Trump saavutti tavoitteensa

Päältä katsoen Trump teki vakavan virheen yllyttäessään sekalaista mielenosoittajajoukkoa marssimaan Capitoliin ja häiritsemään marraskuisen presidentinvaalin tuloksen vahvistamaan kokoontuneen kongressin työtä. Tämän jälkeen myös presidenttiä pitkään tukeneet republikaanijohtajat ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Käytännössä Trump tultaneen pitämään mahdollisimman täydellisesti eristyksissä uuden presidentin virkaanastujaisiin saakka. Jos aiemmin arvailtiin, suostuuko Trump osallistumaan tuohon tilaisuuteen, niin nyt kukaan ei enää halua hänen tuppautuvan sinne.

Omilla kriteereillään Trump saavutti kuitenkin keskiviikkona uransa suurimman voiton. Liimautuihan koko maailma Trumpin itsensä tavoin televisioiden ääreen ihmettelemään Capitolin tapahtumia. Se oli maailman suurin tv-show sitten vajaan kahdenkymmenen vuoden takaisen al Quaidan terroristien New Yorkiin ja Washingtoniin suuntaamien itsemurhahyökkäysten. Samalla Trump onnistui nöyryyttämään perusteellisesti demokraattisia instituutioita, jotka olivat juuri silloin siirtämässä maan ylintä päätösvaltaa rauhanomaisesti häneltä hänen seuraajalleen.

Tämän tapahtuman jälkeen Trumpilla ei ole enää mitään tarvetta jatkaa turpakäräjiä siitä, kuinka paljon väkeä oli neljä vuotta sitten seuraamassa hänen virkannastujaisiaan, paljonko milläkin TV-kanavilla tai kommentaattoreilla on katsojia tai kuinka paljon hänen omillaan ja muiden sosiaalisen median tileillä on seuraajia. Capitolin valtaus ylitti kaikki niistä, ja tätä tapahtumaa hän voi muistella lopun ikänsä. Tapahtuma tulee jättämään lähtemättömän jälkensä myös USA:n poliittiseen historiaan.

Spektaakkeli onnistui siinäkin, että se pysyi neljästä kuolonuhrista huolimatta enimmäkseen pelkkänä spektaakkelina. Menestykseen vaikutti oleellisesti se, miten vähän paikalla oli vartijoita puolustamassa taloa ja miten hitaasti paikalle saatiin lisävoimaa turvaamaan kongressin työskentelyä. Ehkä yksi syy tähän oli se, että myös järjestönvalvojien ja heidän päälliköidensä keskuudessa monet olisivat nähneet mieluummin maan jatkavan edelleen Trumpin ja republikaanien komennossa. Nyt murtautujat pääsivät vapaasti häpäisemään kongressin pyhimmät paikat, minkä jälkeen heitä alettiin patistella kohteliaasti hieman etäämmäs. Päivän laskiessa tunkeutujat saattoivat tehtävänsä onnistuneesti suoritettuaan palata myhäillen takaisin majapaikkoihinsa tai kotimatkalleen.

Kyse ei ollut vain Trumpin voitosta. Kremlin käskemät venäläismediat eivät kyenneet salaamaan tyytyväisyyttään maailman johtavan demokratian linnakkeen kokemasta nöyryytyksestä. Venäläiset eivät ehkä olleet myöskään pelkkiä sivustakatsojia tuon spektaakkelin valmisteluissa. Monet tuohon työhön osallistuneista oikeistoradikaaleista kommunikoivat mielellään keskenään venäläistä Telegram-alustaa käyttäen, jolloin amerikkalaisten turvallisuusviranomaisten on vaikeampi seurata heidän viestintäänsä. Ja kuten muutoinkin, venäläiset ovat ehkä omilla syötteillään onnistuneet heittämään vähän lisää öljyä liekkeihin.

Itselleen luonteenomaisella moraalisella ja loogisella notkeudella Trump tuomitsi runsas vuorokausi tapahtumien jälkeen julkaisemassaan videoviestissä Capitoliin tunkeutumisen, jonka hän itse oli heiltä tilannut. Keskiviikkoaamuna hänen käskynsä mielenosoittajille kuului: ”everyone here will soon be marching over to the Capitol building to peacefully and patriotically make your voices heard”. Siis “over to the Capitol building”, mistä tuli se “heinous attack”, jonka sama mies nyt ilmoittaa kansalliskaartin avulla torjuneensa.

Trumpin harmiksi 9/11 jää kuitenkin edelleen maailman tähän asti suurimmaksi mediaspektaakkeliksi. Sen ylittämiseen hänelle tuskin jää enää mahdollisuuksia kaikesta luikertelusta huolimatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu