Pandoran opetuksia

On vaikea löytää toista hallintoa, jonka jäljiltä maan rikkauksien ja tavallisten kansalaisten elintason ero olisi revennyt yhtä suureksi kuin Putinin Venäjällä. Tätä voidaan pitää yhtenä osoituksena siitä, millaisia mestarivarkaita Putin mafioineen ovat.

Varastamisen taito ei näy vain tekijäjoukon tileille veroparatiiseihin virtaavina miljardeina, vaan myös politiikassa. Tuo joukko on onnistunut anastamaan merkittäviä maa-alueita Georgialta ja Ukrainalta sekä edistämään projektiksi ottamansa Donald Trumpin nousua USA:n presidentiksi.

Menestykset kasvattavat ruokahalua. Siksi mafia etsii todennäköisesti nytkin uusia sopivan kokoisia haasteita. Joukkoon voi kuulua myös meidän maamme, joka oli vielä runsaat sata vuotta sitten osa Venäjää ja jonka Stalin ja Hitler määrittelivät Venäjän etupiiriin kuuluvaksi. Kremlin isäntä ei ole lakannut olemasta käärmeissään Venäjän viime vuosisadalla kokemista menetyksistä.

Normaalioloissa Kreml tuskin etenee tavanomaista poliittista ja taloudellista painostusta ja diskreettiä sisäpoliittista vaikuttamista pidemmälle. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos kansainvälinen tilanne kriisiytyy esimerkiksi Taiwanin hallintaa koskevien kiistojen seurauksena niin, että johtavat länsivallat asevoimineen joutuvat suuntaamaan kaiken huomionsa Aasiaan. Suomi on tuolloin houkutteleva kohde etenkin sen vuoksi, että emme ole Naton jäsenmaa eivätkä järjestön yhteiset puolustusvelvoitteet ulotu koskemaan meitä samalla tavoin kuin esimerkiksi Baltian maita.

Suomen haltuunottoon ei lähdetä enää edes kansainvälisen kriisin oloissa vain jyristämällä panssarein rajan yli. Jos määräysvallan hankkimiseen tähdätään, operaatio valmistellaan huolella etukäteen muun muassa massiivisella tiedustelutietojen kokoamisella ja lähettämällä tänne etukäteen valmiusjoukkoja turisteiksi ja Suomessa työskenteleviksi siviileiksi naamioituneina. Ennen h-hetkeä medioihin ja someen syötettäisiin runsaasti disinformaatiota. Sen koittaessa karhukoplan miehiksi naamioitu porukka tulisi ehkä valtioneuvoston linnaan varoittamaan hallituksen jäseniä välittömästä terroriuhasta ja ohjaamaan heidät turvatiloihin, joista tehtäisiin alkuun heidän säilytyspaikkansa. Keskeiset mediat otettaisiin haltuun ja suomalaisiin lentotukikohtiin lähtisi varoitus vääristä hälytyksistä. Niiden vuoksi tietojen oikeellisuus pitäisi aina varmistaa ”pääesikunnasta” ennen hälytyksiin reagoimista.

Näin voitettaisiin aikaa ja luotaisiin sumuverho, jonka suojassa venäläiset erikoisjoukot pääsisivät miehittämään keskeiset avainkohteet yllättäen ja lähes kokonaan taisteluitta. Panttivangeiksi joutuneiden suomalaisten päättäjien ja viranomaisten yhteistyöhalukkuutta kasvatettaisiin muun muassa uhkaamalla energiahanojen katkaisemisella. Kuohuksissa olevaa läntistä Eurooppaa uhattaisiin joukkotuhoaseilla, jos Venäjän toimiin puututaan sotilaallisesti.

Kansainvälisen kriisin ollessa päällä perinteiset solidaarisuuden vakuuttelut unohdettaisiin. Jokainen sotilaallinen mahti tekisi kylmän reaalipoliittisia laskelmia siitä, mihin itse kunkin voima ulottuu ja kuinka paljon resursseja kannattaa suunnata erilaisiin kohteisiin. Laskelmat saattaisivat hyvin päätyä Suomen jättämiseen hampaita kiristellen osaksi Kremlin reviiriä, jolloin resurssit voidaan keskittää oleellisempiin kohteisiin.

Pölyjen laskeuduttua Suomi jatkaisi elämäänsä päällisin puolin melko entiseen tapaan, mutta päättäjien paikat täytettäisiin Kremlin bulvaaneilla, mediat pakotettaisiin rähmälleen ja Putinin mafia hankkisi itselleen ratkaisevan määräysvallan kaikissa merkittävissä suomalaisissa yrityksissä. Samalla mafia todennäköisesti täydentyisi muutamalla uudella suomalaisjäsenellä.

Tämä on tietenkin vain yksi mahdollinen spekulaatio, ja mestarivarkaiden ominaisuuksiin kuuluu kyky kehitellä uusia yllätysmomentteja. Liikaan sinisilmäisyyteen ei kuitenkaan kannata heittäytyä edes nyt, vaikka mitään välittömiä uhkia ei olisikaan näköpiirissä.

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu