Suomi ja Baijeri – sama kaiku on askelten?

Helsingin Sanomat kirjoitti kesällä Suomen elinkeinoministerin seitsemän vuotta sitten kirjoittamista törkeästi muslimeja solvaavista yksityisviesteistä. Niissä ministeri kommentoi myös ajatusta lapselle annettavasta juutalaisperäisestä nimestä sanoen, että ”me natsit emme oikein pidä sellaisista jutskujutuista”.

Elokuussa Der Spiegel kirjoitti Baijerin valtiovarain- ja elinkeinoministerin 35 vuotta sitten 17-vuotiaana lukiolaisena kirjoittamasta natsihenkisestä ja juutalaisia karkeasti ivaavasta lentolehtisestä. Paljastus synnytti Freie Wähler-parlamenttiryhmää edustavan ministerin – Hubert Aiwangerin – ympärillä hyvin samankaltaisen kohun kuin Suomessa syntyi perussuomalaisia edustavan Wille Rydmanin ja hänen valtiovarainministerikollegansa tekstien vuoksi.

Molempia puolustettiin sillä, että tekstien kirjoittamisesta on kulunut jo jonkin verran aikaa. Lisäksi medioita on syytetty tarkoituksellisesta kohun aiheuttamisesta, jonka varsinaisena motiivina on hallitusyhteistyön vaikeuttaminen.

Kohu oli kuitenkin hankala asia sekä Suomen pääministerille – kokoomuslaiselle Petteri Orpolle – että Baijerin vapaavaltion pääministerille – CSU:ta edustavalle Markus Söderille. Heidän puolueensa kuuluvat europarlamentissa samaan EPP-ryhmään.

Suomen pääministerille riitti hyvin se, että hallituspuolueiden puheenjohtajat julistivat irtisanoutuvansa rasismista ja sopivat yhdenvertaisuustiedonannon antamisesta eduskunnalle sen kesätauon jälkeen. Baijerin pääministeri ei ollut yhtä hyväuskoinen, vaan hän esitti ministerille kirjallisesti vastattaviksi 25 kysymyksen listan. Ministeri Aiwanger teki työtä käskettyä, minkä jälkeen pääministeri arvioi voivansa kaikesta huolimatta suostua jatkamaan yhteistyötä hänen kanssaan.

Ministerien rasististen ja natsihenkisten kommenttien tultua julki Suomessa vasemmistopuolueet ja vihreät esittivät eduskunnan kesäloman keskeyttämistä ja täysistunnon kokoontumista hallituksen ja sen maineen taranneiden ministerien luottamuksen mittaamista varten. Eduskunnan perussuomalainen puhemies kieltäytyi kuitenkin suostumasta esitykseen ensin sillä perusteella, että se oli tullut vasemmiston taholta, ja myöhemmin vedoten menettelyn poikkeuksellisuuteen.

Baijerissa SPD, vihreät ja LPD vaativat osavaltioparlamentin kesätauon keskeyttämistä elinkeinoministerin tekemisten käsittelemistä varten. Tähän suostuttiinkin menettelytavan poikkeuksellisuudesta huolimatta, ja tarkoitusta varten muodostettu 51-jäseninen Zwischenausschuss kokoontui käsittelemään asiaa päivää ennen Suomessa pidettyä hallituksen ja sen yksittäisten ministerien luottamuslauseäänestyksiä. Baijerissa asiaa käsittelevän valiokunnan valtuudet eivät kuitenkaan riitä ministerin erottamiseen.

Molemmissa maissa oleellisin kysymys on se, että Petteri Orpolla ei ole mahdollisuutta oikeistolaista politiikkaa harjoittavan enemistöhallituksen muodostamiseen ilman yhteistyötä perussuomalaisten kanssa sen enempää kuin Markus Söderillä on ilman yhteistyötä Freie Wählerien kanssa. Söderin osalta tarvetta kasvattaa se, että Saksassa ei olla vielä valmiita hyväksymään yhteistyötä perussuomalaisten tavoin yhä selvemmin radikaalin oikeistolaisena puolueena profiloituneen AfD:n kanssa.

Erityisen haastavaksi tilanteen Baijerissa tekee se, että vapaavaltion seuraavat maapäivävaalit pidetään viiden viikon kuluttua. Tuoreimpien gallupien mukaan CSU:n kannatus on jäämässä tavanomaista alhaisemmaksi – noin 36 prosenttiin, kun taas Aiwangerin puolueelle ennustetaan 16 prosentin ääniosuutta. Tällä osuudella puolue kilpailee maapäivien toiseksi suurimman puolueen paikasta vihreiden kanssa, eikä Söder missään tapauksessa halua vihreitä hallituskumppaneikseen.

Söderillä on siksi yhtä vahvat syyt painaa hallituksensa kakkosmiehen natsijutut villaisella kuin Petteri Orpolla ministeriensä rasistiset ja natsimieliset ulostulot. Samalla he ovat hakemassa eurooppalaisella tasolla sisarpuolueidensa hyväksyntää yhteistyölle radikaalin oikeistolaisten ja jyrkän maahanmuuttovastaisten puolueiden kanssa. Odotan siksi Suomen pääministerin lähettävän lämminhenkiset onnittelut baijerilaiselle kollegalleen, jos lokakuussa pidettävät vaalit päätyvät hänen tavoitteidensa mukaisesti ja Söder-Aiwanger-akseli voi jatkaa työtään samaan tapaan kuin Orpo-Purra -akseli Suomessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu