USA ja Trump vaalien jälkeen

WE WON! Näin Donald Trump julisti Twitterissä vielä viime yönä, ääniuurnien sulkeuduttua kaksitoista päivää sitten ja lähes lopullisten lukujen valmistuttua kaikissa osavaltioissa. Mies toivoo ilmeisesti edelleen voivansa keplotella itselleen jatkokauden jollakin konstilla. Eväät operaation onnistumiseen hupenevat kuitenkin nopeasti hänen juristiensa tekemien vaalivalitusten kaatumisen myötä. Trump ei saane republikaanijohtoisissa osavaltioissa myöskään riittävästi tukea vaalitulosten ohittamiseen niin, että vaalikollegioon tulisi tätä kautta enemmistö hänen kannattajiaan.

Trump on kuitenkin noussut kulttijohtajan asemaan kiihkeimpien kannattajiensa keskuudessa ja hän tavoitellee paluuta Valkoiseen taloon vuoden 2024 presidentinvaalissa. Toisaalta tämä kehitys ajaa hänet niin kauas laitaoikealle, että sieltä käsin on vaikea kilpailla menestyksellisesti amerikkalaisten valtaenemmistön kannatuksesta. Lisäksi moni amerikkalainen tulee aistimaan yhteiskuntansa ilmapiirin puhdistumisen Joe Bidenin hillityn puhetavan tullessa Trumpin matalamielisen retoriikan tilalle. Samalla ihmiset saavat jälleen tuntumaa rationaaliseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Tämä kehityskulku nähdään myös republikaanisessa puolueessa, ja siksi moni toivoo tilaisuutta päästä Trumpista eroon. Juuri kukaan keskeinen republikaanijohtaja ei kuitenkaan uskalla vielä vihaisten reaktioiden uhan vuoksi lausua julki totuutta keisarinsa vaatteista.

Paremman kuvan Trumpin tulevaisuuden mahdollisuuksista saa, kun katsoo millaisesta väestä hänen keskeisin kannattajajoukkonsa nykyisin muodostuu.

Kaiken taustalla on Trumpin presidenttiyteen auttanut Vladimir Putin, josta Trump ei ole tähän päivään mennessä uskaltanut lausua ensimmäistäkään poikkipuolista sanaa. Jatkossa Putinin mahdollisuudet Trumpin tukemiseen ovat kuitenkin rajallisemmat ja hänen oma parasta ennen -päivänsä on jo selvästi takanapäin.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell ja varapresidentti Mike Pence ovat pysyneet toistaiseksi johdonmukaisesti Trumpin takana, mutta molemmat toiminevat näin enemmän taktisista syistä kuin sydämestään. Kummallakaan tuskin on mitään vaikeuksia ottaa etäisyyttä Trumpiin heti kun se on tarkoituksenmukaista heidän omien pyrkimystensä kannalta.

Sama voi päteä Mike Pompeoon, mutta toistaiseksi ulkoministeri on pysynyt sataprosenttisesti Trumpin tukena vaalivoittovakuutteluja myöten. William Barr on puolestaan toiminut oikeusministerinä niin pitkälti Trumpin yksityisasianajajan tavoin, että hän tietää joka tapauksessa kaatuvansa tämän mukana.

Donald Trump Jr ja Eric Trump toimivat innokkaasti isänsä oikean laidan puolustajina, mutta heidän puuhistaan on usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Paljon enemmän lisäarvoa tulee Fox Newsin tähtiankkurin Sean Hannityn toiminnasta Trumpin opastajana ja hänen tärkeimpänä mediaäänitorvenaan. Viimemainitussa tehtävässä häntä täydentää Trumpin nykyinen tiedottaja Kayleigh McEnany.

Jäljelle jäävät Trumpin surullisenkuuluisa henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani sekä vankeustuomion armahtamisen jälkeen äärioikeistolaisen Proud Boys -militian kanssa puuhaamaan ryhtynyt Roger Stone.  Myös Trumpin kanssa välillä riitautunut ja eurooppalaista äärioikeistoa kokoamaan lähtenyt Steve Bannon pyrkii jälleen aktiivisesti Trumpin tukijoiden joukkoon. Bannonin toimintamahdollisuuksia rajoittaa kuitenkin pysyvä porttikielto Twitteriin miehen mentyä ehdottamaan siellä Anthony Faucin pään katkaisemista.

On mahdotonta kuvitella, että Trump onnistuisi tällaisen conquistadorijoukon avulla valloittamaan Amerikan. Se on kuitenkin täysin mahdollista, että taitavampi ja Atlantin toiselta puolelta apua saava äärioikeistolainen falangi onnistuu Trumpilla ratsastaen kaappaamaan käsiinsä republikaanisen puolueen. He voivat myös onnistua sabotoimaan tehokkaasti Bidenin hallinnon työskentelyä sekä tämän jälkeen ottamaan maan johdon käsiinsä vuoden 2024 vaaleissa. Siinä operaatiossa he saattavat käyttää Trumpia vielä viimeisen kerran bulvaaninaan. Varsinainen valta tulisi tällöin kuitenkin olemaan muissa käsissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu