Pirullisen tarkkaa kalibrointia

Helsingin Sanomat kertoo tänään siitä, kuinka erimielisyys koronatoimista on ajanut Marinin hallituksen ja pormestari Jan Vapaavuoren välirikon partaalle. Ylipäätään tuntuu siltä kuin paholainen leikkisi meillä ihmisillä yrittäen virittää koronaviruksen sellaiseksi, että se myrkyttäisi mahdollisimman tehokkaasti ihmisten välisiä suhteita. Eikä vain Suomessa, vaan maailmanlaajuisesti.

Korona leviää tällä hetkellä maailmalla niin, että päivittäin uusia tartuntoja tulee noin puoli miljoonaa ja tautiin menehtyvien määrä kasvaa noin viidellä tuhannella. Koska epidemia on vielä selvästi laajentumisvaiheessa, mihinkään lepsuiluun siihen suhtautumisessa ei ole varaa. Toisaalta pahimmat uhkakuvat kuolleiden ja tehohoitoon joutuvien määrien kasvusta eivät ole toteutuneet, vaan etenkin nuorempien ikäluokkien keskuudessa tartunnan vaikutukset voivat jäädä melko lieviksi.

Näillä näkymin korona ei siis ole muodostumassa sata vuotta sitten koetun espanjantaudin veroiseksi vitsaukseksi. Mitään varmuutta ei kuitenkaan ole siitä, etteikö pandemia voisi vielä pahentua oleellisesti nykyisestä.

Juuri tällaisena korona jakaa ihmiset todella tehokkaasti kahteen leiriin: yhtäältä niihin, jotka kannattavat kasvomaskien laajaa käyttöä ja muita aktiivisia varotoimia, sekä toisaalta niihin, jotka eivät haluaisi antaa viruksen häiritä liiaksi ihmisten normaalia elämää. Molemmat tahot löytävät riittävästi järkeenkäyvän kuuloisia argumentteja näkemystensä tueksi. Vähemmän järkeenkäyvät näkemyksetkään eivät joudu kärsimään kannattajien puutteesta.

Yksi seuraus tästä on uhmakas arkikäyttäytyminen, sen osakseen saama äänekäs paheksunta, sääntöjen valvojien ja rikkojien välinen hippasillaolo sekä niin hallitusten epäonnistumisia kuin rajoituksia vastustavien mielenosoitusten puhkeaminen eri puolilla maailmaa.

Pisteenä i:n päälle paholainen keksi tartuttaa koronan USA:n presidentinvaalien alla Donald Trumpiin, joka kuitenkin saatiin tropattua nopeasti takaisin kiertuekuntoon. Nyt ukko kiertää vaa’ankieliosavaltioissa julistaen kuolleista ylös nousseen Jeesuksen tavoin henkilökohtaista voittoaan kiinalaisviruksesta. Samalla hän lupaa muillekin amerikkalaisille vapahduksen vitsauksesta lääke- ja rokotekehityksen nopean etenemisen ansiosta.

Viesti vetoaa sen verran monen amerikkalaisen tuntemuksiin ja toiveisiin, että gallup-takamatkastaan huolimatta Trump voi vielä yllättää ja nousta liivijengien, ääntelaskijoiden, oikeusministerinsä ja korkeimman oikeuden tuella presidentinvaalin voittajaksi.

Todella pirullista!

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu