Suomi ja uudet sodankäynnin menetelmät
Mark A. Milley – USA:n asevoimien komentaja vuosina 2019-2023 – ja Eric Schmidt – Googlen johtaja – patistelevat Foreign Affairsin uudessa numerossa julkaistussa artikkelissaan Yhdysvaltoja ja Natoa reagoimaan paljon tähänastista tehokkaammin nykyaikaisen sodankäynnin tapojen radikaaliin muuttumiseen (”America Isn’t Ready for the Wars of the Future; And They’re Already Here”, Foreign Affairs September/October 2024).
Esimerkiksi Ukrainassa ja Gazassa käytetään yhä enemmän sekä satelliittijärjestelmiä että miehittämättömiä robotteja – drooneja, robottikoiria, kauko-ohjattuja pinta-aluksia – sekä tiedusteluun että vastustajan tuhoamiseen. Tekoälyä käytetään kertyvän tiedon analysointiin ja päätöksenteon tukena. Merkitystään kasvattavat myös hybridisodan menetelmät kuten verkkovakoilu, kriittisten verkkojen sabotointi ja disinformaation levittäminen.
Erityisen selvästi tämä kehitys on nähtävissä Ukrainassa, missä maataan puolustavat sotilaat sekä heitä tukevat innovaattorit ja yrittäjät kehittävät ja soveltavat taidokkaasti drooniteknologiaa ja tekoälyä säästääkseen niiden avulla sekä ihmishenkiä että kallisarvoisempaa kalustoa. Ukrainalaiset joutuvat kuitenkin käymään koko ajan ankaraa kilpajuoksua samoihin menetelmiin turvautuvien venäläisten kanssa etulyöntiasemansa säilyttämiseksi.
Myös Kiina käyttää tällä hetkellä paljon resursseja uusien sodankäyntimenetelmien kehittelyyn. Samoin Israelin asevoimat käyttävät entistä enemmän drooneja ja robotteja Gazan ahtaissa kaupunkikortteleissa ja tunneleissa toteuttamiensa operaatioiden tukena. Joskus tekoälyn annetaan toteuttaa täysin itsenäisesti tappavia iskuja oletettuja Hamasin taistelijoita vastaan, vaikka uhreiksi joutuisi samalla myös useita sivullisia.
Yksi iso haaste suurille asemahdeille on se, miten uudet sodankäynnin menetelmät tarjoavat myös pienille organisaatioille mahdollisuuden hankkia käyttöönsä halpoja siviilikäyttöön tarkoitettuja drooneja, aseistaa niitä ja ohjelmoida niitä tuhoamaan vastustajien kalustoa ja sotilaita. Varsinkin suurina parvina käytetyiltä drooneilta on hyvin vaikea suojautua perinteisin ilmatorjunnan menetelmin. Milley ja Schmidt mainitsevat artikkelissaan esimerkkinä sen, miten alkujaan opiskelijaliikkeestä kasvanut Myanmarin oppositio on kyennyt ajamaan maan vahvat asevoimat ahtaalle niin, että niillä on hallinnassaan enää alle puolet maan pinta-alasta.
Myös Suomessa on korkea aika herätä tähän todellisuuteen sen vuoksi, että koko ajan lisää uusista sodankäyntimentelmistä oppivan Venäjän johto pitää maatamme omaan etupiiriinsä kuuluvana. Putinin hallinnolla ei ole mitään estoja ryhtyä toteuttamaan etupiirivaatimuksiaan sotilaallisin keinoin, jos se ei saa maatamme hallintaan muilla keinoin ja jos yleinen kansainvälinen tilanne tarjoaa interventioon sopivan tilaisuuden.
Suomi on reagoinut Venäjän uhkaan muun muassa liittymällä Natoon, tilaamalla uusia hävittäjäkoneita ja muuta modernia kalustoa, vahvistamalla itärajan valvontaa sekä auttamalla Ukrainaa puolustussodassa Venäjää vastaan. Emme ole kuitenkaan reagoineet meneillään olevaan sodankäynnin paradigmojen muuttumiseen sen paremmin kuin USA ja Nato-maat yleensäkään.
Suomen olisi kuitenkin nyt korkea aika ottaa oppia ukrainalaisten kokemuksista sekä ryhtyä toden teolla hyödyntämään drooniteknologian ja tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia puolustuskykymme vahvistamiseksi. On vaikea keksiä muita Nato-maita, joissa tarve tähän olisi yhtä akuutti kuin Suomessa. Tarvittavia valmiuksia ja kalustoa on parempi ryhtyä hankkimaan vielä rauhan vallitessa kuin vasta nähtyämme, millaisin keinoin hyökkääjä on ryhtynyt tuhomaan puolustustamme.
Kyse ei ole vain droonien, robottien ja tekoälysovellusten hankkimisesta ulkomailta, vaan Suomen ja suomalaisten yritysten tulisi pyrkiä omine ratkaisuineen Nato-maissa tehtävän kehitystyön eturintamaan. Meillä on paljon hyvää osaamista muun muassa pelialalla. Sillä on merkitystä siksi, että monet sotilaalliset tekoälysovellukset ovat saaneet alkunsa virtuaalisten sotapelien maailmasta.
Periaatteessa en pidä Suomen talouden lisääntyvää militarisoitumista lainkaan toivottavana kehityssuuntana. Joskus on kuitenkin järkevää valita pieni paha monin verroin isomman pahan torjumiseksi. Meidän kohdallamme tuo iso paha on venäläinen fasismi aggressiivisine laajentumissuunnitelmineen. Valmistautumalla vastaamaan naapurin aikeisiin uuden sukupolven sodankäynnin keinoin voimme ehkä osaltamme myötävaikuttaa siihen, että venäläiset hankkiutuvat jossakin vaiheessa eroon Putinin mafiasta ja maa lakkaa olemasta nykyisenkaltainen uhka. Tuolloin voisimme ryhtyä suuntaamaan taloutemme resursseja jälleen rauhanomaisempiin ja ekologisesti järkevämpiin tarkoituksiin.
Olen samaa mieltä. Ensisijaisesti Suomen olisi tähdättävä dronien osaamiskeskukseksi. Pelkät dronehankinnat eivät kanna kauas, koska ala kehittyy nopeasti. Ilman omaa osaamista tullaan aina jälkijunassa. Yhden askeleen jäljessä vihollista.
Suomen olisi tähdättävä osaamiskeskukseksi joka pystyy reagoimaan alan kehitykseen nopeasti ja mieluummin toimimaan etunojassa. Tämä olisi oltava tavoite sekä Suomen maantieteellisen aseman että alan tulevaisuusnäkymien tähden. Ja tosipaikan tullen huoltovarmuus droneissa syntyy vain tuon oman osaamisen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Hävittäjät ovat aikamme pyramideja ja katedraaleja, mutta johonkinhan ne rahat on hukattava, ettei tulisi vahingossa hankituksi jotain hyödyllistä.
Ehdotin viime vuosikymmenellä, että hävittäjähankinnoista pitäisi päättää taidekriitikoiden, koska ulkonäkö on niiden kestävin arvo.
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti haluaisivat ukrainalaiset juuri läntisiä moderneja hävittäjä ja muuta lentokalustoa. On jo täysin lapsellista ja tietämätöntä määritellä nämä oman aikansa pyramideiksi ja keskiajan kirkoiksi.
Vuorelan pitää vain kommentoida kommentoinnin vuoksi kun se vain tuntuu hyvältä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi olisi sodassa kärpänen lätkän alla. Turhan varustautumisen voisi jättää vain hölmöille.
Ilmoita asiaton viesti
Koskaan ei varustauduta liikaa.
Kaksi kertaa ryssä on ryöstänyt kotini ja ajanut minut evakkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Stalinkin luuli syksyllä 1939. Tilanne muuttui myöhemmässä vaiheessa osin neuvostoarmeijan länsiliittoutuneilta käyttöönsä saaman modernin sotakaluston ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Taas osuit oikeaan mutta voisitko vielä kertoa mitä vastaan varustautuminen on hölmön hommaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sota osoittaa myös, että yksi tärkeä osa-alue on tykistöammusten saatavuus. Kun nyt läntisen Euroopan varastot ovat tyhjiä, kysyntä on nostanut hinnat pilviin. Tuotantokapasiteetin nostamiseen tarvittavat investoinnit tulisivat hetkessä takaisin ja samalla jäi pysyvää huoltovarmuutta ja kynnystä mahdollisen vihollisen invaasiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on toinen keskeinen asia. Kantani on se, että nyt varastot kattoon asti ammuksia. Muutoin niitä ei ole sitten kun niitä tarvitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Viisautta yli 1600 vuoden takaa. Roomalainen Vegetius on todennut ”Jos haluat rauhaa, varustaudu sotaan.” Tämä viisaus ei ole miksikään muuttunut ajansaatossa ja se on ajankohtainen myös tämän päivän Suomessa. Uskottava puolustus ja Nato pitävät itänaapurin loitolla, joka ei usko mihinkään muuhun kuin voimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Uudenlaisiin tilanteisiin sopeutuminen vaatii seuraamaan myös mahdollisten hybridioperaatioiden valmistelua.
Esimerkiksi ER organisaatioon kuuluva Elokapina on harjoitellut pääkaupungissa keskeisten valtioelinten ja tärkeinpien tiedotusvälineiden toiminnan lamaannuttamista.
Sotilaallisia erikoisoperaatioita helpottaisi suuresti, jos sellaiset lamaannuttamistoimet toteutettaisiin yhtäaikaisesti…
Ilmoita asiaton viesti
Antti hyvä,
Kirjoitat: ”Meidän kohdallamme tuo iso paha on venäläinen fasismi aggressiivisine laajentumissuunnitelmineen.”
Suomen ”iso paha” on todellisuudessa paikalleen ROMAHTAMUT TALOUS, joka on Björn Wahlroosin mukaan konkurssin partaalla.
Suomen hyvinvoinnin ja turvallisuuden voi loppupeleissä turvata vain vahva talous!
Talouskatastrofimme on pääasiassa ITSE AIHEUTETTU kilpailukyvytön sosialismi, jonka olemme rakentaneet viimeisten vuosikymmenten aikana.
Suomalaiset ovat traagisella tavalla vieläkin jumissa ”väärän profeetan” Marxin mukaiseen sosialismiin, millä on syvät historialliset juuret.
Tämä jumi on jäänyt päälle siitä, että Leninin sanoin ”suomalaiset hyödylliset idiootit” osallistuivat aktiivisesti Lokakuun vallankumoukseen 1917.
Neuvostoliittoon siirtyneet Suomen sosialismin ”suurmiehet” Otto Wille Kuusinen, Oskari Tokoi, Edward Gylling, Yrjö Sirola, Evert Huttunen, Jukka ja Eino Rahja, etc. elävät vieläkin vasemmistomme tajunnassa…
Sisällissotamme jälkeen Neuvostoliiton reaalisosialismin ”taivaaseen” siirtyi kymmeniä tuhansia suomalaisia, joista sitten Stalin tappoi yli 25 000 ja lähetti Siperiaan 100 000.
Suomen voi pelastaa nykyisestä MERGA-kriisistä vain se, että hylkäämme VÄLITTÖMÄSTI Maxin ideat ja siirrymme kansainvälisesti kilpailukykyisen globaalin markkinatalouden piiriin!
Suomesta pitää tehdä kansainvälisesti kilpailukykyinen maa, jossa on houkuttelevaa yrittää, ottaa riskiä, investoida uuteen tekniikkaan, työllistää ja tehdä lapsia!
Ilmoita asiaton viesti
→ ”Suomen hyvinvoinnin ja turvallisuuden voi loppupeleissä turvata vain vahva talous!Suomen hyvinvoinnin ja turvallisuuden voi loppupeleissä turvata vain vahva talous!”
Voisi aloittaa vaikkapa käynnistämällä työllistävää teollisuutta, jossa ROI on nyt jotain muuta kuin muutamaprosentti. Aikoinaan viipurilainen suurkauppias valitteli, ettei saa katetta kuin yhden prosentin eli minkä markalla ostaa sen kahdella myy. Ammustuotannossa sen mukaan kate lienee nyt suuruusluokkaa viisi prosenttia eli minkä 1000 €:lla valmistaa sen 5000 €:lla myy.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset ovat niin tyhmiä, etteivät myy, vaan lahjoittavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainalle kannattaa lahjoittaa ammuksia, sillä niillä ammuksilla Ukraina vähentää Suomen vihollisen hyökkäyspotentiaalia Suomenkin kimppuun.
Ammustuotantoa kannattaa kasvattaa, sillä ammuksilla on suuri kysyntä myös muualla kuin Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Yhdysvalllat ole jo reagoinut uusiin asevaatimuksiin tällä saralla Ukrainasta saaduin kokemuksin. Sanoisin, että täysin varmasti, ja maailman parhasta teknologiaosaamistaan tässäkin hyödyntäen.
Mutta miten on sitten EU- maiden mielenkiinto uusiin vaatimuksiin varautuen, kun edes vanhaankaan sitä ei ollut, eikä ole näköjään vieläkään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Odottelevat, että Yhdysvallat tulee tässäkin tarvittaessa apuun omin kukkaroin, kuten aiemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät USA:n asevoimat ole aina niin nopeita reagoimaan. Milley ja Schmidt kiinnittävät artikkelissaan huomiota siihen, että Pentagonin tyypillisin aikayksikkö tilaussopimuksia tehtäessä on kymmenen vuotta, mikä hidastaa nopeiden käänteiden toteuttamista. Lisäksi Pentagon on tottunut asioimaan suurten aseteollisuusyritysten kanssa, kun taas uusien sodankäynnin välineiden kehittely tapahtuu pääosin pienissä ja dynaamisissa yrityksissä. Asemiensa puolesta kummankaan kirjoittajan ei tarvitse tehdä näitä päätelmiä mediatietojen varassa, vaan heillä on ollut uniikki näköalapaikka maansa sotateollisen yhteistyön käytännön todellisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätköhän nämä molemmat tiedä todellisen tilanteen ja asejärjestelmien kehittämisen tarpeen. Tämä näiden totamus ei todellakaan tarkoita sitä, ettei mitään tehdä, vaan oli juurikin ilmoitusluontoinen viesti tilanteen muuttumisesta dronien käytön lisäämisen suuntaan – pikemminkin.
Arvelisin, että Yhdysvalloista löytyy jo valmiita toimivia järjestelmiä nopeasti moniltakin yksityisiltä firmoilta, mikäli tarve vaatii. Tuskin ovat Irania, Venäjää ja Ukrainaa takamatkalla, kuten EU- Euroopassa tiettävästi asianlaita on.
Toisaalta voisi myös kysyä, mihin Yhdysvallat tarvitsisi juuri nyt mittavampia dronihankintoja – lahjoitettaviksi Ukrainaan vaiko EU:n vetelille natomaille ?
EU- mailta ei taida löytyä juurikaan mitään, ja mistä voisi edes löytyä ? Saksakin ilmoitti lopettavansa oman vastenmieliseksi koetun Ukrainan tukemisen, kuten ennustettavissa on ollutkin jo liki koko sodan ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat on kieltänyt brittejä antamasta lupaa Storm Shadow -ohjusten käyttämiseen Venäjän rajojen sisällä. Täysin ymmärrettävää mielestäni, koska niissä on amerikkalaisia komponentteja.
Näyttää kuitenkin siltä, että droonit pääsevät Moskovaan asti helposti kuin Rust aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustusvoimat vähintäänkin seuraa aktiivisesti droonien (ja niiden vasta-aseiden) käytön kehitystä sodankäyntiin maailmalla, ja teollisuutemme vähintäänkin kehittää joitakin omia prototyyppejä niiden sovelluksiin.
Tässä vaiheessa asialle ei ole juuri haettu julkisuutta, varmaankin hyvistä syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olette huomanneet on Suomessa menossa paljon maanpuolustuksen saralla, sain käskyn pikana sotaharjoituksiin ja olen menossa. 🇫🇮👍…tämä sopii minulle.
Ilmoita asiaton viesti
Uusin innovaatio on jopa 10 km pitkä valokuitukaapeli jota drone purkaa kelalta edetessään. Se takaa yhteyden jota ei voi häiritä ja tarkan kuvan.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010647942.html
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommenteista!
Tuoreen Financial Timesin mukaan jotkin USA:n kasvuyritysrahoittajat ovat ryhtyneet sijoittamaan muun muassa aiempaa huomattavasti halvempia risteilyohjuksia ja itseohjautuvia ammuksia kehittäviin yrityksiin havaittuaan tällaisten asejärjestelmien kasvavan merkityksen Ukrainassa käydyissä taisteluissa.
Ilmoita asiaton viesti