Tohtori Outolemmen sopimuspaperit

Venäjän USA:lle ja Natolle allekirjoitettaviksi lähettämät sopimustekstit – ovat mahtipontisuudessaan outoa luettavaa.

Ikään kuin Venäjä olisi yhtäkkiä saavuttanut sellaisen ylivoima-aseman, jonka turvin se voi noin vain hätistää Naton kauas rajoiltaan ja toimia naapurimaidensa suhteen miten lystää – sekä siinä sivussa sulkea myös Suomen Nato-option. On pakko kysyä, onko Putin tullut suuruudenhulluksi tai nauttinut joitakin huumaavia aineita määrätessään ulkoministeriön kirjoittamaan moiset paperit.

Sen paperit tekevät selväksi, ettei Kremlillä ole mitään aikeita palata takaisin Normandia-kokoonpanon neuvotteluihin tai luopua aikeistaan alistaa loputkin Ukrainasta määräysvaltaansa. Siksi myös lännen on valmistauduttava toteuttamaan omat uhkauksensa tähänastista tehokkaampien pakotteiden käyttöönotosta.

Järkevintä olisi rakentaa pakotteista täsmäaseita, jotka kohdistuvat mahdollisimman tehokkaasti vallan ja kansalliset rikkaudet Venäjällä itselleen anastaneeseen mafiamaiseen ryhmittymään ja heidän valtaansa pönkittävään turvakoneistoon. Nimenomaan tämä mielellään luxuselämää lännessä viettävä klaani on vastuussa varustelukilvan kiihdyttämisestä, kansainvälisen jännityksen kasvattamisesta, lännessä harjoitetusta systemaattisesta häiriköinnistä ja heidän uhreiksi valitsemiensa ihmisten raaoista murhista.

Tällaisen strategian käyttöönottoa hankaloittaa kuitenkin se, että oligarkkeja löytyy nykyajan maailmassa muualtakin kuin Venäjältä. Raharikkaat eliittiryhmät ovat verkottuneet monin tavoin keskenään, monet niiden jäsenistä ovat valmiita häikäilemättömiin keinoihin intressiensä ajamiseksi eivätkä niihin kuuluvat ole välttämättä sen innostuneempia puolustamaan demokratiaa kuin venäläiset kollegansakaan.

Kuvaavia ovat esimerkiksi Donald Trumpin runsaat yhteydet itäeurooppalaisiin hämäräliikemiehiin ja se tapa, jolla Kreml on tukenut hänen poliittista uraansa. Britanniassa Kreml tuki aktiivisesti brexit-kampanjaa ja vähän myöhemmin Boris Johnson juhli tuoretta vaalivoittoaan Lontoossa asuvan venäläisen oligarkin vieraana. Hän ei halunnut tutkituttaa kunnolla Venäjän vaikuttamisyrityksiä eikä antanut julkistaa niitä tutkimustuloksia, jotka onnistuttiin keräämään.

Siten esittäessään röyhkeitä uhkavaatimuksiaan lännelle Putinin klaani toimii vähintään yhtä paljon nykyajan demokratiaa halveksuvan kansainvälisen oligarkian ja sen tukemien populististen poliittisten johtajien kuin Venäjän kansan edustajana. Putin on tuon veroparatiiseihin rahojaan piilottavan joukon paras mahdollinen edunvalvoja sen vuoksi, että hän voi tehostaan vaatimuksiaan muistuttamalla hallussaan olevasta ydinasenapista. Tuolla joukolla on myös länsimaissa – monilta osin Kremlin tukemana – sen verran poliittista vaikutusvaltaa, että päätösten aikaansaaminen tehokkaasti maaliinsa osuvista pakotteista on käytännössä hyvin vaikeaa.

Tässä lienee tärkein perusta Putinin nykyiselle uholle. Ja juuri siksi demokraattisten voimien kaikkialla länsimaissa on kamppailtava entistä lujemmin saadakseen luotua riittävän voimakkaan ja yhtenäisen rintaman Kremlin pyrkimysten torjumiseksi.

+20

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu