Suomi isossa pelissä
Petteri Orpo, Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah tuskin ymmärtävät täysin, millaisen suurvaltapoliittisen kamppailun pelinappuloita he ovat varmistaessaan halllitusyhteistyön jatkon perussuomalaisten kanssa.
Viime aikoina demokratian ja universaalien ihmisoikeuksien nimiin vannovat liberaalit länsimaat ovat joutuneet puolustusasemiin Venäjän ja Kiinan syyttäessä niitä kaksinaismoraalista. Länsimaiden väitetään pyrkivän ylevien puheidensa turvin vain puolustamaan maailmanlaajuista hegemonia-asemaansa ja ajamaan itsekkäästi omia etujaan. Syytöksillään itäisten mahtien johtajat yrittävät estää demokratiaviruksen leviämisen omiin maihinsa ja rakentaa maailmanlaajuista länsimaiden vastaista liittoutumaa. Monet kutsuun myönteisesti vastanneet maat ovat Venäjän ja Kiinan tapaan korruptoituneiden kansallisten eliittien hallinnassa ja siksi kokevat demokratiavaatimukset uhkana omille asemilleen.
Samaan aikaan perinteinen liberaali ajattelu on joutunut puolustusasemiin myös länsimaiden sisällä. Monia niiden kansalaisia huolestuttaa se, millaisia uhkia nykyiset maailmanlaajuiset kehitystrendit aiheuttavat heidän asemalleen. Kiristyvän globaalin kilpailun ja ilmastonmuutoksen torjunnan nähdään vaarantavan heidän työpaikkansa, lisääntyvän maahanmuuton pelätään ajavan kantaväestön ja heidän kulttuurinsa yhä ahtaammalle ja myös rikollisuuden ja ääri-islamilaisen terrorin uhkien koetaan lisääntyvän. Siksi yhä useammat kansalaiset ovat olleet valmiit antamaan äänensä oikeistopopulistisille ja etnonationalistisille puolueille, jotka lupaavat suoraviivaisesti suojella kotimaisia työpaikkoja, sulkea rajat maahanmuuttajilta, tehostaa kuria ja järjestystä ja lopettaa veronmaksajien rahojen käyttämisen muiden maiden auttamiseen. Myös perinteiset puolueet ovat oman kannatuksensa säilyttämiseksi alkaneet omaksua piirteitä oikeistopopulistien retoriikasta ja niiden käytännön politiikka on alkanut muuttua samaan suuntaan.
Tällainen kehitys on erinomainen uutinen liberaalien länsimaiden vastaista rintamaa rakentavalle Kremlille. Putinin on helpompi vakuuttaa muiden maiden johtajille länsimaiden olevan juuri niin itsekkäitä oman edun tavoittelijoita kuin Venäjä on omassa propagandassaan väittänyt. Toki kehittyvien maiden johtajat ja niiden kansalaiset voivat omin silminkin havaita, että länsimailta aiemmin saatu apu on vähenemässä samaan aikaan kun heidän tuotteidensa tai heidän kansalaistensa pääsy länsimaihin ja niiden markkinoille muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Varmistaakseen länsimaissa toteutuneen poliittisen kehityksen jatkumisen myös tulevaisuudessa Kreml tukee avokätisesti länsimaiden oikeistopopulistisia ja etnonationalistisia liikkeitä. Kyse on sekä rahasta että erilaisista hybridisodankäynnin keinoista.
Meneillään oleva hegemoniakilpailu ei ole vielä itsestäänselvästi kääntymässä liberaalien länsimaiden tappioksi muun muassa sen vuoksi, että Venäjän katastrofaalinen epäonnistuminen Ukrainaa vastaan käynnistetyssä hyökkäyssodassa on heikentänyt oleellisesti maan ja sen johdon kansainvälistä uskottavuutta. Samaan aikaan Kiinan vuosikymmeniä kestänyt superkasvu on kääntymässä kohti vaikeasti korjattavaa stagnaatiota. Uhat ovat kuitenkin edelleen erittäin suuria varsinkin jos Kiinan renminbi syrjäyttää USA:n dollarin aseman maailman johtavana reservivaluuttana, Donald Trump palaa takaisin presidentin virkaan ja jos Nato ja EU alkavat murentua.
Oikeistopopulististen liikkeiden nousu voi muodostua uhaksi myös länsimaiden demokraattisille instituutioille. Ensi kuulemalta tällaisen arvion esittäminen voi kuulostaa kohtuuttomalta sen vuoksi, että näiden liikkeiden nousun taustalla on ollut tavallisten kansalaisten demokraattisissa vaaleissa omaehtoisesti – ja usein eliittien harmiksi – ilmaisema tuki niiden esittämille tavoitteille. Toisaalta monissa maissa melko tavanomaisin populistisin tunnuksin kannatusta keränneet puolueet ovat alkaneet siirtyä kauemmas oikealle ja radikalisoida selvästi politiikkaansa. Niistä on tullut entistä selkeämmin valkoisen miehen ylivaltaa tavoittelevia puolueita, jotka haluavat pystyttää uuden järjestyksen parlamentarismille ominaisten kannatusheilahtelujen estämättä. Siksi seuraavana askelena voi olla lisääntyvä politiikan ja sen korruptoituneisuuden arvostelu, kritiikin vaientaminen ja vallan lisääntyvä keskittäminen vahvalle johtajalle, jolla väitetään olevan suora yhteys kansan ”todelliseen” sieluun.
Siksi Petteri Orpon, Anna-Maja Henrikssonin ja Sari Essayahin antaessa tukensa yhteistyön jatkamiselle perussuomalaisten kanssa voimme päätellä myös Kremlin isännän laskevan tuloksen omaksi voitokseen.
Pitkä kirjoitus ilman toteamusta, että Orpo kuitenkin ymmärtää tärkeimmän eli vaalituloksen.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalituloksen mukaan 79,9 prosenttia äänestäjistä äänesti muita kuin perussuomalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ja 79,2 prosenttia muita kuin kokoomusta, 80,9 prosenttia muita kuin demareita, 88,7 muita kuin kepua, 92,9 muita kuin vassareita, 93 prosenttia muita kuin vihreitä jne.
Ilmoita asiaton viesti
Useimmissa Euroopan maissa valtavirtapuolueet kieltäytyvät yhteistyöstä radikaalin oikeiston kanssa. Siksi on järkevää verrata perussuomalaisten ja muiden puolueiden kannatusta keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Orpo varmaan on tullut informoiduksi tuostakin tiedosta.
Ilmoita asiaton viesti
Koskaan et muuttuaa saa – lauletaan muutaman vuosikymmenen takaisessa hitissä.
– maailma menee eteenpäin.
Läntinen ylivalta taitaa enää perustua uhkiin. ”Rakasta meitä tai joudut kauppasaartoon”…. Ei-lännettyneet kulttuurit taitavat kuitenkin kulkea omia polkujaan.
Ja kehityksen monisuuntaisuus yksinapaisuuden sijasta – se vasta on evolutiivisesti arvioiden hyvä ominaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Ylivallan tavoittelun tulos nykymaailmassa on joukkotuhoasein käytävä sota, joten en suosittele strategiaa kenellekään.
Mitkään varoitukset eivät kuitenkaan estä oikeistoradikaaleja tavoittelemasta valkoisen miehen ylivaltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistoradikaalit, arvioini mukaan, keskittyvät nykyään enemmän oman maansa ja maan heikko-osaisen väestönosann ongelmiin kuin vasemmisto tai suvaitsevaisto.
Trump oli diilintekijä. Obama ja Biden uhoavat sotivansa Taiwanin puolesta. Ja sähläävät ympäri maailmaa ”suojelemassa” kapinoivia maakuntia.Sotkeutuivat pohjoisen Afrikan kehitykseen.
Samaa toki teki Venäjä Ukrainassa. Siellä valkoinen mies kävi toista valkoista vastaan. Taas kerran.
Ranska, Italia ja Britannia Jenkkilän ohella kävivät 2000 -luvun alussa aikansa kuluksi pommittamassa Pohjoisen Afrikan maita.
****
Oikeistoradikalismi siis tuhoamassa maailman rauhaa ja aloittamassa ydinsotaa valkoisen ydinherruuden palauttamiseksi… no joo, en tunne Blairin, Bushin, Obaman, Ranskan herrojen saati Italian Mosjoiden ajatuksenjuoksuja.
– Ehkä he ylivaltaa tavoittelivat. Mutta eivät kai he oikeistoradikaaleja olleet?
Ilmoita asiaton viesti
Näkökulmakysymys.
En tiedä montako kertaa olen lukenut väitteen Suomessa vallalla olevasta natsihallituksesta (aika monta), mutta se on käytännössä identtinen Kremlin narratiivin kanssa.
Antin teksti toistaa samaa narratiivia vain jonkin verran peitellysti.
Ilmoita asiaton viesti
En ole huomannut Kremlin toistaiseksi kutsuneen Suomen nykyistä hallitusta natsihallitukseksi siten kuin se syyttää Ukrainan hallintoa. Ennemminkin se on lukenut Suomen Natoon liittymisestä lähtien vihamielisten maiden joukkoon.
Moinen nimitys ei kuulu minunkaan narratiiviini. Luonnehtisin nykyistä hallitusta oikeistoradikaalin ja maltillisempien porvarillisten puolueiden väliseksi koalitioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mm. Lauri Nurmi tuosta kirjoitti mutta en usko sinun oikeasti olevan tietämätön Kremlin narratiivista, miten länsimaiset liberaalidemokratiat ovat oikeasti äärioikeiston soluttamia.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6d010cf9-912f-4e8c-91a1-f5541f42e471
Vaikka moista nimitystä et sinä käyttäisikään, ei tekstisi poikkea väittämistä sisällöllisesti vaan ainoastaan sanavalinnoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Uskomatonta kuinka paljon kirjallista vaikutusvaltaa saa rahalla ( Kremlin).
En tarkoita nyt välttämättä tätä blogia, mutta yleistä kampanjointia esim. aiemmin EU:n energiahuollon ja siihen lliittyvän ilmastopelottelun suhteen, nyttemmin natsismin ja rasismin nimeen.
Uskomatonta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oletetaan, että Kreml, ja ehkä muutkin tahot pitävät länsimaiden sisäistä eripuraa hyvänä asiana, pitää muistaa, että riitaisten oikeistopopulistien aiheuttaman eripuran lisäksi he ovat varmasti aivan yhtä innoissaan vasemmistoaktivistien ja uskonnollisten aktivistien aiheuttamasta eripurasta. Riidan ja epäluottamuksen kylväminen, loan heittäminen, ja yhteiskunnan rakenteiden rikkominen toimii molempiin ja kaikkiin suuntiin jokseenkin samaan tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Toki politiikassa voidaan haastaa riitaa, luoda vastakkainasetteluja ja heikentää demokraattisia instituutioita monestakin suunnasta. Illiberaali ideologia on kuitenkin Kremlille erityisen läheinen.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, niin vasemmalla, oikealla kuin muissa piireissä, kuten uskonnollisissa piireissä. Länsimaat ovat tunnetusti viime aikoina polarisoituneet, ja on mahdollista, että Kremlissä ajatellaan kaiken menneen juuri omien suunnitelmien mukaan, mahdollisesti jopa omien toimenpiteiden ja ohjauksen avittamana. Pyyhkeitä tästä kaikille, jotka eripuraa kylvävät, tai ovat mahdollistaneet tuon eripuran kehittymisen.
Vasemmalla ollaan oltu jossain mielessä kaatamassa patriarkaalista yhteiskuntaa, canceloimassa oikeistopopulisteja, heittämässä lokaa, kieltämässä sanoja ja mielipiteitä, ajamassa ”pakolaiset tervetuloa” -politiikkaa jne. Tuo oli jo hieman liioittelevan yleistävä kuvaus ”illiberaalista”/”suvaitsemattomasta” vasemmistosta, mutta kaikki tietävät mihin suuntaan nojailevasta asenteesta tässä on kyse. Muissakin mainituissa suunnissa on omia vastaavia vikoja, mutta täydensin tässä vain tuon vasemmiston tyylin kuvausta, koska oletin, että tässä yhteydessä se kaipaa lisää huomiota (enemmän kuin uskonnollinen aktivismi ja tässä artikkelissa jo paljolti läpi käyty oikeistopopulismi).
Ilmoita asiaton viesti
Kuten joka ainoa globaalitalouden lama vuodesta 1928, tämäkin tarkoituksellinen yhteiskuntien pirstominen ja jakaminen alkoi Yhdysvalloista. Se on sitten seurannut mm. Ruotsiin, jossa entinen pääministeri Arga Andersson on syyttänyt uutta hallitusta epädemokraattiseksi.
Suomen entinen pääministeri piti puheen kunniatohtoriksi vihkimisensä jälkeen, ja totesi, että on viimeinen hetki valita puolensa.
Kun kansalaiset Suomessa äänestivät ”väärin” ja PS sai vaalivoiton, alkoi loputon viestien ja sanomisten kaivelu, joka ei toistaiseksi ole palvellut muuta kuin nimenomaan Pietarin Belsebuubia.
Yhtäkkiä väitetään silmät sinisinä, ettei kukaan ollut koskaan nähnyt, kuullut tai lukenut PS:n edustajien hölmöilyjä. Ja natsikortti heiluu kuin pestyt lakanat syysmyrskyssä.
PS on täysin epäonnistunut viestinnässään, varsinkin kriisiviestinnässään, mutta eikö parlamentarismi ratkaise hallituksen eksistentiaaliseksi muodostuneen ongelman?
Kenelle tulee hyöty nykyisestä jatkuvasta epävarmuuden tilasta, kun ei tiedetä, onko Suomella huomenna hallitusta? Eiköhän Kreml ole tästä hyvinkin iloissaan.
Mitä kauemmin epävarmaa tilannetta ylläpidetään, sen enemmän siitä on haittaa Suomelle.
Kekkonen rauhoitti aikoinaan kommunistit ottamalla heidät hallitukseen. Eiköhän PS siellä rauhoitu myöskin, kunhan osaavat hillitä retoriikkansa saleihin sopivaksi.
Täällä näyttää jengi muuttuneen valtavan isänmaalliseksi sitten NATOon pääsyn jälkeen. No, useimmathan sitä NATOa olivat kannattaneet jo tuttipulloiässä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kekkonen rauhoitti aikoinaan kommunistit ottamalla heidät hallitukseen. Eiköhän PS siellä rauhoitu myöskin, kunhan osaavat hillitä retoriikkansa saleihin sopivaksi.”
Suomessa tuo tehtiin jo kerran varsin onnistuneesti, Sipilän hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin, ja miten sitten kävikään….
Ilmoita asiaton viesti
Parasta mitä persujen kannalta kannatukselle voi tapahtua, on potkaista heidät ulos hallituksesta. En ymmärrä miten nämä eivät ymmärrä, että suomalainen parlamentarismi toimii juuri halimalla ääriryhmät kuoliaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni alkaa olla aika vihervasemmiston RKP:eineen pitää tunkkinsa ja hoitaa valtion talous kuntoon jäljiltään. Tosin se tie käy vain IMF:n holhouksen kautta ja on tuhoisampi kuin nyt yrityksessä oleva.
PS. lasken myös kuolinkouristuksissa olevan Kepun nykyjohdon vahvasti vasemmistoon.
Ilmoita asiaton viesti
No kun nykyhallitus ottaa sen saman 40 mrd vaalikaudessa velkaa niin IMF alkaa oikeasti kuulostamaa ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta.
Ilmoita asiaton viesti
” … parlamentarismi toimii juuri halimalla ääriryhmät kuoliaaksi.”
– Ja jos persuja ei kuoliaaksihalita nyt, on puolueen kannatus ensi vaalien jälkeen yli 30%. Pari vaalikautta lisää, niin se on 51%. Sen jälkeen haliminen on varmasti myöhäistä.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZJe7ei08K_nItUJJ3SISX1CmRiPoTVy9Y4A&usqp=CAU
Ilmoita asiaton viesti
”49% äänestäjistä ei kannattanut persuja!”
No, itselläni riittää vielä luottoa suomalaiseen demokratiaan ja parlamentarismiin, mikä aika harvana eurooppalaisena maana kesti läpi viimeisen suursodan ja vähän kompuroiden Kekkosenkin-
Ilmoita asiaton viesti