumpin kannatusta suurempi.

75-vuotiasta Trumpia ajaa jatkamaan politiikassa ennen kaikkea kostonhalu. Hän haluaa maksattaa kalavelat kaikilla, jotka ovat uskaltaneet asettua poikkiteloin hänen pyrkimyksiään vastaan. Trump haluaa myös päästä korjaamaan ensimmäisen presidenttikautensa virheet. Hän ei onnistunut vielä tuolloin alistamaan oikeuslaitosta ja medioita totaalisesti määräysvaltaansa, minkä ohella hän jätti kansalaisille tilaisuuden äänestää hänet ulos Valkoisesta talosta. Hän ei edes painanut ydinasenappia, vaikka hänellä olisi ollut siihen presidenttinä oikeus.

Trumpin paluun mahdollisuus on erityisen huolestuttava aikana, jolloin Kiinan totalitaarinen johto pyrkii aggressiivisesti laajentamaan omaa vaikutusvaltaansa. Supervaltojen välinen kilpailu voi milloin hyvänsä johtaa sotilaallisiin yhteenottoihin, ehkä jopa todelliseen suursotaan USA:n ja Kiinan sekä niiden liittolaisten välillä. Tuolloin lännen kannalta pahin mahdollinen painajainen olisi Trumpin kaltaisen toopen toimiminen USA:n asevoimien ylipäällikkönä.

Entä jos sotilaalliselta konfliktilta vältyttäisiin? Rasistisesti sävyttyneestä Kiina-vastaisuudestaan huolimatta Trump ihailee ja kadehtii kaikkia autokraatteja. Siksi hän näkee myös Xi Jinpingin ennemmin hengenheimolaisenaan kuin vastustajanaan. Trump uskoo myös kykenevänsä neuvottelemaan loistavia diilejä Xi:n kanssa – sellaisia, jotka pakottavat Kiinan hallitsijan tiimeineen sivuhuoneeseen nauramaan tuloksen selvittyä.

Kolme vuotta on poliittisessa elämässä pitkä aika ja monenlaiset tekijät voivat vielä romuttaa Trumpin unelmat revanssista. Silti jo tällaisen mahdollisuuden olemassaolo kertoo siitä, kuinka syvään kriisiin amerikkalainen yhteiskunta on mahtavuudestaan huolimatta todellisuudessa ajautunut. Koko yhteiskunnan on oltava syvästi sairas, jos se on valmis päästämään Trumpin kaltaisen miehen lähellekään vastuutehtäviä aiemmin saaduista kokemuksista huolimatta.

Tästä eteenpäin vastuullisesti ajattelevilla amerikkalaisilla ei ole enää hetkeäkään hukattavana maansa kehityksen oikaisemisessa. Luottamus demokraattisten instituutioiden toimivuuteen ja päättäjien kykyyn ratkoa maan ongelmia on saatava palautumaan niin, ettei Trumpin kaltaiselle friikeille jää enää mahdollisuutta päästä tuhoamaan maan tulevaisuutta.

Yhdysvaltoja riivaaville ongelmille on aika avata silmät myös Suomessa, sen verran vahvasti olemme laskeneet turvallisuutemme ja demokraattisen järjestyksemme säilyttämismahdollisuudet suurvallan tarjoaman selkänojan varaan.

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu