Shokkiuutinen Kiinan väestökehityksestä
Kiinan viranomaiset ilmoittivat vähän aikaa sitten maassa syntyneen viime vuonna 10,04 miljoonaa lasta. Luku oli noin 15 prosenttia alhaisempi kuin vuoden 2019 11,79 miljoonaa syntymää. Osasyyllisenä poikkeuksellisen alhaiseen lukuun pidetään koronavirusepidemiaa ja sen aikaisia poikkeusjärjestelyjä. Tänä vuonna syntymien määrä saattaa nousta jonkin verran korkeammaksi, sillä muusta maailmasta poiketen virus on saatu Kiinassa jo varsin hyvin hallintaan ja elämä on muutoinkin palaamassa normaaleihin uomiinsa.
Toisaalta kannattaa ottaa huomioon, millaisen mittakaavan muutoksesta on kyse suhteessa maan ennakoituun yleiseen väestökehitykseen. Kiinan työikäinen väestö kasvoi vuosien 1975-2015 välisenä aikana nopeasti, vajaasta 520 miljoonasta runsaaseen 1020 miljoonaan. Samaan aikaan työvoimaa virtasi runsain mitoin maaseudulta ja vanhoista valtionyrityksistä uusiin paljon tuottavampiin toimintoihin. Tämä mobilisaatio siivitti maan talouden vuosikymmeniä kestäneeseen kasvuräjähdykseen.
Samaan aikaan Kiinassa harjoitettiin kuitenkin hyvin julmaa syntyvyyden säännöstelyä, jonka seurauksena vuosittain syntyvien lasten määrä putosi 1990-luvun noin 25 miljoonan tasolta viime vuosikymmenen runsaaseen 17 miljoonaan. Sukupuolen mukaisen valikoinnin tuloksena tyttölapsia on syntynyt paljon poikia vähemmän. Vaikka rajoituksia on myöhemmin lievennetty, syntyvyyden laskun odotetaan jatkuvan tulevaisuudessakin niin, että tämän vuosikymmenen aikana vuosittaisten syntymien määrän on ennustettu putoavan selvästi alle 15 miljoonaan.
Nuorten ikäluokkien pienentymisen seurauksena Kiinan työikäisen väestön määrä kääntyi laskuun viime vuosikymmenellä. Tällä vuosikymmenellä pudotuksen määräksi arvioidaan YK:n ennusteen mukaan runsaat 25 miljoonaa, ensi vuosikymmenellä lähes 90 miljoonaa ja seuraavalla noin 60 miljoonaa. Tämä tulee rajoittamaan oleellisesti Kiinan talouskasvun mahdollisuuksia senkin vuoksi, että maaseudulta ja tuottamattomista valtionyrityksistä ei enää löydy alihyödynnettyjä reservejä entiseen tapaan. Iso merkitys on myös yli 65-vuotiaiden määrän odotetulla kaksinkertaistumisella – runsaasta 170 miljoonasta yli 340 miljoonaan – seuraavien kahden vuosikymmenen aikana. Tämän vuoksi kasvava osa niukentuvista työvoimaresursseista joudutaan sitomaan hoivatyön tehtäviin.
Nämä ennusteet ovat perustuneet siihen olettamukseen, että esimerkiksi vuosien 2019-2020 aikana Kiinassa olisi syntynyt runsaat 30 miljoonaa lasta. Nyt viranomaisten tuona aikana rekisteröimien syntymien määrä on kuitenkin jäänyt vain vajaaseen 22 miljoonaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuosina 2034-35 työiän saavuttavien nuorten määrä jää lähes kymmenen miljoonaa ennakoitua pienemmäksi. Samalla työikäisen väestön kokonaismäärä tulee supistumaan selvästi arvioitua nopeammin varsinkin jos epänormaalin alhaiseksi koettu syntymien määrä jää pysyväksi ilmiöksi.
Väestöllisten resurssien näin nopea ehtyminen on valtava haaste maata autoritaarisesti hallitsevalle kommunistijohdolle, jonka keskeisenä tavoitteena on Kiinan nostaminen lähivuosikymmenten aikana Yhdysvaltojen ohi maailman taloudellisesti ja sotilaallisesti johtavaksi supervallaksi.
Maailmanlaajuisesta näkökulmasta Kiinan syntyvyyden laskun voidaan tietenkin ajatella helpottavan planeettamme liikakansoituksen ongelmia. Lisäksi työikäisten määrän ennakoidaan kasvavan joka tapauksessa esimerkiksi Afrikassa ja Etelä-Aasiassa sen verran, että Kiinan on helppo täydentää omia reservejään kasvattamalla työperäistä maahanmuuttoa. Ongelmaksi tässä kohdin muodostuu kuitenkin se, että Kiina on esimerkiksi Yhdysvalloista poiketen ollut kaukaisista ajoista lähtien kulttuurisesti hyvin sisäänpäinkääntynyt yhteiskunta, jossa on suhtauduttu epäluuloisesti kaikkeen ei-kiinalaiseen. Maan nykyinen kommunistijohto ei ole osoittanut minkäänlaista halua irtautua tästä perinteestä, vaan on pikemmin vahvistanut sitä.
Taloudelliset realiteetit pakottavat Kiinan kuitenkin lisäämään merkittävästi työperäistä maahanmuuttoa. Ilman radikaaleja poliittisia muutoksia pelkään maahan tulevan ulkomaisen työvoiman aseman muodostuvan hieman samankaltaiseksi kuin se on nykyisin pitkälti ulkomaisen työvoiman varassa talouttaan pyörittävissä Persianlahden maissa. Varsinkin suoritustason työtä tekeviä tullaan pitämään tiukasti erillään maan kantaväestöstä, heidän oikeutensa ovat hyvin rajattuja ja kaikkia heidän toimiaan valvotaan tarkasti. Yhteiskuntaan integroitumisen sijasta ihmisten odotetaan tekevän työnsä ja palaavan sen jälkeen takaisin kotimaihinsa.
Tällainen kehitys tulisi toteutuessaan muuttamaan aika oleellisesti sekä kiinalaista yhteiskuntaa että sitä kuvaa, joka muulla maailmalla on Kiinasta kansainvälisen järjestelmän toimijana. Kuva ei tulle olemaan kaunis maan vuosi vuodelta lisääntyvästä mahdista huolimatta.
Kiinassahan on pitkälti käytännössä kumottu yhden lapsen politiikka eikä sitä maaseudulla koskaan samalla tavalla valvottu kuin kaupungeissa, joissa toisesta lapsesta sakotettiin raskaalla kädellä.
Kiinassa on kuitenkin vapaa aborttimahdollisuus kaikille halukkaille, mikä on omiaan myös myötävaikuttamaan syntyvyyteen.
Pohjimmiltaan syntyvyyden aleneminen samalla kun lapsiluvun lakisääteisestä rajoittamisesta ollaan luopumassa osoittaa, että globaalin väestöräjähdyksen ratkaisu on ennen kaikkea koulutuksen ja elintason nousu. Saattaa kuulostaa paradoksaaliselta kun ajattelee lapsista aiheutuvia kustannuksia, mutta näin se on ollut aina ja kaikkialla.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Kuikka, juuri näin, koulutuksen ja elintason nousu on vähentänyt syntyvyyttä ensin Euroopassa ja sitten mm. Aasiassa. Väestötieteilijät arvioivat maapallon väestön määrän pysähtyvän jonnekin 10-11 miljardin tasolle, jonka jälkeen se kääntyy laskuun. Tällä laskullakin tulee toki olemaan ongelmansa, koska se merkitsee ennen kaikkea työikäisen väestön osuuden laskua tietyllä aikavälillä kun väestö vanhenee. Aikanaan ylösalaisin oleva väestöpyramidikin sitten tasapaksuuntuu
Olen tätä koittanut selittää niille persuille ja persumielisille (etunenässä eräs J.H.), jotka tolkuttavat maailman kaikkien ongelmien perussyynä olevan hillittömästi kasvavan väestön. Väestö kasvaa nyt eniten Afrikassa, mutta jos ja kun afrikkalaisten koulutustasoa ja elintasoa saadaan nostettua, niin väestönkasvu pysähtyy ja kääntyy aikanaan laskuun myös siellä.
Ilmoita asiaton viesti
Opetan tässä nyt kertauksena Näräsen poikaa, että hän vähän sivistyy maailmanmenosta.
Ihmiskunnan kaikki merkittävät ongelmat johtuvat liian suuresta väestöstä. Väestön riittävään pienentymiseen menee vuosisata.
Näitä liikaväestön tuomia ongelmia ovat asuintilan ja viljelysmaan loppuminen, maaperän köyhtyminen, pohjavesien vajoaminen, puhtaan veden puute, epidemiat, ilmasto-ongelmat, muu saastuminen, merien roskaantuminen ja koralliriuttojen tuho, luonnonvarojen loppuminen, kalakantojen kutistuminen, nälänhätä, köyhyys, sodat, pakolaisuus, heikko infra, heikko koulutus ja terveydenhoito, naisten heikko asema, lapsityövoima, rikollisuus ja kv. huumekauppa.
Kehitysmaiden väestön kasvaessa nykyisestä 7,8 miljardista vaikkapa 11 miljardiin kasvavat ongelmat entisestään. Kun näiden maiden kulutustaso samalla nousee voi Näränen muuttaa perheineen soputelttaan asumaan happinaamarit päässään. Siellä saavat sukunne tulevatkin polvet odotella vaarinsa ennustusta väestön pienentymisestä ja luonnon toipumisesta.
Ilmaston saastuminen, lämpeneminen ja siirtolaismassat pitävät edellisestä huolen.
Toivoisin kaltaistesi joutuvan koulutusmielessä asumaan edes muutaman vuoden elämästään useissa kehitysmaissa, jotta tyhmien näkemysten esittäminen vähenee ja perustuu kokemukseen ja tietoon mielipiteiden sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen, tuo 11 miljardia on väestötutkijoiden arvio siitä mihin maapallon väestö tulee kasvamaan ennen kuin alkaa vähetä. Olen nämä asiat sinulle jo pariin kertaan aikaisemmissa mielipiteiden vaihdoissamme selittänyt, mutta sinulle ei ole suotu ymmärrystä. Olet harvinaisen selvä todiste siitä miten tyhmyys ja kuvitelma omasta erinomaisuudesta voivat yhdistyä samassa ihmisessä. En viitsi kanssasi alkaa taas väittelemään, kun et pysty vastaanottamaan normaalia argumentointia. Kirjoita nyt tähän vastaukseksi jotain viisasta, äläkä unohda sanaa lapsellinen 😀
Ilmoita asiaton viesti
”väestöräjähdyksen ratkaisu on ennen kaikkea koulutuksen ja elintason nousu”
Näin juuri. Jos naiset on koulussa ja töissä, niin lapsia kasvatetaan vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Käyttäisin ennemmin konditionaalia eli että koulutus ja elintason nousu olisivat globaalin väestöräjähdyksen ratkaisu, mutta Afrikassa niistä ei näy juurikaan merkkejä. Kiinan ongelma on päinvastainen, mihin vaikuttavat koulutuksen ja elintason nousun ohella myös muun muassa hedelmällisessä iässä olevien naisten vähäinen määrä ja lasten ylläpidon kalleus, Lisäksi tulee se, etteivät kaupungeissa työskentelevät vanhemmat pääse juuri näkemään lapsiaan, jos nämä joutuvat asumaan ja käymään koulunsa isovanhempien hoivissa kaukana maaseudulla. Hukou pakottaa heidät tällaisiin järjestelyihin.
”Vapaa aborttimahdollisuus” tuntuu kovin eufemistiselta ilmaisulta varsinkin niiden naisten kohdalla, joiden mahdollisella halukkuudella tai haluttomuudella aborttiin ei ole mitään vaikutusta viranomaisten ratkaisuihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Käyttäisin ennemmin konditionaalia eli että koulutus ja elintason nousu olisivat globaalin väestöräjähdyksen ratkaisu, mutta Afrikassa niistä ei näy juurikaan merkkejä.”
Kyllä tästä näkyy Afrikassa hyvinkin merkkejä, monessa valtiossa syntyvyys on puolittunut muutamassa vuosikymmenessä. Syntyvyys jatkuu suurena siellä missä köyhyys vallitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Toki väestökehitys vaihtelee maittain, mutta kokonaisuudessaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa naisten keskimääräinen lapsiluku on pudonnut 1970-luvun huipputasolta eli noin 6,7:stä nykyiseen noin 4,6:en. Maailmanlaajuisesti lasku on ollut 5:stä noin 2,5:en, Kiinassa on tultu noin 6,3:sta runsaaseen puoleentoista – ja nyt ilmeisesti vielä reippaasti tuon tason alapuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Mielipiteesi on mielestäni täysin oikea. Näin asuessani Indonesiassa juuri mainitsemasi elintason nousun vaikutuksen perheiden lasten lukumäärään.
Tavalliset 5-7 lasta sisältävät perheet ovat vaihtuneet 2:n lapsen perheiksi.
Edelleen ovat vanhat perinteet voimassa, jossa vanhusten, omien vanhempien huolto ja hoito kuuluu lapsille. Vanhainkoteja ei juurikaan ole, eikä kyllä lasten tarhojakaan.
Elintaso nousee kaiken aikaa Indonesiassa ja sen huomaa esim uusien rakennusten määrässä ja laadussa.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se korona on voinut vaikuttaa 2020 syntyvyyteen? Onko helmi-maaliskuussa naimapuuhia harrastettu kovinkin paljon vähemmän?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys. Koronalla viimevuotista alhaista lukua on kuitenkin selitetty ja alkoihan pandemia Kiinassa muita maita aiemmin. Raskauden keskeytyksiinkin on saatettu turvautua poikkeusoloissa tavallista useammin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinahan aloitti koronatoimet tosi tiukasti heti alussa, mistä on jo vuosi.
Meidän oloissamme tietysti ihmisten sulkeminen kotiin saattaa lisätä syntyvyyttä, mutta Kiinassa parit ovat joutuneet olemaan paljolti erillään .
Ilmoita asiaton viesti
”sillä muusta maailmasta poiketen virus on saatu Kiinassa jo varsin hyvin hallintaan”
Kiitos, tämä huumori piristi muuten niin tylsää päivää.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinassa asuu vajaa viidesosa maailman väestöstä. Maassa rekisteröidään nykyisin runsaat kymmenkunta uutta virustartuntaa päivittäin, muualla maailmassa yli neljäsataa tuhatta. Viimeisen puolen vuoden aikana maassa on rekisteröity kaksi uutta koronaviruskuolemaa, maailmanlaajuisesti kuolleita tulee nykyisin runsaat kaksitoista tuhatta päivässä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, rekisteröity määrä on tämä. Mutta mikä lieneekään tartuntojen ja kuolemien todellinen määrä maassa joka on kuuluisa ikävien asioiden salaamisesta kasvojen menettämisen pelossa?
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan ongelma ei ole pienenevä väestönkasvu millään tavoin. Sen vaikutukset tuotannossa korvataan automaatiolla kuten roboteilla js tekoälysovelluksilla.
Miesten ja naisten eri suuri määrä ei sekään haittaa. Kaikki eivät halua mitään parisuhdetta ja perhettä riesakseen. Tämä suuntaus jatkuu kaupunkiympäristöissä. Erikseen asuminen ja vaihtuvat suhteet ovat osa muutosta.
Lisäksi muuttoliike Kiinasta kasvaa koko ajan. Erityisesti nuoret kiinalaiset ovat väsyneitä Kiinan ympäristöongelmiin ja ihmisten määrään. Heitä ei myöskään pidättele kotimaassaan sen kova poliittinen kuri ja keskushallinto.
Kilpailu hyvistä työpaikoista ja koulupaikoista on myös liikaa monille. Meillä ei EUssa ole mitään kokemusta kovasta kilpsilusyaja emme sitä osaa huomioida.
Ilmoita asiaton viesti
Yli 1,4 miljardin ihmisen maassa pelkkä väestönkasvun pieneneminen ei olisi ongelma, mutta väestön hallitsematon supistuminen on. Iso ongelma on myös väestön nopea ikääntyminen aikana, jolloin maa on elintasonsa puolesta vielä reippaasti jäljessä vauraista länsimaista.
Voin taata, että tyttöjen vähäinen määrä haittaa nuoria kiinalaismiehiä.
Muuttoliike Kiinaan ja Kiinasta pois on ollut maan kokoon verrattuna hyvin vähäistä. Se on kyllä totta, että hyvin koulutettujen kiinalaisten osaajien maastamuutto on lisääntynyt viime aikoina, vaikka Kiina samalla yrittää houkutella aktiivisesti esimerkiksi ulkomaille siirtyneitä kiinalaisia tutkijoita palaamaan takaisin kotimaahansa.
Ilmoita asiaton viesti