USA:n hallinto kriisissä

Donald Trumpin sairastuminen koronaan sekoittaa perusteellisesti USA:n hallinnon, Näin tapahtuu vaikka presidentin tauti jäisi lieväksi, presidentti palaisi pian hoitamaan virkatehtäviään ja presidenttiehdokkaiden toinen vaaliväittely päästäisiin pitämään suunnitellusti.

Jo nyt Trumpin kampanjapäällikön, keskeisten neuvonantajien, ainakin kolmen republikaanisen senaattorin ja useiden Valkoisen talon henkilökuntaan kuuluvien on ilmoitettu saaneen tartunnan presidentin itsensä ja hänen puolisonsa lisäksi. Tämän vuoksi Valkoinen talo, kongressi ja republikaanipuolueen päämaja ovat muuttuneet ilmeisiksi koronapesäkkeiksi, joissa kaikki potentiaaliset tartunnan saajat tulisi asettaa välittömästi ainakin parin viikon mittaiseen karanteeniin.

Tämä vaikeuttaa oleellisesti meneillään olevan valtiollisen vaalin ja siihen liittyvän kampanjoinnin eteenpäinviemistä. Myös kongressin ja liittovaltion keskushallinnon työskentely vaikeutuu oleellisesti. Aivan tavallisia rutiiniasioitakin pyörittävien ihmisten nopea korvaaminen Valkoisessa talossa ja Capitolin kukkulalla on vaikeaa, sillä ketään ei voi päästää työskentelemään niissa ilman taustojen huolellista tarkistamista. Niiden ohittaminen voisi aiheuttaa vakavia turvallisuusriskejä.

Vielä vaikeammaksi tilanne muodostuu, jos presidentin oireet pahenevat niin, että hän ei kykene hoitamaan tehtäviään. Tai jos tartuntojen leviäminen jatkuu voimakkaana presidentin lähipiirissä.

Syntynyt tilanne on nolo presidentin kannalta etenkin sen vuoksi, että hän on syyttänyt koko ajan järjestelmällisesti Kiinaa koko koronapandemian alkuunpanijaksi. Trumpin ”kiinalaiseksi” kutsuma virus on nyt onnistunut heikentämään merkittävästi Yhdysvaltojen keskushallinnon toimintakykyä. Tähän on vaikuttanut keskeisesti Trumpin ja hänen lähipiirinsä vähättelevä asenne kaikkein alkeellisimpiakin turvatoimia kuten kasvomaskien käyttöä ja riittävien etäisyyksien ylläpitämistä kohtaan. Lisäksi Trump on koko ajan mainostanut omaa vitaalisuuttaan samalla kun hän on ivannut ilkeämielisesti vastustajiensa oletettuja heikkouksia. Nyt hän itse joutuu olemaan sairaalavuoteessa samaan aikaan kun hänen vastaehdokkaansa pysyy terveenä ja jatkaa kampanjointia täydellä höyryllä.

Vaikka presidentin koronatartunta vetää tällä hetkellä puoleensa kaiken huomion, ei pidä unohtaa, että USA:n poliittinen tilanne oli kaukana normaalista jo ennen taudin puhkeamista. Viimeaikaisissa puheissaan Trump ajautui hyvin huolestuttavalla tavalla kohti maansa väkivaltaista äärioikeistoa. Hän muun muassa kehotti tämän laidan militantteja kerääntymään vaalipäivänä äänestyspaikkojen läheisyyteen oikeanlaisen vaalituloksen varmistamiseksi. Lisäksi hän lupautui kunnioittamaan vaalitulosta vain, jos hänet itsensä todetaan voittajaksi. Ylipäätään presidentin henkinen tila vaikutti sellaiselta, että häneltä olisi voinut odottaa virkakauden lopun lähestyessä lähes mitä tahansa.

Siksi jo kansallisen turvallisuuden kannalta on itse asiassa hyvä, että presidentti viettää lähipäivät sotilassairaalassa lääketieteellisten asiantuntijoiden valvonnassa. Ja että presidentti itse saa aikaa rauhoittua samalla kun muistutus kuolevaisuudesta kasvattaa häntä ehkä edes hivenen tähänastista suurempaan nöyryyteen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu