Tilanne Putinin sodassa

Millaisia ovat Venäjän diktaattorin runsaat kaksi vuotta sitten aloittaman hyökkäyssodan nykyinen tilanne ja kehitysnäkymät tästä eteenpäin?

Rintamalinjat eivät juuri nyt liiku ihmeemmin Ukrainan kyetessä torjumaan Venäjän jatkuvat hyökkäysaallot edes jotenkuten. Suurimmaksi ongelmaksi ovat muodostuneet Venäjän vaikeasti torjuttavat liitopommi-, ohjus- ja droonihyökkäykset Harkovaan ja muualle kauas rintaman taakse. Venäjä on siirtynyt Syyrian mallin mukaisiin julmiin kaksoishyökkäyksiin niin, että ensimmäisen pommi-iskun jälkeen seuraava aalto pyrkii tappamaan pelastustoimiin lähteneitä. Hyökkääjän ongelmaksi on noussut Krimin haavoittuvuus, minkä vuoksi sikäläisiä tukikohtia ei pystytä juurikaan käyttämään ja niemimaan turismisesonki jää tänä vuonna laihaksi.

Venäjä on saanut raaka-ainevientinsä ja tarvitsemansa teknologian tuonnin toimimaan riittävän hyvin sodan jatkamista ajatellen. Silti suurten henkilö- ja kalustomenetysten ja kotirintaman olojen huonontumisen vuoksi menon ylläpitäminen tulee kuukausi kuukaudelta vaikeammaksi.

Taistelujen myötä Venäjä on kyennyt kehittämään osaamistaan sekä droonien käytössä että niillä tehtyjen hyökkäysten torjumisessa. Ukrainan läntiset tukijat ovat saaneet uutta oppia esimerkiksi Abrams-panssarivaunujen haavoittuvuudesta.

Kestääkseen hyökkäysten paineen Ukraina tarvitsee kipeästi lisää ammuksia. Isoin ongelma on kuitenkin ilmapuolustus. Tehokkain keino paljon tuhoa aiheuttavien liitopommien torjumiseksi olisi niitä Venäjän puolelta laukaisevien lentokoneiden tuhoaminen. Tämän ohella Ukrainan tulisi kyetä tuhoamaan sen alueelle kohdistuvien ohjus- ja pommihyökkäysten laukaisuasemia.

Tilanne paranee Ukrainalle luvattujen asetoimitusten alkaessa tulla perille ja maan saadessa luvan käyttää aseita iskuihin Venäjän puolelle. Kreml pelkää tuolloin jäävänsä altavastaajan asemaan, ja siksi se yrittää saada uhkailuillaan lännen luopumaan aikeistaan. Pidäkkeenä ovat kuitenkin Kiinan asettamat punaiset viivat, joista tärkein koskee ydinaseiden – myös taktisten – käyttöä.

Keskeinen merkitys Kremlille on sillä, miten sen tukemat oikeistovoimat menestyvät lähikuukausina EU- ja Nato-maissa. Niiden odotetaan jarruttavan Ukrainalle annettavaa taloudellista ja aseapua sekä torppaavan kaikki askeleet kohti Ukrainan jäsenyyttä näissä organisaatioissa.

Lännen kannalta on oleellista saada Kreml lopettamaan tuhotyönsä Ukrainassa sen verran ajoissa, etteivät maa ja sen suurimmat kaupungit ehdi raunioitua täysin ennen jälleenrakennustyön aloittamista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu