Supervallat törmäyskurssilla

Sen paremmin Joe Bidenilla kuin Xi Jinpingillä ei ole mitään intressiä ajaa Yhdysvaltoja ja Kiinaa sotilaalliseen konfliktiin keskenään.

Toki Yhdysvalloissa on tahoja, jotka pitävät tällaiseen konfliktiin ajautumista väistämättömänä. He toivovat Kiinan nousun pysäyttämistä niin kauan kun Yhdysvalloilla on siihen vielä mahdollisuus. Kiinassa puolestaan on tahoja, jotka uskovat maansa vahvistuneen jo riittävästi. He vaativat Kiinaa myös käyttäytymään mahtinsa mukaisesti, vaikka se johtaisikin konfliktiin Yhdysvaltojen kanssa. Kummankin maan valtionpäämiehet ovat kuitenkin tietoisia niistä valtavista tuhoista, joita kahden supervallan ajautuminen sotaan keskenään aiheuttaisi osapuolten lisäksi koko maailmalle. Pahimmassa tapauksessa sota voisi merkitä koko inhimillisen sivilisaation loppua.

Vaikka sotilaallista konfliktia vältellään, Yhdysvallat ja Kiina kamppailevat muin keinoin ankarasti keskenään maailman johtavan supervallan asemasta. Kilpailua käydään muun muassa tieteellisen ja teknologisen kehityksen johtoasemista, taloudellisesta paremmuudesta, kansainvälisestä vaikutusvallasta ja sotilaallisesta vahvuudesta.

Kyse ei ole vain kansallisista intresseistä, vaan myös supervaltojen johtajien henkilökohtaisista pyrkimyksistä. Joe Biden tietää hyvin äänestäjien odottavan maansa johdon noudattavan tiukkaa linjaa suhteissa Kiinaan. Hallinnon odotetaan myös suojelevan amerikkalaisia työpaikkoja kiinalaisten yritysten markkinoiden valtauspyrkimyksiltä. Jos demokraatit vaikuttavat tässä suhteessa liian pehmeiltä, valta sekä kongressissa että Valkoisessa talossa siirtyy tulevissa vaaleissa republikaaneille.

Xi Jinping on vastaavantyyppisessä asemassa sikäli, että hän haluaa valituttaa itsensä vuoden lopulla kolmannelle viisivuotiskaudelle maansa ja puolueensa johdossa. Tämä pyrkimys voi vaarantua, jos hän ei pysty säilyttämään vahvan johtajan imagoaan. Pahimmassa tapauksessa Taiwanin asemaa koskevassa kiistassa voi syntyä tilanne, jossa vaarana on johtajan kasvojen menetys.

Viime aikoina Kiina on pyrkinyt nostamaan järjestelmällisesti sotilaallista valmiuttaan sellaiselle tasolle, jolla se pystyy ottamaan Taiwanin hallintaansa Yhdysvaltojen mahdollisesta vastarinnasta huolimatta. Kiina on myös tiukentanut Taiwaniin kohdistuvaa kiristysruuvia muun muassa sotaharjoitusten, kansainvälisen painostuksen ja uusien taloudellisten rajoitusten avulla. Yhdysvallat liittolaisineen ovat puolestaan pyrkineet muun muassa sota-alusten liikkeiden ja diplomaattisen yhteydenpidon avulla osoittamaan, että status quosta pidetään kiinni jatkossakin.

USA:n kongressin edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin äskettäinen lyhyt vierailu Taiwanilla nosti supervaltojen varjonyrkkeilyn uudelle ja potentiaalisesti äärimmäisen vaaralliselle tasolle. Vierailun alla Kiinan johto teki kaikkensa saadakseen vierailun peruutetuksi. Kun se ei onnistunut, siihen on reagoitu entistä aggressiivisemmilla sotaharjoituksilla, Taiwaniin kohdistetuilla taloudellisilla rankaisutoimilla, yhteydenpidon vähentämisellä USA:n kanssa ja Pelosia vastaan suunnatuilla sanktioilla.

Käytännössä supervallat ovat siten ajautuneet chicken gameen, jossa molemmat ajavat kaasu pohjassa toisiaan kohti odottaen vastapuolen väistävän ensin. Kuskit tietävät törmäyksen johtavan molemminpuoliseen tuhoon, mutta yhtä lailla he tietävät väistämisen tuhoavan heidän oman uransa.

Tässä tilanteessa kummaltakin puolelta löytyy toivottavasti toimijoita, jotka kannustavat johtajiaan muuttamaan strategiaansa ja etsimään yhteentörmäyksen sijasta keinoja jännityksen molemminpuoliseen lievittämiseen. He voivat perustella vaihtoehtoaan muun muassa sillä, miten paljon molemmat osapuolet ovat hyötyneet USA:n ja Kiinan keskinäisten taloudellisten yhteyksien kehittymisestä. Näiden yhteyksien purkamisen seuraukset ovat nähtävissä jo tänä päivänä elinkustannusten nopeana kohoamisena lännessä ja Kiinan talouskasvun rajuna hidastumisena.

Toistaiseksi tällaisia ääniä ei ole juurikaan kuulunut sen paremmin Washingtonissa kuin Pekingissäkään. Meidän on paras toivoa sellaisia löytyvän riittävästi ennen kuin on liian myöhäistä.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu