Tarvitsemmeko ydinasevarustelun seuraavaa kierrosta?

Ihmiskunta on elänyt noin ihmisiän ajan totaalisen ydinsodan uhan alaisena. Ajanjaksoon mahtuu useita vähältä piti -tilanteita, joissa ohjusten laukaisu on onnistuttu välttämään viimeisellä hetkellä.

Venäjän valtava ydinasearsenaali on suureksi osaksi peräisin Neuvostoliiton ajoilta, mutta aseistusta on modernisoitu viime aikoina. Yhdysvallat on ollut passiivisempi, ja sen maanalaisiin siiloihin sijoitetut Minuteman III -ohjukset ovat jo noin viidenkymmenen vuoden ikäisiä. Ydinkärkien kuljettamiseen tarkoitetut B-52H -pommikoneet ovat alkujaan peräisin 1960-luvulta ja ohjussukellusveneetkin alkavat olla elinkaarensa päässä.

Der Spiegelin äskettäin julkaiseman kirjoituksen mukaan USA:n ilmavoimat ovat jo antaneet Northrop Grunmanin tehtäväksi Minuteman III -ohjusten seuraajan suunnittelun, minkä kustannusten on arvioitu nousevan yli 13 miljardiin dollariin. Ensimmäisten kaikkiaan 659 ohjuksen erästä arvioidaan tulevan laukaisuvalmiiksi vuonna 2029, jolloin hintalappu on noin 100 miljardia dollaria. Tämän ohella tehdään parhaillaan vanhat B-52 -koneet korvaavien B-21 Raider -pommikoneiden kehitystyötä, ja ensimmäinen uusista Columbia-luokan ohjussukellusveneistä on rakenteilla.

Näiden valtavien investointien tuloksena sekä Venäjällä että Yhdysvalloilla tulee olemaan teknologialtaan uudistettu ydinasearsenaali, jonka voidaan odottaa pysyvän toimintakykyisenä pitkälle vuosisatamme jälkipuoliskolle saakka. Samalla Kiina pyrkinee nostamaan oman ydinpelotteensa vähintään tasavertaiseksi USA:n kanssa. Pienemmät toimijat ja uudet ydinasekerholaiset tulevat perässä.

Noita lopputuloksia päästään kuitenkin arvioimaan vain ihmiskunnan onnen säilyessä niin, ettei ydinsota syty vahingossa tai ettei joku ydinasevaltioiden johtajista päätä tietoisesti turvautua ensi iskuun matkan varrella.

Bidenin hallinnon tehtävänä on alkaneen nelivuotiskauden aikana varmistaa riittävät määrärahat ydinaseiden modernisointiohjelman suunniteltuun eteenpäinviemiseen. Vaihtoehtona on keinojen etsiminen ydinaseriisunnan eteenpäinviemiseksi niin, ettei modernisointiohjelman eteenpäinviemiseen ole enää tarvetta.

Koko maailma voisi huokaista helpotuksesta, jos uhkanamme ei olisi enää kokonaisten suurkaupunkien tuhkaksi muuttamiseen kykeneviä tuomiopäivän aseita. Niiden kehittämisestä vapautuville resursseille löytyisi paljon käyttöä esimerkiksi pyrittäessä ratkomaan maailman sosiaaliseen ja ekologiseen kehitykseen liittyviä ongelmia tai hallitsemaan terveyteemme kohdistuvia riskejä.

Kiina olisi luultavasti valmis muuttamaan omaa varusteluohjelmaansa, jos Yhdysvallat ja Venäjä suostuisivat supistamaan nykyistä ydinaseistustaan. Kreml lienee vastahakoisin sen vuoksi, että maan ja sitä hallitsevan mafian vaikutusvalta perustuvat pitkälti nimenomaan valtaiseen ydinasearsenaalin tarjoamaan pelotteeseen. Venäjän henkilölliset ja taloudelliset resurssit eivät riitä sellaisen konventionaalisen armeijan rakentamiseen ja ylläpitämiseen, jonka turvin se yltäisi samaan.

Nykyoloissa Yhdysvaltojen ja Kiinan on vaikea sopia mistään tai edes luottaa toistensa lupauksiin. Koko maailma voittaisi kuitenkin paljon näiden maiden päästessä yhteisymmärrykseen siitä, etteivät totaalituhon uhan ylläpitäminen ja sen vaatimat valtavat resurssiuhraukset – ydinaseiden hallitsemattomasta leviämisestä puhumattakaan – ole kummankaan etujen mukaisia. Parhaassa mahdollisessa tapauksessa ne voisivat ryhtyä etsimään molempien hyväksyttävissä olevaa strategiaa etenemiseksi kohti ydinaseiden jälkeistä maailmaa.

Vaikka Venäjän nykyjohto vastustaisi kaikin keinoin tällaisia pyrkimyksiä, Yhdysvalloilla ja Kiinalla olisi yhdessä käytettävissään riittävät painostuskeinot maan pakottamiseksi mukautumaan isompien vaatimuksiin.

Muun maailman ei kannata jäädä vain seuraamaan sivusta ydinasevaltojen toimia. Päinvastoin niiden tulisi painostaa aktiivisesti viimemainittuja edessä olevan varustelukierroksen pysäyttämiseen niin, etteivät jälkeläisemme joudu elämään määrättömiin ydinsodan puhkeamisen pelossa – ja palamaan hengiltä sitten kun onni ei ole enää heidän puolellaan.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu