Trump tuli ulos kaapista

Kaiken järjen mukaan amerikkalaisessa yhteiskunnassa on nykyisin paljon vialla. Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimissä perustetussa rikkaassa maassa vallitsee syvä eriarvoisuus eri väestöryhmien kesken. Siellä esiintyy myös paljon etniseen ja uskonnolliseen taustaan perustuvaa syrjintää ja kansalaisten demokraattisia osallistumismahdollisuuksia heikennetään joskus hyvinkin häikäilemättömästi. Amerikkalaisten terveydentila on huono, mitä kuvastaa muun muassa ylipainoisuudesta kärsivien suuri osuus – noin 40 % – väestöstä. Kymmenet tuhannet amerikkalaiset kuolevat vuosittain itsemurhien, liikenneturmien, opioidien liikakäytön ja henkirikosten uhreina, ja tänä vuonna koronavirusepidemia on noussut yhdeksi tärkeimmistä kuolinsyistä. Myös maan poliittinen ilmapiiri on kärjistynyt nopeasti, mikä näkyy muun muassa äärikoikeistolaisten viharikosten määrien lisääntymisenä.

Tässä tilanteessa Donald Trump ei käyttänyt virallisen itsenäisyyspäiväpuheen tarjoamaa tilaisuutta kansallisen yhteisymmärryksen vahvistamiseen. Hän ei myöskään esittänyt mitään lupauksia uusista ponnisteluista kansakuntaa vaivaavien ongelmien ratkaisemiseksi, kuten miltei kuka tahansa muu presidentti olisi tehnyt. Sen sijaan Trump piti Mount Rushmoren äärellä äärioikeistolaisen propagandapuheen, jossa kansalaisoikeuksien puolesta liikkeelle lähteneet amerikkalaiset leimattiin vasemmistolaisiksi fasisteiksi ja totalitaristeiksi. Mies puhui uhkaavaan sävyyn siitä miten tuo ”hyökkäys meidän suurenmoista vapauttamme vastaan on pysäytettävä ja tullaan pysäyttämään hyvin nopeasti. Tulemme paljastamaan tämän vaarallisen liikkeen ja suojelemaan kansakuntamme lapsia tältä radikaalilta vyörytykseltä”.

Trumpin mielestä hänen maansa vapaamielisten ja edistyksellisten kansalaisten varsinaisena pyrkimyksenä on vallankumouksen toteuttaminen amerikkalaisessa yhteiskunnassa ja samalla tuon yhteiskunnan keskeisimpien saavutusten mitätöinti. Kumousyritysten torjumiseksi hän sanoo lähettäneensä liittovaltion agentit jahtaamaan kansalaisia, jotka ovat kannattaneet rotusortoa kunnioittavien muistomerkkien poistamista julkisilta paikoilta.

Trumpin tähtäimessä ei ollut mikään pieni ja radikaali vähemmistö. Päinvastoin hänen mielestään ylipäätään ”liberaalien demokraattien johtamissa kaupungeissa ja niiden kaduilla näkemämme väkivaltainen meno on ollut täysin ennustettava tulos vuosia kestäneestä äärimmäisestä indoktrinaatiosta ja puolueellisuudesta kouluissa, joukkotiedotusvälineissä ja muissa kulttuurisissa instituutioissa. Kaikkien yhteiskunnan ja luonnon lakien vastaisesti lapsiamme opetetaan kouluissamme vihaamaan maatamme ja uskomaan, etteivät maatamme rakentavat miehet ja naiset ole olleet sankareita, vaan roistoja. Radikaali näkemys Amerikan historiasta on valheiden verkko, kaikki mittasuhteet on ohitettu, kaikki hyvät teot on hämärretty, kaikki motiivit vääristelty, kaikki tosiasiat väärennetty ja jokainen pieni rike kasvatettu siihen saakka, kunnes kuva historiasta muuttuu täysin tunnistamattomaksi”.

Trump jatkoi hyökkäystään toteamalla, että ”maatamme vastaan hyökkäävä radikaali ideologia etenee sosiaalisen oikeudenmukaisuuden lipun alla, mutta todellisuudessa se haluaisi tuhota sekä oikeuden että yhteiskunnan. Se muuttaisi oikeuden ihmisten jakamisen ja koston välikappaleeksi, ja se tekisi vapaan ja kaikki piiriinsä lukevan yhteiskuntamme alistamisen, hallinnan ja poissulkemisen tyyssijaksi. He haluavat vaientaa meidät, mutta me emme vaikene”.

Trump väitti puheessaan Yhdysvaltojen nojautuneen perustamisestaan saakka juutalais-kristilliseen perinteeseen ja ymmärtävänsä, että ”nämä arvot ovat edistäneet dramaattisesti rauhan ja oikeudenmukaisuuden asiaa kaikkialla maailmassa”. Tämä on sikäli kiinnostavaa, että Yhdysvaltojen perustuslaki painottaa voimakkaasti uskonnonvapautta ja ihmisten tasavertaista kohtelua heidän uskonnollisista näkemyksistään riippumatta. Mutta muutoinkin Trump nosti omat poliittiset ja yhteiskunnallis-kulttuuriset näkemyksensä aina muurin rakentamista, nykyisiä aselakeja ja aborttikieltoa myöten ainoaksi oikeaksi amerikkalaisuudeksi. Kaiken muun päämääränä on hänen mielestään Amerikan tuhoaminen.

Hyökätessään valistunutta Amerikkaa vastaan Trump katsoi asiakseen muistuttaa siitä, kuinka kansalaissodan aikaan sotilaat marssivat rintamalle laulaen ”let us die to make men free”. Nyt hänen vihollisensa ”haluaisivat repiä rikki ne uskomukset, sen kulttuurin ja sen identiteetin, jotka ovat tehneet Amerikasta planeettamme historian dynaamisimman ja sallivimman yhteiskunnan”. Siksi on hänen mielestään korkea aika ”puhua äänekkäästi, vahvasti ja voimakkaasti sekä puolustaa maamme integriteettiä”. Voisiko enää sen suoremmin esittää taistelukutsua äärioikeistolaisen ja rasistisen ylivallan pystyttämiseksi? Ja tarvittaessa vaikka väkivaltaa käyttäen.

Tämän jälkeen on selvää, että Trump ei yritä korjata heikentynyttä gallup-kannatustaan esiintymällä aiempaa sovinnollisemmin tai valtiomiesmäisemmin. Sen sijaan hän yrittää lietsoa yhteiskuntaluokkien ja etnisten ryhmien välisiä ristiriitoja niin pitkälle kuin mahdollista sekä samalla profiloida itsensä valkoisen ylivallan ylimpänä puolustajana. Jos Hitler eläisi aikamme Yhdysvalloissa, hän toteuttaisi todennäköisesti samankaltaista strategiaa.

Toivottavasti Trumpin tulo kaapista avaa riittävän monen republikaanin silmät niin, että puolue ennättää tehdä jotakin ennen kuin tilanne on karannut kokonaan käsistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu