Trumpin toinen tuleminen

Donald Trump valitaan lähes varmasti republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Nykyhetken valossa hän voittaa myös itse presidentinvaalin ja palaa takaisin Valkoiseen taloon. Gallupit ennakoivat Trumpille suurempaa ääniosuutta kuin Joe Bidenille. Ja vaikkei Trump enemmistöön yltäisikään, hän tulee todennäköisesti saamaan taakseen valitsijamiehet riittävän monissa vaa’ankieliosavaltioissa. Eli edes varapresidenttiä ei tarvinne tällä kertaa hirttää Trumpia tyydyttävän tuloksen aikaansaamiseksi.

On siis aika ryhtyä miettimään, mitä seurauksia Trumpin presidenttiydellä tulisi olemaan.

Heti virkaan päästyään Trump ryhtyisi kostamaan poliittisille vastustajilleen. Tämän ohella hän pyrkisi muun muassa hallinnon puhdistamisella, korkeimman oikeuden nimityksillä ja potentiaalisten vastustajien osallistumismahdollisuuksia rajoittamalla varmistamaan sen, että poliittinen valta pysyy valkoista ylivaltaa kannattavien voimien käsissä jatkossakin. Yhteiskuntana USA jäisi jälkeen muun maailman kehityksestä valtaapitävien luopuessa kokonaan vihreän siirtymän tavoittelusta. Merkantilistinen kauppapolitiikka ja kansainvälisten osaajien vähenevä kiinnostus Yhdysvaltoja kohtaan hidastaisivat maan kehitystä edelleen.

Kansainvälisessä politiikassa Trump ei ole kiinnostunut vapaan maailman puolustamisesta eikä siksi myöskään Natosta. Hän näkisi maailman lähinnä hänen johtamansa USA:n ja muiden vahvojen valtioiden keskinäisenä kilpailuna vaikutusvallasta, jolloin hän pyrkisi tekemään neuvottelutaitonsa rankasti yliarvioiden ulkomaisten kollegojen kanssa diilejä etupiirien keskinäisestä jakamisesta. Käytännössä Trump jättäisi Euroopan puolustamisen eurooppalaisten omalle vastuulle ja ainakin Ukrainan hän luovuttaisi suosiolla Putinin määräysvaltaan.

Juuri Putin näkisi Trumpin paluun lähes lottovoiton veroisena onnenpotkuna itselleen, sillä hän tietää kykenevänsä vedättämään moista yksinkertaista narsistia mielin määrin. Heidän yhteiskunnalliset näkemyksensä ovat yhtä vanhanaikaisia ja molemmat haluavat päästä hyödyntämään maidensa fossiilisia voimavaroja välittämättä lainaan tuon toiminnan haitallisista ilmastovaikutuksista.

Kiinan näkökulmasta Trumpin paluu olisi mutkikkaampi juttu. Ensimmäisen kerran presidentiksi tultuaan Trump kyllä toi hallintoon paljon Kiina-hysteerikkoja ja käynnisti kauppasodan Kiinaa vastaan. Jatkossakin Trump haluaa varmasti hillitä Kiinan kykyä kilpailla yhdysvaltalaisilla markkinoilla, mutta samalla Trumpin nousu USA:n johtoon heikentäisi selvästi Yhdysvaltojen ja lännen kansainvälistä vaikutusvaltaa. Tämän Kiinan johto laskisi hyödyksi itselleen. Trump ei myöskään häiritsisi Kiinan johtoa puheilla ihmisoikeuksista, vaan hän pyrkisi niiden häiritsemättä tekemään Xi Jinpingin kanssa kumpaakin hyödyttäviä kahdenkeskisiä diilejä. Trump saattaisi hyvin luvata Yhdysvaltojen pysyvän sivussa, jos Kiina yrittää pakottaa Taiwanin alistumaan sen määräysvaltaan. Toisaalta Trumpin valinta kannustaisi Putinin Venäjää entistä uhkarohkeampiin laajentumispyrkimyksiin Kiinan johdon arvostaman kansainvälisen järjestelmän vakauden ja ennustettavuuden kustannuksella. Lisäksi Trumpin valinta olisi iso isku ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtävälle kansainväliselle yhteistyölle, jonka eteenpäinviemistä Kiinan johto pitää hyvin tärkeänä asiana.

Suomelle Trumpin nousu presidentiksi avaisi hyvin riskialttiin ajanjakson sen vuoksi, että Putin saisi hänet helposti uskomaan maamme kuuluvan Venäjän etupiiriin. Lisäksi Putin uskonee pystyvänsä melko helposti miehittämään Suomen pohjois- ja itäosat kutakuinkin vanhaa Pähkinäsaaren rajalinjaa myötäillen. Normaalioloissa Putin tuskin olisi valmis noin vain hyökkäämään Naton ja EU:n alueelle ja näin ajautumaan sotilaalliseen konfliktiin niiden kanssa. Tilanne muuttuisi kuitenkin toiseksi, jos maailmantilanne ajautuisi oleellisesti nykyistä kaoottisemmaksi uusien konfliktirintamien syntymisen seurauksena.

Siksi meillä suomalaisilla on täysi syy toivoa amerikkalaisten heräävän puolustamaan vuosisataista demokratiaansa ja pitävät huolen siitä, ettei Trump pääse romuttamaan sitä. Aika vain alkaa huveta käsistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu