Voiko inflaatio vaihtua deflaatioksi?
Inflaatio ylsi G7-maissa viime vuonna noin 7,3 prosenttiin ja sen ennakoidaan etenevän tänä vuonna noin 4,7 prosentin vauhdilla. Keskuspankkien päähuolena on ollut ja on edelleen se, miten inflaatio saataisiin painettua kahden prosentin tasolle aiheuttamatta liiaksi haittaa kasvu- ja työllisyyspyrkimyksille.
Hintojen viimeaikaisen nopean nousun taustalla on ollut monia tekijöitä, joista jotkut eivät ole väistymässä vielä vähään aikaan. Keskeisiä ovat olleet koronasta toipumiseksi käynnistetyt massiiviset elvytystoimet, jotka ovat lisänneet kysyntää nopeammin kuin tarjontapuolella on kyetty sopeutumaan. Lisää kustannusten nousupaineita aiheuttavat Kiinan ja USA:n välinen kauppasota ja vapaakaupan vaihtuminen protektionismiksi yleisemminkin.
Sodat ja inflaatio ovat perinteisesti kytkeytyneet toisiinsa. Sota Ukrainassa, USA:n ja Kiinan välisen sotilaallisen konfliktin uhan lisääntyminen ja yleinen kansainvälisen jännityksen kiristyminen ovat ajaneet varustelumenojen kasvattamiseen kaikkialla maailmassa. Sotaa käyvät maat pyrkivät usein rauhoittamaan kansalaisten mieliä säätelemällä hintoja ja valvomalla keinottelua, mutta taistelujen hiivuttua inflaatio pääsee helposti valloilleen. Valtiot toki hyötyvät tuolloin siitä, että inflaatio keventää sodan aikana otettujen jättivelkojen reaaliarvoa.
Sodan veroisena haasteena voidaan nykyisin pitää ihmiskunnan edessä olevaa pakkoa löytää tehokkaat toimet ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi. Se ei voi onnistua ilman suuria muutoksia taloudessa ja vallitsevissa elin- ja kulutustottumuksissa. Muutokset eivät toteudu ilmaiseksi, vaan tarvittavat investoinnit tuovat oman lisänsä nyky-yhteiskuntien kustannuspaineisiin.
Lopuksi kannattaa muistaa, että elämää on vauraiden teollisuusmaiden ulkopuolellakin. Kehittyvien maiden osuus maailmantaloudesta nousi teollisuusmaita suuremmaksi puolisentoista vuosikymmentä sitten ja vuoteen 2028 mennessä sen ennakoidaan kasvavan yli kolmeen viidennekseen. Siksi vauraat maat joutuvat kilpailemaan kehittyvien talouksien kanssa yhä ankarammin planeettamme vielä jäljellä olevista luonnonvaroista, ja tämä ajaa raaka-aineiden hinnat väkisinkin nousuun.
Tällaisten tekijöiden valossa olisi helppo päätellä, ettei kehittyneillä mailla ole ainakaan lähiaikoina näköpiirissä ajautumista inflaatiosta deflaatioon eli alenevien hintojen kierteeseen. Mutta onko näin todella?
Suurimmat inflaatiopaineet teollisuusmaissa alkavat todennäköisesti jo olla ohitse, ja esimerkiksi IMF ennustaa G7-maiden inflaation hidastuvan ensi vuonna noin kahteen ja puoleen prosenttiin. Maailmantalouden suhdannenäkymät voivat heikentyä oleellisesti, jos esimerkiksi USA:n liittovaltio ajautuu maksukyvyttömyyteen tai Joe Biden joutuu sen välttämiseksi taipumaan republikaanien vaatimiin suuriin menoleikkauksiin. Silicon Valley Bankin kaatumisesta alkanut epävakaisuus pankkijärjestelmässä voi vielä laukaista pankkikriisin ja Kiina voi jäädä pahasti jälkeen kasvutavoitteistaan.
Jos maailmantalous ajautuu taantumaan ja yritykset joutuvat leikkaamaan hintojaan, huomio voi kohdistua uusien tekoälysovellusten tarjoamiin mahdollisuuksiin korvata ihmistyövoimaa ja alentaa kustannuksia. Tällöin nopeutuva työttömyyden kasvu leikkaa pois vielä jäljellä olevia palkkainflaatiopaineita.
Noissa oloissa viime aikoina koetun hintojen jatkuvan nousun sijasta ne voivat kääntyä laskuun. Tällainen käänne voi jopa tapahtua paljon nopeammin kuin olemme osanneet odottaa.
Varsinkin euroalueella on riski ajautua samankaltaiseen sitkeään stagnaatioon kuin mihin Japani vajosi kolme vuosikymmentä sitten. Riskit ovat suurimmat mailla, jotka ovat jo valmiiksi raskaasti velkaantuneita, joiden väestö ikääntyy nopeasti ja jotka eivät saa apua työperäisestä maahanmuutosta.
Meillä suomalaisilla on kaikki syy toivoa, ettei meidän maamme ajaudu tähän loukkuun.
Voi se johtaa deflaatioon, mutta toivottavasti ei.
Ilmoita asiaton viesti
Sodan veroisena haasteena voidaan nykyisin pitää ihmiskunnan edessä olevaa pakkoa löytää tehokkaat toimet ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi. Se ei voi onnistua ilman suuria muutoksia taloudessa ja vallitsevissa elin- ja kulutustottumuksissa.
No no no – war is an immediate threat and only occurred because EU within NATO did not build up the deterrence of unity and 2% investment of GNP into defense and allowed Putin to build up his military by buying his energy AND did not stop 2008 illegal occupation of Crimea. EU and US Obama 2008 in essence gave free green light to Putin. EU is fully responsible for this war.
Climate is changing and always has changed even before human impact added to it. The Antarctic Cold reversal 14,500 to 13,000 climate change did not happen because of cow farts of Cadillacs – our scientist have clearly documented what happened but never why. It started with glaciers in Antarctic melting then collapsing causing tsunamis and floods impacting the Guif stream and that in turn freezing lakes up in Himalayas then again melting Turk and finally collapsing in huge floods in both China and India whose rivers all come from there in Europe Doggerland sank and Britain became an island nation.
Only this year in February did a robot go underneath the doomsday glacier and confirmed its melting from underneath not from human created CO2. Since then we have found 20,000 volcanoes on the seafloor and we expect another 50,000 to be found.
Again the political ambition of giving UN more power to transfer wealth from the industrial nations to the others have on purpose stopped any competing ideas to the the mantra that G7 must pay as guilty and only humans are to blame.
Finland always wanting to be the perfect nerd in the class has been destroying its competitive advantage buying into windmills that kill whales and solar panels that are like nuclear waste to recycle and make you dependent on China – while China in one hour send up more CO2 than Finland in a year. No stop this nonsense now!
There will be a depression within the next 10 months and it will hit worst nations with high debt levels compared to GNP and in Europe in top are Greece and Italy and countries depend on exporting to them.
Export dependence on China like Germany will be hit hard and export to Germany will be hit.
Good luck hold onto Sanna debt as you have less resources after paying interest.
Ilmoita asiaton viesti
Prof Vilen, I cannot read your scribblings.
Ilmoita asiaton viesti
I know Matti boy – reading is hard you should not have skipped primary school
Ilmoita asiaton viesti
Tom, after you have written your comment, use the machine translator
(on your computer) to translate your comment from English to Finnish.
If the computer can translate your writing then it is good enough.
Ilmoita asiaton viesti
You can’t afford me hire your own secretary
Ilmoita asiaton viesti
BS as usual.
Go back to school.
Ilmoita asiaton viesti
I already was Professor going back would be Dean and no interest – when do you graduate from Kindergarten
Ilmoita asiaton viesti
Professor of picket painting and basket weaving.
Ilmoita asiaton viesti
—
Antti kirjoitat hyvin, että ”Jos maailmantalous ajautuu taantumaan ja yritykset joutuvat leikkaamaan hintojaan, huomio voi kohdistua uusien tekoälysovellusten tarjoamiin mahdollisuuksiin korvata ihmistyövoimaa ja alentaa kustannuksia.”
Tämä tekoälymaailma on iso mahdollisuus, mutta samalla iso riski työmarkkinoilla. Tähän kokonaisuuteen tulisi myös uuden hallituksen pyrkiä muodostamaan yhteinen kanta ja tasa-arvoinen tukipolitiikka.
Tekoälysovellukset voivat olla hyväksi esim. sote-rahohjen säästämiseksi ja sote-menojen kasvun hillitsemiseksi – edes vähän – mutta muulla alalla tekoäly saattaa aiheuttaa massatyöttömyyttä.
Tekoäly myös pistää koulutuksen uusiksi, koska meillä poistuu valtavasti ammatteja ja nuoremme kun opinnoistaan valmistuvat, niin heidän tulisi valmistua tähän tekoälymaailmaan eikä ammtteihin, jotka ovat poistuneet tai parhaillaan poistumassa.
Antti, nyt menee hieman blogisi aiheen viereen, mutta tärkeänä nostan sen tässä kuitenkin esiin:
Ks. (30.12.2014/1325) Yhdenvertaisuuslaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141325#L3P13
Onko Vihreän siirtymän hankkeet esim. rakentamisessa ja niille suunniteltu ”ohituskaista” lupa- ja tuomioistuinkäsittelyissa loppuun asti mietitty, että ne eivät välillisen syrjinnän kautta aiheuta yhteiskunnassa epätoivottavaa epätasa-arvoisuutta yrittäjien – myös aloittavien yrittäjien tai toimialaa vaihtavien yrittäjien – keskuudessa ja siten aja yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia rajoen ulkopuolelle.
Tulee puolueettomasti ja viilleän harkinnan kautta miettiä nk. välillisen syrjinnän kannalta näitä ”Vihreän siirtymän” -hankkeita ja niille suunniteltuja helpotuksia, tukia ym. Myös ns. viherpesussa käyneet hankkeet tulee pystyä paremmin tunnistamaan. Mikä taho tätä valvontaa tekee? Yhdenvertaisuusvaltuutettuko? Enpä usko.
13 §
Välillinen syrjintä
Syrjintä on välillistä, jos näennäisesti yhdenvertainen sääntö, peruste tai käytäntö saattaa jonkun muita epäedullisempaan asemaan henkilöön liittyvän syyn perusteella, paitsi jos säännöllä, perusteella tai käytännöllä on hyväksyttävä tavoite ja tavoitteen saavuttamiseksi käytetyt keinot ovat asianmukaisia ja tarpeellisia.
16 §
Vastatoimien kielto
Henkilöä ei saa kohdella epäsuotuisasti eikä hänelle kielteisiä seurauksia aiheuttavalla tavalla sen vuoksi, että hän on vedonnut tässä laissa säädettyihin oikeuksiin tai velvollisuuksiin, osallistunut syrjintää koskevan asian selvittämiseen taikka ryhtynyt muihin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden turvaamiseksi.
28 §
Todistustaakka
Vireillepanijan on syrjintää tai vastatoimia koskevaa asiaa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa käsiteltäessä esitettävä selvitystä seikoista, joihin vaatimus perustuu. Jos asiaa käsiteltäessä esitettyjen selvitysten perusteella voidaan olettaa syrjinnän tai vastatoimien kieltoa rikotun, vastapuolen on kumotakseen oletuksen osoitettava, että kieltoa ei ole rikottu. Mitä tässä pykälässä säädetään, ei sovelleta rikosasian käsittelyssä.
Ilmoita asiaton viesti
—
Tässä esimerkki yhdestä syrjintätilanteesta (KHO:n Muu päätös 3715/2018), jollaisia voi helposti tulla vastaan myös näiden epätasa-arvoisuutta lisäävien ”Vihreän siirtymän” -hankkeiden kohdalla:
– – ”Markkinaoikeus toteaa, että unionin tuomioistuimen ratkaisukäytännön (tuomio 12.2.2004, Grossmann, C-230/02, EU:C:2004:93, 23 ja 36–40 kohta) mukaan tarjouskilpailuun osallistumisesta kiinnostuneella toimittajalla, joka katsoo, että tarjouskilpailua koskevien asiakirjojen syrjiviksi väittämänsä eritelmät ovat estäneet sitä osallistumasta tarjouskilpailuun, on oltava mahdollisuus muutoksenhakuun myös tilanteessa, jossa toimittaja ei ole osallistunut tarjouskilpailuun eikä ole jättänyt tarjousta. Unionin tuomioistuimen tuomion perusteella tällaisen yrityksen on kuitenkin käytettävä muutoksenhakukeinoja nopeasti ja odottamatta hankintapäätöksen tiedoksiantoa tai hankintasopimuksen tekemistä.
Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjaratkaisun KHO 2017:12 mukaan tulkittaessa hankintalain 85 §:n 1 momentin säännöstä muutoksenhakuun oikeutetuista on otettava huomioon valvontadirektiivin tavoite tehokkaasta ja nopeasta oikeussuojasta. Ratkaisun mukaan yhtiö, joka oli saattanut väitteensä tarjouspyynnön syrjivyydestä markkinaoikeuden tutkittavaksi vasta, kun tarjouskilpailu, jossa se ei ollut antanut omaa tarjousta, oli tullut ratkaistuksi ja hankintapäätös on pantu täytäntöön hankintasopimuksella, ei ollut käyttänyt muutoksenhakukeinoja hankintojen oikeussuojajärjestelmän vaatimalla tavalla riittävän ajoissa. Kyseistä yhtiötä ei pidetty ratkaisussa asianosaisena.
Valittaja on esittänyt, että hänellä on alan korkeakoulututkinto ja useiden vuosien kokemus rakennus- ja kaupunkisuunnittelusta ja että hän on osallistunut aiemmin useisiin suunnittelukilpailuihin. Valittajan intressiä nyt kyseessä olevaan suunnittelukilpailuun osoittavat osin myös hänen useat yhteydenottonsa hankintayksikköön ja hankintayksikölle tehdyt oikaisuvaatimukset. Valittaja on lisäksi esittänyt valituksessaan, että hankintailmoituksen ja sen liitteenä olleen kilpailuohjelman ristiriitaiset tiedot ja ristiriidan korjaamatta jättäminen ovat estäneet mahdollisia kilpailijoita osallistumasta suunnittelukilpailuun.
Asiassa hankintailmoituksen ja kilpailuohjelman julkaisemista koskevalla ratkaisulla on siten ollut vaikutusta valittajan asemaan. Tämän on myös hankintayksikkö todennut. Julkaisemista koskeva ratkaisu on ollut hankintalain 86 §:n 1 momentin mukaisesti valituksella saatettavissa markkinaoikeuden tutkittavaksi. Valittaja olisi näin ollen voinut saattaa ristiriitaisena pitämänsä kilpailuohjelman ehdon markkinaoikeuden tutkittavaksi sen jälkeen, kun kilpailuohjelma oli julkaistu hankintailmoituksen liitteenä 10.12.2016.
Valittaja on kuitenkin tehnyt valituksensa markkinaoikeudelle vasta 12.9.2017. Tässä vaiheessa suunnittelukilpailun tuomariston päätös on jo julkaistu. Valittaja on siten saattanut väitteensä hankintailmoituksen ja kilpailuohjelman ristiriitaisuudesta markkinaoikeuden tutkittavaksi vasta, kun suunnittelukilpailu, jossa se ei ole antanut kilpailuehdotusta, on tullut suunnittelukilpailun tuomariston osalta ratkaistuksi. Kun lisäksi otetaan huomioon, että hankintayksikkö on vielä erikseen ilmoittanut valittajalle sen käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista kilpailuohjelman osalta jo 25.4.2017, valittaja ei ole käyttänyt muutoksenhakukeinoja hankintojen oikeussuojajärjestelmän vaatimalla tavalla riittävän ajoissa.
Johtopäätös
Edellä esitetyn perusteella valittajaa ei ole pidettävä hankintalain 85 §:n 1 momentissa tarkoitettuna asianosaisena asiassa. Valitus on siten jätettävä tutkimatta.” – –
https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/muitapaatoksia/1533554528192.html
Ilmoita asiaton viesti
—
”Tekoäly on tämän päivän höyrylaiva”
https://www.taloustaito.fi/blogit/kim-vaisanen/tekoaly-on-taman-paivan-hoyrylaiva/?utm_source=Veroviikko&utm_medium=email&utm_campaign=Veroviikko&liana_pv=81cf627543e46b12404a4cea4e046736#e66a9abe
Ilmoita asiaton viesti
People feared steam engine trains and computers 😂 just calling it AI scared people – all it is a super computer capable of handling more information fast so media fears it and politicians as It can be better at lying and misleading what they have been doing for 2500 years – you pull the plug it has no hands to restart 😂
Ilmoita asiaton viesti
”Sodan veroisena haasteena voidaan nykyisin pitää ihmiskunnan edessä olevaa pakkoa löytää tehokkaat toimet ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi”.
Entäs jos tämä perustuukin vaan ihan mielikuvitukseen?
Aitoon tieteeseen se ei ainakaan perustu.
Hiilidioksidi on ilmastoa vain heikosti muuttava kaasu. Sen pitoisuus on alle puoli promillea joka ei ole läheskään ideaalilla tasolla kasvien kannalta.
Ihmisen kuvitellaan aiheuttaneen 1:10000 muutoksen pitoisuudessa mutta se voi kyllä johtua muustakin, esim. lämpenemisestä.
Ihmisen osuus on Keski-Euroopassa tehdyn mittauksen nojalla luokkaa reilu 5% hiilidioksidin pitoisuudesta.
Hiilidioksidin nivominen luontokatoon edellyttää poikkeuksellisen hyvää mielikuvitusta. Ilmastonmuutoksen estämisyritykset kyllä aiheuttavat luontokatoa, kuten öljypalmupeltojen raivaus ja tuulivoimalat.
Ilmoita asiaton viesti
Oma kontribuutio ilmastonmuutoksen estämisessä on, että olen merkittävä hiilinielu, juon pullon vissyvettä päivässä. Jos kaikki maailman ihmiset tekisivät niin, maailma pelastuisi. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Voiko inflaatio vaihtua deflaatioksi?
Tätä kysymystä olisi pitänyt harkita 10 v. sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Deflaatiokierteen uhka oli todellinen vajaat puolitoista vuosikymmentä sitten finanssijärjestelmän kriisiytymisen johdettua suureen taantumaan, mutta tuolloin se onnistuttiin välttämään.
Tuo uhka voi ennen pitkää tulla todelliseksi uudemman kerran. Mutta nykymaailmassa voi tapahtua kaikenlaista muutakin järisyttävää, mikä tekee kaiken ennustamisen hyvin vaikeaksi.
USA:ssa joka tapauksessa republikaanit marssivat ulos liittovaltion lainakaton nostamista koskevista neuvotteluista. Tällaiset tapahtumat voivat johtaa nopeaan muutokseen vallitsevassa taloustilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Se ei voi onnistua ilman suuria muutoksia taloudessa ja vallitsevissa elin- ja kulutustottumuksissa.” Talouden kasvu on globbalista!
Talouden – ja talouskasvun hoito vaatti monien hallitusten yhteistyötä.
Ts kaikki riippuu kaikesta. Ja kaikki tietävät mitä keinoja pitäisi käyttää,
mutta kuinka saadaan kaikki hallitukset yhteistyöhön?
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni tuosta argumentaatiosta puuttuu uusien teknologioiden inflaatiovastainen rooli. Kasvavia kustannuksia pitäisi ja voisi kompensoida tuottavuuden kasvulla. Se tuo pöydälle uuden ajatuksen – onko EU riittävän innovatiivinen ja yrittäjähenkinen selviytymään inflaation kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Keskuspankkien päähuolena on ollut ja on edelleen se, miten inflaatio saataisiin painettua kahden prosentin tasolle aiheuttamatta liiaksi haittaa kasvu- ja työllisyyspyrkimyksille.”
Keskuspankin päähuoli on pistää se inflaatio 2% ja kasvu ja työllisyys on sit taas finanssipolitiikan huoli. Kaikki muu on irrallaan faktoista.
Ilmoita asiaton viesti