Slaavilaisen maailman ahdinko

Slaavilaisella maailmalla – jolla tässä yhteydessä tarkoitan lähinnä kolmea itäslaavilaista maata eli Venäjää, Ukrainaa ja Valko-Venäjää – ei ole mennyt viime vuosikymmeninä kovin hyvin. Niiden yhteenlaskettu väkiluku alentui vuosina 1992-2021 runsaasta 210 miljoonasta noin 196 miljoonaan. Vaikka tuohon ajanjaksoon mahtuu joitakin taloudellisesti hyviäkin vuosia, alue on jäänyt köyhäksi ja yhteiskunnallisilta instituutioiltaan kehittymättömäksi. Esimerkiksi viime vuonna alueen keskimääräinen markkinahintainen henkeä kohti laskettu bruttokansantuote ylsi hädin tuskin yli 10 000 dollarin, mikä jää maailman keskitason ja Kiinan alapuolelle.

Toki näissä maissa on esiintynyt erilaisia uudistumispyrkimyksiä Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien, mutta Venäjä on ajautunut Putinin johtaman mafiamaisen klikin määräysvaltaan. Myös Valko-Venäjä joutuu aktiivisesta demokratialiikkeestä huolimatta jatkamaan elämäänsä Aljaksandr Lukashenkon kovakouraisen sorron alaisuudessa. Vain Ukrainassa uudistusvoimat ovat voineet jatkaa työtään vuonna 2004 toteutetun oranssivallankumouksen ja kymmenen vuotta myöhemmin Maidan-liikkeen ponnistelujen ansiosta.

Naapurien demokratiapyrkimykset eivät ole kuitenkaan sopineet Putinin Venäjälle, joka valtasi jo vuonna 2014 Donetskin ja Luhanskin alueet määräysvaltaansa ja liitti Krimin itseensä. Kreml auttoi myös Lukashenkoa pitämään vallan itsellään opposition voittamista vaaleista huolimatta.

Slaavilaisen maailman ahdinko saavutti kokonaan uudet mittasuhteet Kremlin aloitettua täysimittaisen hävityssodan Ukrainaa vastaan runsaat kahdeksan kuukautta sitten. Sodan aikana Venäjän hallinto on muuttunut entistä avoimemmin fasistiseksi. Sota ja sitä seuranneet pakotteet ovat kuluttaneet valtavasti maan resursseja ja arviolta miljoona ihmisistä on lähtenyt ulkomaille välttyäkseen joutumasta rintamalle. Rakentaessaan uudelleen taloussuhteitaan Venäjä on ajautunut käytännössä Kiinan raaka-ainereservaatin asemaan. Itse sodassa Venäjä menettää joka päivä kasvavan määrän sotilaita kaatuneina ja haavoittuneina.

Kreml on pakottanut Valko-Venäjän avustamaan hyökkäystoimia Ukrainassa, minkä vuoksi pakotteet ja sotilaalliset toimet rasittavat entistä pahemmin myös tämän maan taloutta. Pahiten sodasta joutuu kuitenkin kärsimään Ukraina, jonka kaikki keskeiset asutuskeskukset ja elintärkeät infrastruktuurit ovat Venäjän jatkuvien pommitusten kohteena. Venäjän tavoin myös Ukraina menettää puolustustaistelussaan suuren määrän sotilaita. Miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet lähtemään sodan vuoksi ulkomaille ja Venäjä on pakkosiirtänyt satoja tuhansia ihmisiä miehittämiltään alueilta Venäjän puolelle. Venäjä ahdistaa Ukrainaa myös taloudellisesti muun muassa vaikeuttamalla maan viljakuljetuksia ulkomaille.

Pahimmat sodan tuhot voivat olla vielä edessäpäin. Taistelujen aikanaan päätyttyä rintaman molemmin puolin tulee olemaan suuri määrä pahasti vammautuneita ja traumatisoituneita ihmisiä ja omaisiaan menettäneitä perheitä. Taistelun raaistamat sotilaat tekevät paljon pahaa jälkeä vielä kotiuduttuaankin. Tällaisista jälkivaikutuksista tullaan kärsimään vielä vuosikymmenten ajan. Paljon aikaa tulee kulumaan myös sodan aiheuttamien materiaalisten ja ympäristötuhojen korjaamisessa. Koko slaavilainen maailma joutuu siten maksamaan valtavan hinnan Putinin suuruudehulluista suunnitelmista. Isona riskinä on demografisen kriisin syveneminen ja alueen jääminen myös taloudellisesti yhä pahemmin jälkeen muun maailman kehityksestä. Alueen suurin valtio Venäjä on ajautumassa pelkän Kiinan raaka-ainereservaatin asemaan.

Positiivisempi näköala voi kuitenkin avautua koko slaavilaisen maailman kehittymiselle, jos ukrainalaiset kykenevät torjumaan Putinin hyökkäyksen. Muutoksen veturina tulisi olemaan ukrainalaisen yhteiskunnan ja talouden määrätietoinen jälleenrakentaminen. Tällainen kehitys auttaisi todennäköisesti myös valkovenäläiset hankkiutumaan suhteellisen nopeasti eroon omasta diktaattoristaan ja käynnistämään maansa pitkään odotetun uudistumiskehityksen. Ennen pitkää Venäjälläkin kansalaiset ehkä syrjäyttäisivät Putinin väen vallasta ja ryhtyisivät rakentamaan uutta Venäjää, joka kunnioittaa naapureitaan ja luo hyvät suhteet kaikkiin suuntiin.

Toivottavasti tulemme vielä näkemään tällaisen slaavilaisen maailman. Ja mitä nopeammin, sen parempi.

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu