Putinin vaihtoehdot

Venäjän presidentillä on tällä hetkellä kolme vaihtoehtoista etenemisreittiä kohta kaksi ja puoli vuotta jatkuneessa ”sotilaallisessa erikoisoperaatiossaan”. Näitä ovat 1) sodan jatkaminen nykyisellään tavoitteena Ukrainan sotilaallinen nujertaminen niin, että Putin pääsee sanelemaan ehdot taistelujen lopettamiselle; 2) neuvottelut taistelujen lopettamisesta nykyisten rintama-asetelmien pohjalta, jolloin Putin joutuisi tinkimään merkittävästi sodalle asettamistaan tavoitteista sekä 3) turvautuminen shokeeraavaan iskuun taktisia ydinaseita käyttäen Ukrainan johdon ja sen läntisten tukijoiden pelästyttämiseksi niin, että nämä taipuvat saman tien Putinin ehtojen mukaiseen sopimukseen taistelujen lopettamisesta.

Vaihtoehto 1: sodan jatkaminen nykyisellään

Tämän vaihtoehdon ongelmana on se, että kesä menee kohta ohi ilman että Venäjän joukot saisivat aikaiseksi mitään todellista läpimurtoa. Jo nykyisen momentumin säilyttäminen kuluttaa valtavasti ihmisiä ja kalustoa, joita kumpiakin on yhä vaikeampi korvata. Ukrainan kyky vastahyökkäyksiin ja iskuihin Venäjän selustaan paranee sen saadessa länneltä kehittyneempää välineistöä käyttöönsä. Uusien sopimussotilaiden rekrytoiminen käy koko ajan kalliimmaksi ja yleisiin kutsuntoihin turvautuminen olisi poliittisesti vaikeaa. Rintamalla vallitsevien olosuhteiden aiheuttama tyytymättömyys lisääntyy. Ukrainan operaatio Kurskissa on paljastanut, miten ohueksi Venäjä on jättänyt oman alueensa puolustuksen. Syksyn mittaan inflaatio alkaa kiihtyä, mikä ajaa ihmiset protestoimaan. Huono sotamenestys kalvaa sotilaallisena supervaltana itseään mainostavan Venäjän ja sen johdon uskottavuutta maailmalla.

Putin voi silti yrittää jatkaa sotaansa kutakuinkin nykyisellään USA:n marraskuiseen presidentinvaaliin saakka sillä odotuksella, että Trump voittaa vaalin ja sopii virkaan astuttuaan Putinin kanssa Ukrainan luovuttamisesta Venäjän etupiiriin. Trumpin voitto uhkaa kuitenkin hiipua käsistä Elon Muskin ja Kremlin trollien hänelle antamasta sivustatuesta huolimatta. Tällöin Putinin mahdollisuudet sodan voittamiseen ja myös oman asemansa säilyttämiseen heikentyisivät merkittävästi.

Vaihtoehto 2: suostuminen neuvotteluihin sodan lopettamisesta

Kiinan, Intian ja monen muun Venäjän tärkeän yhteistyökumppanin johtajat haluavat sodan Ukrainassa päättyvän niin, että myös alueen viljatoimitukset maailmalle saataisiin jälleen toimimaan normaalisti. Venäläiset olisivat iloisia, jos he saisivat rintamalle lähetyt perheenjäsenensä elävinä takaisin, talouden resurssit ohjattaisiin palvelemaan jälleen siviilielämän tarpeita, evakuoidut pääsisivät koteihinsa ja pakotteista päästäisiin eroon. Nykyisen taistelutilanteen pohjalta Putinin olisi kuitenkin käytännössä mahdoton saavuttaa sellaista neuvottelutulosta, joka vastaisi edes jollakin tavoin hänen sodalle asettamiaan tavoitteita.

Tämän vuoksi Putin pyrkii todennäköisesti kitkuttamaan ainakin USA:n presidentinvaaliin saakka ennen kuin hän on valmis harkitsemaan tämän vaihtoehdon valintaa.

Vaihtoehto 3: shokkistrategia

Vaikka suurvaltojen ydinvarustelussa on pyritty kauhun tasapainon ylläpitämiseen, Venäjä uskottelee saavuttaneensa tilapäisen etulyöntiaseman uusien ”superaseidensa” avulla. Niiden toimivuudesta ei ole yhtä suurta varmuutta kuin siitä, että Venäjällä on nykyisin käytettävissään paljon länttä suurempi määrä konventionaalisen sodankäynnin tueksi tarkoitettuja taktisia ydinaseita. Taktisten ydinkärkien tuhovoima on strategisia ydinaseita pienempi, mutta selvästi suurempi kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen toisen maailmansodan loppuvaiheessa Hiroshimaan ja Nagasakiin pudottamilla pommeilla. Jotkin tahot Venäjällä haluaisivat maansa tekevän niillä shokeeraavan iskun, joka ajaisi Ukrainan ja lännen havittelemaan pikaista rauhaa Putinin sanelemilla ehdoilla.

Vaihtoehdon houkuttelevuutta heikentää kuitenkin tietoisuus siitä, että länsi tulisi reagoimaan erittäin voimakkaasti tällaiseen iskuun. Reaktio voisi tulla jo iskua valmisteltaessa, jos toimia ei kyetä salaamaan riittävän tehokkaasti. Myös koko kansainvälinen yhteisö – Kiina mukaan luettuna – tuomitsisi jyrkästi tällaisen sodan eskaloinnin. Siten vihreän valon näyttäminen taktisten ydinaseiden käytölle voisi hyvin jäädä Putinin viimeiseksi teoksi, eikä diktaattori näytä ainakaan toistaiseksi menettäneen itsesuojeluvaistoaan.

*

Tämän pohdinnan pohjalta oletan Putinin pyrkivän jatkamaan nykyisellä strategialinjallaan ainakin USA:n presidentinvaaliin saakka. Jos Kamala Harris päätyy tuon vaalin voittajaksi, hyökkäyssodan jatkaminen käy vaikeaksi. Samalla Venäjällä lisääntyvät paineet Putinin vaihtamiseksi johtajaan, joka kykenee lopettamaan hänen aloittamansa sodan. Tuomiopäivän vaihtoehtoakaan ei kuitenkaan voida sulkea pois niin kauan kuin venäläisellä nykyfasismilla on mahdollisuus vaikuttaa maan ydinaseiden käyttöön.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu