Voihan Fortum!

Fortumin edessä on täydellinen myrsky.

Yhtiö lähti 1990-luvun lopulta alkaen kehittämään Venäjän liiketoimintoja. Niitä jatkettiin, vaikka Putinin mafian revanssipyrkimykset voimistuivat ja tuo joukko otti maan talouden entistä tiukemmin hallintaansa.

Viitisen vuotta sitten yhtiö päätti sijoittaa pohjoismaisten sähköverkkojen myynnistä saadut rahat Uniperiin työnnettyyn fossiilibisnekseen, mikä kasvatti myös Venäjä-sidonnaisuuksia edelleen.

Hankintaa tehtäessä ilmeisesti ajateltiin, että raha ei haise. Uniper-hankinnan seurauksena konserni puskee taivaalle hiilidioksidia paljon viiden ja puolen miljoonan asukkaan Suomea enemmän ja Suomen kehityksestä poiketen trendi on nouseva. Mutta bisneksen odotettiin kannattavan ja veronmaksajien maksavan aikanaan hyvät korvaukset hiilimyllyjen alasajosta.

Nyt Putin kavereineen jakavat keskenään konsernin Venäjälle tekemien miljardi-investointien hedelmät ja muistavat Suomen Nato-aikeet Fortumille annettavaa tippiä mitoittaessaan.

Fortumin noin 6-7 miljardin Uniper-sijoituksen tämänhetkinen arvo on runsaat kolme miljardia. Uniperin edessä on konkurssi ilman Saksan valtion tekemää pääomitusta, minkä jälkeen Fortumin osuus yhtiön arvosta pienenee edelleen.

Saksan valtio odottaa varmasti myös Uniperin nykyisten omistajien osallistuvan firman pelastustalkoisiin. Fortumille tarvittavan rahan hankkiminen tulee olemaan todella hankalaa, sillä sekä Fortumin että Uniperin luottoluokitukset ovat nykyisin vain karvan verran roskalainaluokituksen yläpuolella. Uniperin kriisin kärjistyminen saanee luottoluokittajat arvioimaan Fortumin riskit uudelleen.

Näin tapahtuu aikana, jolloin suuririskisten yritysten velkakirjojen korot ovat lähteneet Euroopassa todella nopeaan nousuun.

Odotan, että Saksan hallituksen osallistuessa Uniperin pelastustalkoisiin Fortum joutuu kääntymään hattu kourassa suomalaisen valtio-omistajan puoleen. Saahan Suomen valtio markkinoilta vielä rahaa kohtuullisen edullisesti. Alun perin odotuksena kyllä oli, että Fortum tahkoaisi rahaa valtiolle. Nyt yhtiön johdon takavuosien huonot ratkaisut kääntävät virran vastakkaiseen suuntaan.

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu