Uusi elinkeinopoliittinen strategia

Suomesta viime aikoina tulleiden huonojen talousuutisten vaikutukset tulevat näkymään rumalla tavalla myös ensi talven työttömyysluvuissa. Finnair on ilmoittanut isoista irtisanomisista ja samoin on tehnyt Viking Lines. UPM on päättänyt sulkea Kaipolan tehtaan ja Turun seudulla pelätään laivatilausten lykkäyksiä ja peruutuksia. Lapin matkailuyrityksiä uhkaa laajamittainen konkurssiaalto. Tapahtumanjärjestäjät ja tapahtumien esiintyjät ihmettelevät, milloin tapahtumista voidaan saada jälleen edes jotakin tuottoa. Moni yrittäjä joutuu laittamaan lapun luukulle viimeistään siinä vaiheessa, kun tilapäiset koronatuet ja -lainat on käytetty loppuun.

Näköaloja synkentää se, että Suomesta on vaikea löytää uskottavia vetureita tulevalle talouskehitykselle. Maastamme ei myöskään löydy sellaista pöhinää, jonka voisi odottaa tuottavan tulevaisuudessa merkittäviä läpimurtoja.

Fortum on noussut Uniper-kaupan myötä liikevaihdoltaan ylivoimaisesti Suomen suurimmaksi yritykseksi. Yhtiö joutuu nyt sulauttamaan fossiilijätin osaksi sen muita liiketoimintoja ja edes jossakin vaiheessa suuntautumaan kohti kestävämpiä energiamuotoja. Samankaltaisen tehtävän edessä on Neste. jonka on kyettävä muuntumaan venäläisen raakaöljyn jalostajasta kestävien biopolttoaineiden tuottajaksi. Nokia on vain varjo entisestään, eivätkä sijoittajat näytä uskovan yhtiön kykyyn nousta 5G-bisneksen eturivin toimijoiden joukkoon. Metsäteollisuuden suuruuden ajat ovat takanapäin, eivätkä panostukset uusiin tuotteisiin riitä pysäyttämään jo pitkään jatkunutta alan viennin jalostusarvon laskua. Isoista yrityksistä vähiten ongelmainen lienee Kone, jolla on maailmanlaajuisesti vahva asema omalla erityisalallaan eli hissien valmistuksessa. Sen kasvumahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset varsinkin Thyssen-kaupan kariuduttua.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Suomella olisi ylipäätään enää menestymisen mahdollisuuksia. Olemme osa EU:n valtavia sisämarkkinoita ja instituutioiltamme kehittynyt pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta. Varsinkin koronakriisin riehuessa Suomi on poikkeuksellisen turvallinen paikka asua. Korkeatasoinen koulutus, ykkössija onnellisuusmittauksissa ja nuorten naisten johtama hallitus ovat tuoneet meille paljon positiivista mainetta.

Samaan aikaan on kuitenkin pakko tunnustaa, etteivät Suomessa suunnatut panokset innovaatiojärjestelmän kehittämiseen ole johtaneet korkeakoulujemme kansainvälisen arvostuksen nousuun siten kuin olisi ollut kohtuullista odottaa. Emme ole menestyneet uusien kestäviä liiketoimintoja kehittelevien kasvuyritysten synnyttämisessä tai korkeatasoisten osaajien houkuttelemisessa Suomeen. Vaikka nykyiseen hallitukseen on kohdistettu paljon positiivisia odotuksia, sen elinkeinopoliittinen ote on jäänyt heiveröiseksi. Tuntuu kuin hallitus olisi keskittynyt etuuksien jakamiseen ja jättänyt tarvittavien resurssien hankkimisen muiden vastuulle.

Juuri nyt Suomen talouden kehitysnäkymät ovat kuitenkin sen verran karut, että vanhat kiistat esimerkiksi työllisyysasteen nostamisen keinoista olisi viisainta jättää syrjään. Niiden sijasta hallituksen kannattaisi käynnistää kunnon keskustelu elinkeinoelämän järjestöjen ja muiden keskeisten tahojen kanssa siitä, miten Suomeen kyetään luomaan lähivuosien aikana riittävä määrä uusia kannattavia liiketoimintoja. Ei kuitenkaan mitä tahansa liiketoimintoja, vaan sellaisia, jotka ovat kaikilta osiltaan sopusoinnussa kestävän kehityksen tavoitteiden kannalta. Tältä osin suomalaisen elinkeinoelämän ajatusmaailmassa on perusteellisen päivityksen paikka. Tavoite asettaa myös suomalaiset korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja niiden yritysten kanssa harjoittaman yhteistyön isojen kehityshaasteiden eteen.

Käydyn keskustelun pohjalta Suomelle tulisi luoda uusi kunnianhimoinen elinkeinopoliittinen strategia, jonka toteuttamiseen sitoutuvat mahdollisimman laajalti kaikki keskeiset yhteiskunnan toimijat. Strategia tarjoaisi oivallisen pohjan myös Marinin hallituksen ohjelman päivittämiselle.

Oleellisinta kuitenkin on se, miten hyvin strategia valaa meihin kaikkiin tulevaisuuden uskoa, saattaa kaikki voimavarat liikkeeseen ja vetää tänne hyviä osaajia ja investointeja myös muualta maailmasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu