Tuhoaako Kremlin uhittelu Trumpin paluumahdollisuudet?

Vanhan sanonnan mukaan ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin.

Tässä tapauksessa pahaa edustaa Kremlin pelottavan agressiiviseksi muuttunut käyttäytyminen. Sitä ilmentävät niin hyökkäysjoukkojen keskittäminen Ukrainan rajoille kuin USA:lle ja Natolle lähetetyt tiukat ultimaatumitkin. Kreml vaatii länneltä pikaista nöyrtymistä vaatimuksiinsa vaihtoehtona mahdollisesti jopa ydinasein käytävälle sodalle.

Venäjän ja lännen edustajien välillä aloitetut tapaamiset ovat rauhoittaneet tunnelmaa, mutta vain hieman ja vain hetkeksi. Matkan varrella Kreml on saanut Ukrainan ohella myös uutta huolehdittavaa Kazakstanin yllättäen leimahtaneiden levottomuuksien vuoksi. Venäjän ja lännen välinen jännite on kuitenkin noussut jo nyt toteutuneiden tapahtumien seurauksena kokonaan uudelle tasolle. Todella vakavaan kriisiin ajaudutaan, jos Kreml ei pidä sormiaan irti Ukrainasta ja kun tämän seurauksena käynnistyy molemminpuolisten vastatoimien kierre.

On vaikea ajatella kenenkään toivovan tällaista kehitystä. Sillä voi kuitenkin olla myös joitakin positiivisia sivuvaikutuksia Yhdysvaltojen poliittiseen elämään.

Viime aikoina Joe Biden varapresidentteineen ovat menettäneet rajusti kannatustaan ja merkit viittaavat kongressin siirtymiseen republikaanien hallintaan ensi marraskuun välivaaleissa. Lisäksi Donald Trumpilla näyttää painajaismaisesta viranhoidosta ja epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä huolimatta olevan reaaliset mahdollisuudet palata presidentin virkaan vuoden 2024 vaaleissa.

Nopeasti lisääntynyt kansainvälinen jännitys voi kuitenkin viedä pohjan Trumpin paluuyritykseltä. Näin siksi, että etenkin vuoden 2016 vaaleissa Kreml teki aktiivisesti työtä Trumpin puolesta. Sekä kampanjansa aikana että itse virassa toimiessaan Trump ei suostunut kertaakaan arvostelemaan Putinia. Presidentin puudelimainen käyttäytyminen Putinin kanssa pidetyssä huippukokouksessa ja sen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa ovat jääneet historiaan yhtenä Yhdysvaltojen ulkopolitiikan noloimmista hetkistä.

Aikaisemmin Trumpin äänestäjät eivät erityisemmin välittäneet tästä asiasta eikä kansainvälisillä kysymyksillä ole yleensäkään ollut kovin paljon merkitystä sisäpolitiikkaan keskittyvissä amerikkalaisissa vaaleissa. Tilanne muuttuu kuitenkin toiseksi, jos Yhdysvaltojen ja sen keskeisimpien liittolaisten kansallinen turvallisuus joutuu oikeasti uhatuksi ja presidentti Putin nähdään uhan tärkeimpänä aiheuttajana. Tämä pienentää oleellisesti sitä amerikkalaisten joukkoa, joka on valmis äänestämään Putinin liehittelijää Yhdysvaltojen presidentiksi ja maan asevoimien ylipäälliköksi.

Toki on muitakin tekijöitä, jotka syövät pohjaa Trumpin paluumahdollisuuksilta. Hänen äänensä ei kuulu sosiaalisessa mediassa samaan tapaan kuin ennen ja hän voi joutua vielä oikeuteen roolistaan Capitolin vallankaappausyrityksessä. Johtavat republikaanipoliitikot eivät koe hänen hampaisiinsa joutumista enää automaattisena päätöksenä uralleen, vaan uskaltavat ottaa etäisyyttä hänen järjettömimmistä väitteistään. Ex-presidentin suhde Yhdysvaltojen vaarallisimmaksi viholliseksi piirtyvään Putiniin voi kuitenkin muodostua viimeiseksi pisaraksi, joka upottaa lopullisesti hänen unelmansa.

Varmasti nämä asiat osataan laskea Kremlissäkin. Tällä hetkellä Kremlin hallitseva mafia ajattelee kuitenkin ensisijaisesti itseään ja keinoja oman nahkansa pelastamiseksi. Trump on tehnyt heille jo ne palvelukset, joita he ovat tarvinneet.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu