Suomen suurin maahanmuuttoriski

Viimeaikaiset uutiset Venäjältä kertovat maan asioiden olevan etenemässä nopeasti huonompaan suuntaan. Näin tapahtuu maan tärkeimpien vientiraaka-aineiden – öljyn, maakaasun, vehnän ja metallien – tämänhetkisestä hyvästä markkinatilanteesta huolimatta.

Entistä selvempää on, ettei Kremliin pesiytyneellä valtaryhmittymällä ole mitään aikeita luopua nykyisistä asemistaan ja niiden tuomista nautintaoikeuksista. Oppositio ajetaan yhä ahtaammalle ja mielenosoituksiin osallistuvia kohdellaan entistä karkeammin. Vaikka vaaleja vielä muodon vuoksi järjestetäänkin, niiden rooli on vain seremoniallinen. Kukaan ei enää edes kuvittele vallan voivan vaihtua demokraattisten vaalien seurauksena.

Seurauksena tästä on se, että valtaeliitti anastaa Venäjän rikkauksia entistäkin röyhkeämmin. Korruption syöpä leviää kaikkialle yhteiskunnassa ja instituutioiden toiminta rapautuu. Tavallisten kansalaisten elämisen ehdot muuttuvat aste astetta karummiksi, eikä tunnelin päässä näy valoa. Venäjää odottaa samanlainen vanhenevan diktaattorin alla elevän yhteiskunnan kohtalo kuin on koettu aiemmin esimerkiksi Papa Doc Duvalierin Haitissa ja Robert Mugaben Zimbabwessa.

Tämän kehityksen tuloksena yhä useamman toisinajattelevan tie johtaa Venäjällä vankilaan, hautaan tai ulkomaille. Myös monet vain parempaa elämää itselleen haikailevat venäläiset pyrkivät pois maasta. Ajan myötä lisääntyy riski yhteiskunnallisten olojen ajautumisesta kaaokseen esimerkiksi suuren mittakaavan katastrofin, kontrollista karkaavan epidemian tai eri valtaryhmittymien keskinäisten kiistojen kärjistymisen seurauksena.

Kiina tuskin tyytyy vain seuraamaan sivusta valtiollista kehitystä pohjoisessa naapurimaassa, jonka merkitys sen raaka-ainetoimittajana kasvaa koko ajan.

On siten hyvin mahdollista, että jossakin vaiheessa useille miljoonille venäläisille syntyy pakottava tarve päästä mahdollisimman nopeasti pois maasta. Valtaosa Venäjän väestöstä asuu maan läntisissä osissa, missä rajojen ylittämisen mahdollisuuksia on rajatusti. Kremlin aggressioiden seurauksena Georgia ja Ukraina eivät välttämättä ota vaikeuksiin joutuneita venäläisiä avosylin vastaan eikä vastaanottohaluja ole juurikaan enempää Natoon kuuluvissa Puolassa ja Baltian maissa.

Toki mekin haluamme suojella itärajaamme, mutta valtavan ihmismassan pyrkiessä rajan yli sen kiinnipitäminen ei ole mahdollista. Siten ei ole poissuljettua, etteikö maassamme olisi jossakin vaiheessa jopa miljoonan verran henkensä pitimiksi maastaan lähteneitä venäläisiä. Osa toivoo voivansa jäädä tänne ainakin joksikin aikaa, kun taas osa etsii mahdollisuuksia jatkaa eteenpäin.

Oman lisämausteensa tilanteeseen tuo se, että Kremlillä on suuren energiariippuvuutemme vuoksi mahdollisuus Suomen tehokkaaseen painostamiseen.

Jostakin syystä esimerkiksi Perussuomalaisten todennäköinen uusi puheenjohtaja Riikka Purra ei ole juurikaan puhunut tällaisista itärajamme takana muhivista riskeistä, vaikka hän muutoin pyrkii profiloitumaan maahanmuuton ja sen ongelmien realistisena erittelijänä.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu