Suomi – entinen Pohjoismaa?

Valtiovarainministeriön tuore raportti on synnyttänyt keskustelua siitä, onko Suomi tippumassa talouskehityksessään muiden Pohjoismaiden kelkasta (ks linkki).

Minua hämmästyttää eniten se, että asiasta keskustellaan vasta nyt. Olihan jo yli kymmenen vuotta sitten aika selvää, että Nokian vedon hiipuminen tulisi pudottamaan meidät monta sijaa alemmas kansainvälisen työnjaon hierarkioissa.

Yhtä lailla jo tulloin oli helppo nähdä, että Suomen panostukset tietoon ja osaamiseen perustuvaan kasvuun eivät täyttäneet niihin kohdistuvia odotuksia ja että emme menestyneet riittävän hyvin myöskään parhaista osaajista käytävässä kilpailussa. Näillä epäonnistumisilla on ollut iso vaikutus myös Nokian tähden hiipumiseen.

Nyt tilanteen korjaamiseen on lähdettävä aika pitkältä takamatkalta.

Tällä hetkellä lähtötilanteemme ei kuitenkaan ole ihan yhtä vaikea kuin vielä vähän aikaa sitten muun muassa sen vuoksi, että Suomi on ainakin toistaiseksi pärjännyt useimpia muita Euroopan maita paremmin koronan vastaisessa taistelussa. Olemme hoitaneet asioitamme myös muilta osin suhteellisen vastuullisesti, ja tasa-arvon toteuttamisessa olemme edelläkävijöiden joukossa.

Nykyoloissa meillä on siksi kaikki edellytykset houkutella maahamme lisää voimavaroja muualta maailmasta rakentamaan uudenlaista kestävää tulevaisuutta. Se ei kuitenkaan voi onnistua ilman nykyistä suurempaa avoimuutta ja kansainvälisempää orientaatiota. Myös omien voimavarojemme tehokkaampi mobilisointi on välttämätöntä.

Uuden kehitysvaiheen käynnistämiseen käytettävissä olevien resurssien määrä ei ole rajaton. Siksi niiden hyödyntämisessä on oltava tarkkana. Vielä enemmän kuitenkin tarvitaan rohkeutta ajatella asioita uusilla tavoilla. Sitä ei raportin laatineilla ekonomisteilla ole ollut vielä riittävästi, vaan raportin talousajattelu on monilta osin hyvin perinteistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu