Trumpin jäljet Korean niemimaalla

Donald Trump on saanut presidenttikaudellaan paljon pahaa aikaan sekä Yhdysvalloissa että maailmalla. Hänen jälkiään siivotessaan Joe Bidenin hallinto joutuu erityisen hankalan tehtävän eteen Korean niemimaalla.

Puoli vuosikymmentä sitten maailmalla seurattiin pelolla arvaamattoman tyrannin alaisuudessa elävän Pohjois-Korean ydinasehankkeita. YK oli määrännyt niiden pysäyttämiseksi raskaita pakotteita, ja tuossa vaiheessa maansa nälänhätään saattanut perhedynastia oli lähellä romahdusta.

Tilanne oli sikäli uusi, että aiemmin Pohjois-Korean johto oli voinut luottaa Kiinan ja Neuvostoliiton/Venäjän tukeen. Nyt kuitenkin myös Kiinan johto näytti menettäneen kärsivällisyytensä Pohjois-Korean omavaltaiseen käyttäytymiseen. Paras osoitus tästä oli maiden taloudellisen yhteistoiminnan supistuminen murto-osaan entisestä. Venäjän suhtautui diktatuuriin myönteisemmin sen vuoksi, että Kreml näki Pohjois-Korean häiriköinnin tervetulleena piikkinä USA:n lihassa.

Uuden tilanteen tarjoamat mahdollisuudet murenivat nopeasti Donald Trumpin noustua Yhdysvaltojen presidentiksi. Aluksi Trump kyllä uhosi Kimin pommihankkeesta, että ”it won’t happen”. Presidentti käynnisti politiikkansa alatyylisellä herjauskisalla Kim Jong-unin kanssa, jonka kuluessa herrat vertailivat muun muassa nappiensa kokoeroja. Pian Trump muisti kuitenkin olevansa ennen kaikkea mestarillinen diilintekijä, ja siksi hän päätti maansa ulkopoliittisen eliitin kauhuksi lähteä huipputapaamiseen Kim Jong-unin kanssa. Trump ilmeisesti uskoi rikkaan maan presidenttinä saavansa rutiköyhän maan johtajan suostumaan helposti rahakkaaseen sopimukseen ydinaseohjelman lopettamisesta.

Vaikka ensimmäistä tapaamisia seurasi toinen ja Pohjois-Korea teki joitakin näennäisiä eleitä yhteistyöhalunsa osoittamiseksi, todellisuudessa maa lisäsi kaasua ydinaseohjelmansa eteenpäinviemisessä. Sen tuloksena Pohjois-Korealla on nykyisin käytössään jo varsin tehokasta kalustoa pommiensa perilletoimittamiseksi. Samalla Kim Jong-un on Trumpin osoittaman huomion ansiosta onnistunut vakiinnuttamaan johtoasemansa niin, että toiveet regiiminvaihdoksen mahdollisuudesta ovat hiipuneet lähes olemattomiin.

Tämän ohella Trumpin hallinnon aggressiivinen suhtautuminen Kiinaan on auttanut maan vanhoillista kommunistijohtoa vahvistamaan omia asemiaan. Maiden keskinäiset suhteet ovat muutoinkin vajonneet pohjamutiin niin, että Kiinan johdolla ei ole haluja yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa sen paremmin Korean kysymyksen ratkaisemiseksi kuin missään muuallakaan. Lisäksi Trump on heikentänyt Yhdysvaltojen suhteita lähimpiin aasialaisiin liittolaisiinsa muun muassa vaatimalla Japania maksamaan valtavia summia joukkojensa läsnäolosta maassa.  Myös Etelä-Koreaa Trump on haukkunut USA:n hyväksikäyttämisestä. Tämän ohella Trump on peruuttanut – Kim Jong-unin vaatimusten mukaisesti – maiden perinteiset yhteiset sotaharjoitukset.

Siten Joe Biden perii Trumpin jäljiltä voimiensa tunnossa olevan ja varsin varteenotettavalla ydinpelotteella varustetun pohjoiskorealaisen diktatuurin. Pohjois-Korean onnistuminen ydinaseohjelman toteuttamisessa rajaa oleellisesti muiden maiden mahdollisuuksia vaikuttaa sen käyttäytymiseen tai tukea maan kansalaisten demokratiapyrkimyksiä. Etelä-Korealle Pohjois-Korean ydinase merkitsee joka päivä valtavaa turvallisuusriskiä. Ilman Kiinan myötävaikutusta Bidenin hallinnon on vaikea tehdä tälle asialle juuri mitään, ja tänä päivänä yhteistyön rakentaminen täytyy aloittaa nollatasolta.

Edes Trump ei ole kuitenkaan kyennyt tekemään tilannetta sataprosenttin toivottomaksi. Tosiasiassa näet rutiköyhä Pohjois-Korea on aikamoinen anomalia puhtaasti talousmaantieteen näkökulmasta tarkasteltuna. Luonnonvaroiltaan rikas maa sijaitsee Kiinan pohjoisten teollisten keskusten, Siperian raaka-ainelähteiden sekä Japanin ja Etelä-Korean mahtavien talouskoneiden leikkauspisteessä. Siten Pohjois-Korean nykyinen sulkeutuneisuus merkitsee valtavaa mahdollisuuksien tuhlaamista ja suurta määrää täysin tarpeettomia inhimillisiä kärsimyksiä. Lisäksi Pohjois-Korean johdon tempoileva politiikka ei ole lakannut ärsyttämästä vakautta ja ennustettavuutta arvostavaa Kiinan johtoa.

Nämä tosiasiat tunnistaessaan ja yhdessä liittolaistensa kanssa toimien Bidenin hallinto ehkä onnistuu löytämään strategian, jonka avulla Korean niemimaan turvallisuustilanne pysyy hallinnassa ja Pohjois-Korean kansalaisiin kohdistuvaa sortoa saadaan edes hivenen suitsittua. Jos tähän saakka päästään, jatkossa voi avautua tiekartta kohti yhdistynyttä, demokraattista ja ydinaseista vapaata Korean niemimaata. Ja kohti vaurastuvaa valtiota, jolla on hyvät yhteistyösuhteet USA:n ohella kaikkien naapuriensa kanssa.  Trumpin presidenttikauden jälkeen taivallettavana on kuitenkin paljon pidempi ja vaarallisempi matka kuin oli vielä ennen sen alkua.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu