Posti opettaa

Tuntuu kuin kukaan ei enää juuri muistaisikaan Postin lakkoa. Sen sijasta julkisuutta on noussut hallitsemaan vanhoillisen Suomen poliittinen hyökkäys pääministeriä ja hänen liian edistykselliseksi koettua hallitustaan vastaan. Pääministerin ja erostaan ilmoittaneen omistajaohjausministerin epäjohdonmukainen toiminta Postin työehtokiistassa tarjoaa mainion tilaisuuden iskeä aikana, jolloin Perussuomalaisten kannatus on ennätyskorkealla ja hallituksen suosioluvut ovat alamaissa.

Hyökkäyksen kärkipelaajana on Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, mutta Keskustan vanhoilliset voimat painostavat voimakkaasti myös Katri Kulmunia kieltämään tukensa Antti Rinteelle. Jussi Halla-aho tyytyy lähinnä myhäilemään taustalla toisten tehdessä varsinaiset työt hänen puolestaan.

Hyökkäys ei ole tässä tilanteessa paras puolustus. Antti Rinteen on paras tunnustaa rehellisesti, että hallitus omistajaohjausministereineen ei alkuvaiheessa ilmaissut selkeästi valtio-omistajan vastustavaa kantaa Postin liikkeenluovutus- ja työehtokaavailuihin, vaan yhtiön kilpailukyvyn parantamistarpeisiin suhtauduttiin ymmärtävästi. Linja tiukentui vasta työtaistelutilanteen kärjistyttyä. Tilanne vaikeutui edelleen Postin johdon ja valtion omistajaohjausyksikön johtajien virkamiesten asetuttua julkisesti vastustamaan päämiestensä eli ministerien linjauksia ja pääministerin ryhdyttyä vaatimaan vähemmän harkitusti ylipäätään kaikenlaisen työehtoshoppailun kieltämistä.

Tässä tilanteessa omistajaohjausministerin ero ei riitä, vaan myös pääministerin on syytä pahoitella puutteellisen tiedonkulun ja epäjohdonmukaisen toiminnan aiheuttamia haittoja kaikille osapuolille. Samalla hallituksen on syytä selventää keskinäisin neuvotteluin nykykoalition varsinainen linja omistajaohjauksessa yleisesti ja erikseen Postin osalta. Lisäksi on varmistettava, että valtio-omistajan tahto välittyy jatkossa riittävän selkeästi myös omistajaohjausyksikön johtavien virkamiesten ja yhtiöiden hallitusten jäsenten kautta yhtiöiden toimivan johdon ja henkilöstöryhmien tietoon.

Palta ja PAU ovat Postin työkiistan sopiessaan antaneet mallin siitä, miten vaikeatkin ongelmat kyetään ratkomaan silloin kun päämäärä on yhteinen. Rauhoittunut työilmapiiri antaa puolestaan nostetta Postin tulospyrkimyksille. Tästä kannattaisi ottaa oppia myös Rinteen hallituksen selvittäessä yhteistyöongelmiaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu