Orpon hallituksen näköalat
Jos Suomi saa Petteri Orpon tavoitteleman oikeistohallituksen, millaisen jäljen se tulee jättämään yhteiskuntaamme?
Kamreerimaisuus tulee todennäköisesti olemaan seuraavan hallituksen dominoiva piirre. Pääministerin ykköstavoitteena on julkisten menojen leikkaaminen niin, että neljän vuoden kuluttua hän voi kehua hallituksensa tasapainottaneen julkista taloutta useílla miljardeilla. Ihan kuuteen miljardiin tuskin päästään eikä se tainnut edes olla todellisena tavoitteena.
Tärkeimpänä apuna pääministerillä tulee olemaan valtiovarainministeri Riikka Purra, jonka oma ykkösprioriteetti on kuitenkin maahanmuuton mahdollisimman tiukka rajoittaminen. Aika paljon hän pystyykin vaikeuttamaan etenkin turvapaikanhakijoiden ja etnisesti vierastamiensa ihmisten pääsyä maahan.
Ilmasto- ja ympäristökysymyksissä hallitus tulee olemaan saamaton. Muodollisesti aiemmin päätetystä hiilineutraaliustavoitteesta pidettäneen kiinni, sillä osa hallituspuolueista on niin luvannut. Vastuu itse konkreettisista toimista jätetään kuitenkin pitkälti elinkeinoelämän, metsänomistajien, ruoantuottajien ja kuluttajien vapaaehtoisen itsesäätelyn varaan. Lajituhon annetaan jatkua ilman tehokkaita vastatoimia. Nimityspolitiikan avulla hallinnollista vaikutusvaltaa siirretään liian vihreänä pidetyltä väeltä elinkerinoelämän ääntä kuunteleville.
Kulttuuripolitiikka kääntyy selvästi sekä pihimpään että konservatiivisempaan suuntaan.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka jatkuvat julkilausumatasolla päällisin puolin katsottuna entisellään. Hallituksen tärkein haaste on Suomen asiallinen sisäänajo Naton jäsenyyteen. Hallitus ei kuitenkaan tule olemaan sen paremmin EU:n suuntaan kuin muillakaan kansainvälisillä foorumeilla kovin aktiivinen eivätkä sen vaikutusmahdollisuudetkaan yllä rajallisten kontaktien ja vähäisen tunnettuisuuden vuoksi kovin kummoisiksi. Pikku hiljaa ehkä alkavat kuulua pääministerin vaatimukset suuremmasta pragmaattisuudesta esimerkiksi Ukrainan tukemisessa ja Venäjä-suhteiden hoidossa.
Eduskunnassa Keskusta tulee toimimaan monissa asioissa hallituksen äänettömänä yhtiömiehenä. Puolue joutuu kuitenkin muun opposition mukana korottamaan äänensä siinä vaiheessa, kun hallituksen toteuttamat leikkaukset alkavat tuntua toden teolla sen omien kannattajaryhmien elämässä. Vihreät ja vasemmisto arvostelevat hallitusta lepsusta ympäristöpolitiikasta sekä sosiaali-, kulttuuri- ja koulutuspuolen leikkauksista. Hallitus joutuu Sipilän hallituksen tavoin jyrkästi vastakkain myös ammattiyhdistysliikkeen kanssa, ja työmarkkinoilla tullaan näkemään monenlaista liikehdintää. Sosialidemokraatit eivät kuitenkaan halua polttaa kaikkia siltoja Kokoomukseen, vaan puolue haluaa säilyttää option sinipunahallituksesta oikeistokoalition hajoamisen varalta.
Petteri Orpolla tulee todella riittämään töitä hallitusrintaman koossapitämisessä. Pitääkseen perussuomalaiset mukana hän joutuu tekemään kompromisseja, joita hänen oman puolueensa ja RKP:n edistyksellisen väen on todella vaikea hyväksyä. Riikka Purralla puolestaan on täysi työ pitää somerehvasteluilla ratsastaneet eduskuntaryhmänsä jäsenet yhdessä sovittujen ratkaisujen takana. Jos nykyinen pohja ei kestä, Orpo yrittää houkutella Keskustaa tai sosialidemokraatteja turvaamaan tarvittava enemmistö.
Näillä lähtöedellytyksillä Orpolla on kivinen tie edessään. Hänen ja hänen hallituksensa suosioluvut ehtivät todennäköisesti pudota melkoisen alhaisiksi seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä. Ja mitä lähemmäs vaalit tulevat, sitä vaikeammaksi hallituksen koossapitäminen tulee yksittäisten kansanedustajien ja ehkä kokonaisten eduskuntaryhmienkin alkaessa tehdä omia irtiottojaan. Suomen talouskehitys tuskin yltää tämän hallituksen politiikalla sellaiseen vauhtiin, että se toisi nostetta siitä vastuussa olleille puolueille.
Neljä vuotta on kuitenkin nykyisessä turbulentissa maailmassa pitkä aika ja sen kuluessa vastaan voi tulla kaikenlaista. Törmäsihän esimerkiksi Sanna Marinin hallitus ensin pandemiaan ja sitten Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa. Ikäviä asioita voi tapahtua Suomen välittömässä läheisyydessäkin ennen kuin Venäjän häiriköinti saadaan loppumaan. Kiina ja Yhdysvallat voivat ajautua konfliktiin Taiwanin asemaa koskevien kiistojen seurauksena. Eurooppa voi kohdata uuden ison muuttoaallon ja ympäristöasioissa voi tapahtua jotakin, mikä herättää ihmiset uuteen kriisitietoisuuteen.
Onnistuessaan luotsaamaan Suomen menestyksellisesti vastaan tulevien karikoiden lävitse pääministerillä on mahdollisuus ylittää häneen kohdistuvat odotukset ja osoittaa ansainneensa ainakin joiltakin osin äänestäjien häntä kohtaan osoittaman luottamuksen.
Harvinainen kirjoitus Antti Kasviolta, joka on tuottanut monia laadukkaita blogeja – tämän kertainen oli nyt mitäänsanomaton ja näköalaton, sanalla sanottuna huono.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa kaikui entinen Tampereen yliopiston sosiologian laitoksen äärivasemmistolainen ääni.
Vasemmisto, rkp ja vihreät ovat Kasvion mukaan ”edistyksellisiä”. RKP pitää kouristuksenomaisesti kiinni vuosisataisista kieli- ym privilegioistaan, eikä vassareiden ja vihreiden wokepolitikointia ole kovin edistyksellistä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen uutisten päätyhjäntoimittaja Matias Turkkila ja muut Suomen Perustan huumorimussukat ovat hyvin huolissaan ”wokesta” vaikka (vai koska?) eivät oikein ymmärrä mitä se on. Nyt persustasta pukkasi oikein kirjakin ”wokesta”. Kirja alkaa Matias Turkkilan artikkelilla. Turkkilan ja kaikkien muittenkin kirjoittajien mukaan ”Woke” on rasistinen ideologia, joka jakaa ihmiset eri rotuihin ja sen tavoite on kääntää ”perinteinen valtapyramidi ylösalaisin. Heikoista tulee vahvoja, vahvat tehdään tarkoituksella heikoiksi. Miespomot sysätään nurkkaan häpeämään ja laitetaan teippi suun eteen. Maailma olkoon vähäväkisten. Väärän kuninkaan päivät, pysyvästi.”
Onhan se aika kuvaavaa, että nyt kun woke on jo mennyttä maailmaa yliopistoissa ja keltainen lehdistökin jo haukottelee sanan kuullessaan, niin vasta nyt ajatushautaamo Suomen Perusta on löytänyt sen ja ruvennut analysoimaan sitä voimalla noin seitsemän miehen. Perussuomalaiset voisivat ottaa saman tunnuslauseen kuin Ylen radio-ohjelma Muistojen bulevardi: aina ajastaan jäljessä!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/laitetaan-teippi-suun-eteen/
Ilmoita asiaton viesti
Kun kokoomuksen neljäs ketjulainen poliitikko ehdottaa huumorilla, että vasemmistoliitto pitää kieltää yhteiskuntaa häiritsevänä järjestönä kuten joku äärioikeistolainenkin joukko, punavihreä ”edistyksellinen” porukka repäisee tunikansa ja vaatii sanojan erottamista kokoomuspuolueesta. Jos tuo ei ole wokea, niin mikä sitten? Eikä ole menneen talven lumia vaan ihan hiljattain.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole wokea. Nyt on meneillään kaikkia länsimaita ravistava murros, jossa erityisesti valveutuneet nuoret ovat ottaneet sydämenasiakseen alistetussa asemassa olevien vähemmistöjen puolustamisen. Black Lives Matter -liikkeen piirissä ilmiötä alettiin kutsua wokeksi. Nyt sanaa woke käyttävät lähinnä arvokonservatiivit halventavassa merkityksessä.
Suomeen woke ei ole oikein rantautunut, vaikka koliikkioikeisto sitä kovin pelkääkin. Turun yliopiston taloussosiologian dosentti ja polarisaatiosta kirjan kirjoittanut Arttu Saarinen toteaa, että Suomi ja Yhdysvallat ovat niin ”hirvittävän erilaisia yhteiskuntia”, ettei niitä voi oikein edes verrata.
Suomea suojaa polarisoitumiselta ainakin viisi tekijää, Saarinen sanoo. Niitä hän ruotii kirjassaan Vastakkainasettelujen aika – Poliittinen polarisaatio ja Suomi (Gaudeamus 2022):
1. Suomalainen monipuoluejärjestelmä, jossa samaan hallitukseen voi mahtua jopa kuusi puoluetta.
2. Suomalainen koulutusjärjestelmä, joka ei tee ihmisistä eriarvoisia Yhdysvaltojen tapaan.
3. Perinteinen media, joka ajoittaisesta vastakkainasettelun lietsomisesta huolimatta pyrkii lopulta käsittelemään aiheitaan tasapuolisesti.
4. Uskonnon vähäinen merkitys Suomessa.
5. Toimiva yhteiskunta ja vahva luotto keskeisiin instituutioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Uuden hallituksen pitää mennä talous edellä. Muutoin Suomi putoaa lopullisesti häviäjien joukkoon kiihtyvässä globaalin talouden armottomassa uusjaossa.
Suomeen on rakennettu jo Mauno Koiviston ajoilta saakka sosialismia. Manu oli omien sanojensa mukaan “bernsteinilainen” sosialisti, joka mukaan sosialismiin ei pidä siirtyä vallankumouksen kautta, vaan pikku hiljaa hivuttamalla.
Taloutemme on väärän politiikan takia polkenut paikallaan parikymmentä vuotta. Nyt tämä Suomen sosialistinen / marxilainen / taloustodellisuudesta irronnut kokeilu on traagisella tavalla epäonnistunut, samoin kuin kaikkialla muuallakin.
Suomesta on marxilaisen politiikan seurauksena ajettu omat suuryhtiöt ulkomaille ja parhaat pk-yrityksetkin menevät heti tilaisuuden tullen perässä.
Aikaisemmin erinomaiset koulutus-, sosiaali- ja terveyssektorimme ovat romahtaneet. Maassa on maailman jäykimmän työvoimalainsäädännön vuoksi 300 000 työelämästä syrjäytettyä, syntyvyys pientä ja kaiken kotimaisen liiketoiminnan tappava ryöstö-verotus, joka suosii veroparatiiseista toimivia globaaliyhtiöitä.
Suomessa on nyt tehtävä kaikkien “talousreformien äiti”, reaalitalouden / markkinatalouden ehtojen mukaan, ja lopetettava kansan edun vastainen läpeensä korruptoitunut “sulle-mulle”-sosialismi.
Nyt meillä on sylissämme monen ongelman yhtäaikainen mega-kriisi, jonka ratkaisu edellyttää uskottavia ja päteviä kriisijohtajia, jotka asettavat isänmaamme edun omansa edelle.
Näitä on meiltä ennekin löytynyt aina kriisin hetkellä: Paasikivi, Ryti, Tanner, Mannerheim ja kenraali Oesch, joka pysäytti Stalinin Kannaksen suurhyökkäyksen kesällä 1944.
Oli sellainen Urho Kekkonenkin, joka aivan uskomattomalla tavalla esti Neuvostoliiton yritykset siirtää isänmaamme kommunistiseen leiriin, ja jätti meille velattoman maan!
Muistuu mieleen 90-luvun alku, jolloin valtiovarainministeri Iiro Viinanen yhdessä Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Raimo Sailaksen kanssa pelastivat Suomen pääosin itseaiheutetusta lamasta.
Silloin Viinanen tokaisi: ”Tämä on sitten poliittisen urani loppu!”
Nyt meidän on pakko löytää vastaavat kriisijohtajat ja laittaa heidät puikkolihin niin, että Suomen talous saadaan taas kovaan nousuun!
Seppo Korppoo, asekätkijöitten sukua, 40+ vuotta 24/7 palvelua teknologiaviennin armottomalla eturintamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Toivonmukaan löytyy ryhtiä panna Suomen talous ylijäämäkuntoon, olen syntynyt pari vuotta ennen lapinsodan loppumista ja vuonna 1945 oli talous paremmassa kunnossa kuin nyt, vaikka oli sodittu yli 5 vuotta sen vaatimin menoin 🤯
Ilmoita asiaton viesti
”Talous” uskonnollisena käsitteenä on ylittänyt kaikki järjen rajat. Vai oli talous paremmassa kunnossa vuonna 1945?
Ihmiset, jotka eivät sattuneet kuolemaan sodassa, elivät keskimäärin 60 vuotta. Banaaneja ja appelsiinejä ei ollut nähty vuosiin. Antibiootteja ei ollut, valtateitä ei ollut, matkustaa ei voinut eikä saanut, uutisia kuuli yhdeltä radiokanavalta pari kertaa päivässä, puhelimia ja jääkaappeja oli yksi kylää kohden…
Mutta joo, sellaista hiukan eurooppalaista keskitasoa pienempää velkaa ei ollut kuin nykyään. Ellei nyt siis sotakorvauksia lasketa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pyhää valtionvelkaa tarkastellaan niin Veronmaksajien keskusliiton mukaan Suomen valtionvelka suhteessa BKT:n oli 2022 51,6% ja vuonna 1945 58.7%. Päälle toki sotakorvaukset, sodan materiaalinen ja inhimillinen jälleenrakennus ym.
Sotaa edeltävä Suomi oli vauras maa, ei yhtä vauras kuin Ruotsi ja läntisen Euroopan maa mutta vauraampi kuin vaikkapa Italia, Puola ja muut Etelä- ja Itä-Euroopan maat. Sotien jälkeen 1945 Suomi oli hetken Euroopan vauraimpia, mutta kiitos vain monia muita maita pienempien sotatuhojen. On maamme rikas, ja sellaiseksi jää, kuten laulua mukaillen voisi sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Jari-Pekka on täysin oikeassa.
Ennen, jopa sotien jälkeen kaikki oli paremmin Suomessa, kun ikäviä uutisia ei tarvinnut kuunnella pariakertaa enempää ja vain yhdeltä aaltopituudelta suomeksi. Oli siinäkin tarpeeksi. Entäpä Lauantain toivotut levyt. Siinä ohjelmassa esitettiin koko suomalaisen musiikin kirjo, virsistä iskelmiin. Samoin hiihdossa ja juoksussa saatiin aina mitalleja. Hyviä ne ajat olivat vaikka meillä ei ollut jääkaappia, vain kylmäkomero, eikä elämää häiritsevää puhelinta jatkuavastia tarjoamass jotain turhaa rompetta. Elämä oli onnellista ja rauhallista. Sellaista onnea ihan kaipaa.
Kun isä osti auton, IFA merkkisen, niin se piti maksaa käteisellä ja toimitus aika taisi olla puoli vuotta. Ei ollut velkaa, kun pankit eivät köyhille sitä antaneet, niin turhia ostoksia jäi tekemättä ihan luonnollisesti.
Ihan oikein Jari-Pekka tuo esille nuo ajat parhaana ajanjaksona Suomen historiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama ajatus tämän päivän HS pääkirjoituksesta (1.5.)
On kovin epätasa-arvoista, että ansiosidonnaista päivärahaa saavat vain työttömyyskassan jäsenet. Olisi aika kummallista jos joku haluaisi vastustaa tasa-arvon toteutumista niin, että tämä tuki maksettaisiin kaikille, jotka ovat siihen oikeutettuja.
Jos valtion osuus pysyy ennallaan ja tuen saajien määrä kasvaa, siitä seuraa, että tuki saajaa kohden pienenee. Hallitus ei varmaankaan halua puuttua siihen, mikäli ammattiliitto haluaisi kompensoida jäsenilleen päivärahan vähenemisen.
*****
Harri tuossa edellä moitti, ettei blogisti, otsikosta huolimatta, tuonut esille hallituksen ”näköaloja”. Miten sen kukin ottaa, eihä tässä tilanteessa, kun edes hallitus ei ole koossa, ohjelmasta puhumattakaan, ei voi kovin paljoa sanoa, kuin että synkältä näyttää.
Omasta mielestäni näköalat ovat haasteita siitä kuinka talous saadaan tasapainoon. Toivottavasti seuraavan tai ainakin sitä seuraavan hallituksen huoneentaulussa lukee taas ”Rahaa on”.
Ilmoita asiaton viesti
Näköalattomuudella tarkoitan sitä asennetta, että sopeutus, joka on välttämätöntä, sulkisi pois kaiken positiivisen, esim. fiksut investoinnit, luovan ajattelun hallitsemisessa ja kehityksen.
Suomeen tuntuu mahtuvan vain yksi leima kerrallaan, nyt se on ”kamreeri joka leikkaa”. 4 vuoteen mahtuu paljon muutakin kuin kirjoittajan…
”Kamreerimaisuus tulee todennäköisesti olemaan seuraavan hallituksen dominoiva piirre.”
”Ilmasto- ja ympäristökysymyksissä hallitus tulee olemaan saamaton.”
”Kulttuuripolitiikka kääntyy selvästi sekä pihimpään että konservatiivisempaan suuntaan.”
Melko näköalatonta koko blogi – ja se on kirjoittajan, ei vielä syntymättömän hallituksen ominaisuus.
Kaikki näyttävät asenteellisesti valmistautuvan potkimaan hallitusta kun se on vielä kätilöopistolla. Kuka toivoisi lapselleen tällaisia lähtöoletuksia?
Antakaa nyt kuulua edes ensiparkaisu ja ekaa kertaa vetää keuhkot täyteen ilmaa, ennen kuin kuristatte kehtoon.
Hävetkää.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos lapsi on kuolleena syntynyt?
Ilmoita asiaton viesti
Sitten vain kuoppaan ja virsi päälle.
Uusi tunnustelija kehiin mielellään Vasemmistoliitosta tai Vihreistä, De Gröna. Kyllä saadaan kaikkia kansalaisia miellyttävä Hallitus aikaiseksi, varsinkin kun jätetään Keskusta kiukuttelemaa noppositioon.
Ilmoita asiaton viesti
Res,kapt. Orpon esikunta-ja kabinetti on varmaan joutunut tekemään tarkat riskianalyysit-ja ennusteet joukoistaan, esim. siitä kannattaisiko riskien takia rysäyttää jo ensimmäisenä, tai viimeistää toisena vuotena, vaiko luottaa siihen, että suurin riski, persut pysyisivät ruodussa hallituksen, koko hallituskauden, ilman ”irtiottoja” ja hajoamisia…?
– Orpolla on joka tapauksessa tuhannen taalan, tai euron, viimeinen näytönpaikka, tullakseen täysin palvelleena politrukkina aikanaan komiasti palkituksi, Häkämiehen tapaan.
Kuten vanhoissa, suurissa puolueissa on tapana.
(…kaverit on komiasti palkittu, paljon kiitosta, paljon kiitosta…(Junnu Vainio)
Ilmoita asiaton viesti
Voi hyvvee päivvee…
Jos olisin Orpo, totesin nyt, että ”Ylös, ulos ja jätskille!”
Ja toteuttaisin aikomukseni myös…
Ilmoita asiaton viesti
…Älä yritä, Orpo on perinteisten arvojen mies, res.kapt. ja naimisissakin ja sellaiset miehet osaavat Wappuhurmiossakin sanoa, että EI!?
(..tai, ainakin molempien vapaa suostumus tarvitaan…?)
Ilmoita asiaton viesti
Orpo odottaa että ilmat lämpenee – ettei tule kurkku kipeäksi. Mutta eihän mikään estä sinua syömästä jädeä ulkona vaikka pakkasella.
Ilmoita asiaton viesti
No rehellisyyden nimissä en ole viime päivinä oikein muuta tehnytkään kuin syönyt jäätelöä. Ihan periaatteesta sekä syvästä kunnioituksesta rakasta isänmaatani ja suomalaisia vapputraditioita kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Julkisen talouden saamista kestävälle pohjalle varmasti toivovat kaikki. Tosiasia kuitenkin on se, että niin Suomen kuin muidenkin teollisuusmaiden talous on nostettu pandemian aiheuttamasta kuopasta valtavan fiskaalisen elvytyksen avulla. Sen jälkeen tuli Venäjän hyökkäys Ukrainaan, johon reagoinnin aiheuttamissa kustannuksissa ei ole juurikaan valinnan varaa.
Jos tässä tilanteessa hallitus lähtee tavoittelemaan aina kuuden miljardin suuruista finanssipolitiikan tiukennusta tinkimättä Venäjän hyökkäyssodan ja Nato-jäsenyyden aiheuttamista velvoitteista, politiikan talouskasvua hidastava ja kansalaisten hyvinvointia vähentävä vaikutus on todella merkittävä. Kun päälle tulevat maahanmuuton merkittävät rajoitukset sekä sen aiheuttamat työvoiman saantiongelmat yrityksille, Suomi tulee jäämään EU:n talouskehityksen peränpitäjien joukkoon. Kaupanpäällisiksi saamme hoivapalvelujen vielä paljon nykyistä pahemman kriisiytymisen.
Ilmoita asiaton viesti
Negaa, negaa. Poimin sinulle tuohon varastoon vielä lisää kielteisyyttä tuoreesta KU:sta, jos sattuvat kielteiset arviot itseltä loppumaan – mikä ei tosin todennäköistä.
https://www.ku.fi/artikkeli/4864908-uudet-kiky-sopimukset-mahdollisia-ei-ymmarreta-etta-talous-ja-sen-tuottavuus-ovat-riippuvaisia-siita-etta-julkinen-sektori-pelaa
https://www.ku.fi/artikkeli/4864910-vasemmiston-saramo-oikeisto-suunnittelee-leikkauksia-jotka-johtaisivat-pahimmillaan-lamaan
Ilmoita asiaton viesti
Antti hyvä,
Esimerkiksi valtion omistaman Solidium Oy;n osakkeiden arvo on 27 miljardia.
Kun kerran Suomi on tunnetusti liian valtiokeskeinen (marxilainen) maa, myydään nyt esim. kolmasosa Solidiumista ja investoidaan nuo rahat koulutukseen, tuotekehitykseen ja verojen alentamiseen!
Tämän lisäksi poltetaan Senaatintorilla kaikki Marxin kirjat!
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitäänn tiukennuksia vaan odotellaan suhdanteen kirittämää nousua talousluvuissa. Taloudenkasvulla me ongelmat hoidetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen ja perussuomalaisten umpisokea piste
Vielä hullumpi on se joka tekee raskasta työtä jolla ei edes palkalla tule toimeen – ja etenkin jos leikataan sitten tuetkin.
Ei ihme että Suomessa työvoiman tarve ja työvoima ei kohtaa – ja kokoomuksen ja perussuomalaisten lääkkeillä vielä vähemmän. Se ja Suomen velkaantuminen on suoraa seurausta noista. Kysykää vaikka hoitajilta.
IS
” Halla-aho totesi, että Suomessa ja etenkin pääkaupunkiseudulla on samaan aikaan työvoimapula ja paljon työttömiä.
– Suomalaisia ja varsinkin nuoria haukutaan laiskoiksi, kun työnteko ei kiinnosta, mutta aika harva on niin hullu, että tekee raskasta työtä, jos saman saa tekemättäkin. ”
Ilmoita asiaton viesti
Laura Huhtasaari haluaa eläkeläiset töihin! Tiistaiaamuna Laura Huhtasaari vastusti kiivaasti maahanmuuttoa ja halusi eläkeläiset töihin. Hänen mielestään eläkeläiset kyllä jaksavat: kun vaikkapa 67-vuotias Kike Elomaa on hyvässä kunnossa, niin muutkin eläkeläiset jaksavat. No niin, ei tarvita mitään Euroopan ulkopuolista työvoimaa, vaan eläkeläiset vaihtamaan toistensa vaippoja.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vaippapalkalla. Yhtään rahaa ei liiku. Käyttöön tulee vaippavaluutta. On makuasia ja tyylikysymys onko se pelkkä vaippa vai vaippa lisukkeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Eerojuhani se osuu aina asian ytimeen. Mitäpä sitä raskaalta tuntuvaa työtä tekee, kun saman rahan saa työtä tekemättä. Eikä tarvitse kulkea aamu aikaiseen työmatkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Asia jota kokoomus ei käsitä.
Mitä pienemmäksi painettu palkka sitä lähempänä se on tukia. Ja kokoomuksen ratkaisu ei ole nostaa palkkoja vaan pienentää tukia – jolloin työ on yhä enemmän orjuuttava-kiristävä ja elämä sekä työssä että muuten paskaa – kun taas palkkoja nostamalla sekä työ että vapaa-aika olisi kivempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa elämästä on tehtävä valtion toimesta iloista ja mukavaa.
Surut pois ja ilo irti olkoon tavoitteemme!
Jos työnteko tuntuu jonain päivänä ikävältä ja raskaalta voi lähteä kotiin rentoutumaan. Tämän voisi sisällyttää työehtosopimuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Millaiset edellytykset hallituksella on, näin leikkimielisesti nostaisin esille sen, että hallitukset yleensä joutuvat pyörtämään omat ennakkokäsityksensä reagoimalla maailmantapahtumiin.
Vuonna 2015 Perussuomalaisten ollessa hallituksessa saimme maahamme kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita Lähi-Idästä. Marinin vasemmistoenemmistöinen hallitus taas liitti Suomen Natoon ja kohotti merkittävästi puolustusmenoja sekä päätti rakentaa aidan itärajalle.
Toisin sanoen epäilen vahvasti, että Orpon hallitus tulee kohottamaan sosiaalisia tulonsiirtoja sekä korottamaan veroja, heikentämään ruotsin kielen asemaa ja lisäämään maahanmuuttoa. Unohtamatta toki maallistumisen lisäämistä…
No, vuonna 2019 hallitusta muodostettaessa edessä näytti olevan nousukausi, aivan kuin Sorsan (72-75) ja Vanhanen II:n (2007-2010) aikoihin. Nyt hallituskauden 2023-2027 aikana (olettaen että hallitus pysyy kasassa koko vaalikauden ajan) edessä voi olla hyvinkin kitukauden sijaan vihreän siirtymän ja tekoälyn aiheuttama kasvubuumi. Venäjän markkinat taas voivat avautua hyvinkin yllättäen vaikka tätä mahdollisuutta ei luonnollisesti saisi nostaa esille. (Itse toivoisin, että pakotteita jatkettaisiin riittävän pitkään mutta en usko tähän mikäli sodassa päädytään jonkinlaiseen rauhaan tai tulitaukoon, rahan houkutus lienee liian suuri.)
Joka tapauksessa hallitus pitkälti lähinnä reagoi ulkoisiin odottamattomiin tapahtumiin ja yrittää olla proaktiivinen. EU-päätöksenteossa Suomen passiivisuus tullee myös jatkumaan, jolloin tässäkin olemme matkustajan, emme kuskin paikalla. Olen iloinen, jos toisin käy, mutta en oikein jaksa uskoa tähän skenaarioon.
Ilmoita asiaton viesti
Kovaa leikkiä tulee hallituksella olemaan.
Puolueitten ideologiat tulevat vahvemmin esiin kuin tuolla viisikkohallituksella, joka kuherteli keskenään.
Lähivuosina venyy ja paukkuu politiikan tasollakin. ”Kaikki on mahdollista, mutta mikään ei ole varmaa”, on postmodernin kulttuurin määritelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Orpon hallitus joutuu pakon edessä rajuihin yhteiskunnallisiin leikkauksiin, ja saa automaattisesti vihat niskoilleen.
Ilmoita asiaton viesti
…Minkä ”pakon…?”
– Kokee kuitenkin mentorinsa, Sipilän ”kohtalon…?”
Kolme ristiin naulittua Golgatalla: Sipilä, Orpo ja ja kolmas, jota juuri nyt en muista..?
– Ehkä marttyyri Räsänen…?
Ilmoita asiaton viesti
…Minkä ”pakon…?”
Suomen suuren ylivelkaantumisen aiheuttaman pakon edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä se sellainen pakko on, kun on joka taholta varoitettu leikkaamasta.
Rahaa saadaan noususuhdanteen aiheuttamast talouden kasvusta ja vihreän siirtymän tuomista miljaardi luokan tilauksista. Ja silloin olemme johtava
cleantech:in osaaja maailmassa. Hyvä siinä orpon pollotella ja vedellä henkseleitä.
Ilmoita asiaton viesti
Haaveilla toki saa
Ilmoita asiaton viesti
Sitä sosialismi parhaillaan on, toiveajattelua tulevasta nousukaudesta, joka pyyhkäisee huolemme pois.
Ilmoita asiaton viesti
Orpo and Purra inherited a bankrupt country in debt
Need to lower taxes cut red tape like Reagan did after Jimmy Carter
Immigration needed to attract talent requires lower taxes and better pensions or immigrants coming are only asking for help while talent goes to US UK
Ilmoita asiaton viesti
On muutamia asioita, joita Marinin hallitus osaamattomuudellaan tuhosi ja joita on mahdotonta saada korjattua neljän vuoden aikana. Näitä ovat terveydenhuolto ja hoiva, koulutus ja tiet. Uuden hallituksen on keskityttävä maan talouden parantamiseen ja mainittujen epäkohtien jonkin asteiseen parantamiseen.
Yle on nähnyt tärkeäksi kaivaa Jyri Häkämies kertomaan kansalle ja uudelle hallitukselle viisauksiaan. Häkämiehen osaamiset ja neuvot valtion omaisuuden myymisestä pitää kuitenkin sivuuttaa. Hänen osaamisestaan on jo järkyttäviä kokemuksia. Jyri myi valtion omistamat n. 35 000 milj. euron arvoiset fosforikaivokset 207 milj. eurolla norjalaisille.
Ilmoita asiaton viesti