Toteuttaako Fortum valtion omistajaohjauspolitiikkaa?

Nokian matkapuhelinbisneksen myynti Microsoftille kuusi vuotta sitten oli Suomen oloissa jättimäinen arvoltaan yli viiden miljardin euron yrityskauppa. Nyt tuo kauppa jää kuitenkin kirkkaasti kakkoseksi valtionenemmistöisen Fortumin ilmoitettua 2,3 miljardin euron kaupasta, jolla se kasvattaa saksalaisen Uniperin omistusosuutensa pari vuotta sitten hankituista vajaasta viidestäkymmenestä noin 70,5 prosenttiin. Yhteensä Fortumin ostamien Uniperin osakkeiden arvo nousee noin 6,2 miljardiin euroon. Koska Fortum joutunee lunastamaan aikanaan loputkin yhtiön osakkeet, kokonaiskauppahinta noussee 9-10 miljardin euron paikkeille eli miltei kaksinkertaiseksi Nokian kännykkäbisneksen myyntihintaan verrattuna.

Kauppa on sikäli erikoinen, että Fortum on pitkään julistanut tähtäävänsä kestävään ja vähäpäästöiseen energiantuotantoon. Uniper puolestaan syntyi muutama vuosi sitten saksalaisen E.onin pyrkiessä eroon fossiilisista liiketoiminnoista. Uniper tekee ison osan liikevaihdostaan treidaamalla venäläistä maakaasua, minkä ohella sillä on isoja hiilivoimaloita. Fortumin tavoin Uniperilla on paljon liiketoimintoja Venäjällä, ja se on yksi Gazpromin kiistanalaisen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen päärahoittajista.

Fortumista tuli Uniperin suuromistaja E.onin myytyä sille vajaan viidenkymmenen prosentin osuutensa yhtiön osakkeista. Fortum tarjoutui tuon kaupan yhteydessä lunastamaan loputkin yhtiön osakkeista, mutta Uniperin toimivan johdon ja henkilöstön vierastaessa Fortumia myyntihalukkaita löytyi vain häviävän pieni määrä. Lisäksi Venäjän viranomaiset rajasivat kaupan hyväksyessään Fortumin omistusosuuden Uniperista enintään viideksikymmeneksi prosentiksi.

Aiemman kaupan yhteydessä Fortum ilmoitti olevansa valmis suhtautumaan Uniperin osakkeisiin pelkkänä finanssisijoituksena, mutta toki perustavoitteena oli saada yhtiö toteuttamaan Fortumin strategisia linjauksia. Tähän tähtääviä neuvotteluja on käyty pitkään kahden yhtiön johdon kesken, mutta ilman käytännön tuloksia.

Nyt julkistetussa kaupassa osakkeiden myyjinä ovat toimineet Elliott ja Knight Vinke, jotka ovat alun perin tulleet Uniperin osakkeenomistajiksi raadonsyöjärahastojen tapaan tehdäkseen mahdollisimman hyvän voiton sijoittamalleen pääomalle. Tarkoitus on toteutunut ilmeisen hyvin, sillä Fortumin kaksi vuotta sitten tarjoaman 21,31 euron sijasta ne saivat nyt osakkeistaan karvan vaille kolmekymmentä euroa.

Julkistaessaan nyt tehdyn kaupan Forum lienee varmistanut sen, että myös Venäjän viranomaiset ovat valmiit luopumaan aiemmin asettamastaan viidenkymmenen prosentin enimmäisosuudesta. Lisäksi Fortum päässee tämän omistusosuuden turvin vaihtamaan Uniperin johdon mieleisekseen. Yhtiö tiedottaa kuitenkin, että ”luottamuksen vahvistamiseksi Uniperin ja sen henkilöstön kanssa” se ei tee Saksan lainsäädännön mukaista määräysvaltasopimusta Uniperin kanssa tai lunasta vähemmistöosakkeita ainakaan seuraavaan kahteen vuoteen.

Eräs seuraus operaatiosta on se, että Fortumin nykyinen runsaan viiden miljardin euron suuruinen velka kasvaa. Myös yhtiön nykyiset luottoluokitukset – pitkäaikaisissa lainoissa Standard & Poor’silla BBB negatiivisin näkymin ja Fitchillä BBB vakain näkymin – joutunevat koetukselle. Keskeiseksi tehtäväksi nousee Uniperin valtavien hiilidioksidipäästöjen (59,5 miljoonaa tonnia viime vuonna) vähentäminen. Lisäksi eteen nousevat ongelmat, joita aiheutuu Uniperin roolista Venäjän maakaasubisneksissä sekä syvästä luottamuskuilusta Fortumin johdon ja Uniperin henkilöstön välillä.

Fortumin osake ei ole juurikaan heilahtanut tuoreen kaupan julkistamisen seurauksena, kun taas Uniperin osake on pudonnut noin seitsemän prosenttia alaspäin.

Sipilän hallitus ei nähnyt omien omistajaohjauslinjaustensa pohjalta mitään ongelmia Fortumin liiketoimissa. Yllättävämpää kuitenkin on, jos vielä Rinteenkin hallitus ja sen omistajaohjauksesta vastaavat ministerit suhtautuvat yhtä sallivasti Fortumin johdon fossiilikuplan kasvattamisyrityksiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu